Egyre több antidepresszáns fogy a válság miatt

2012. 01. 07.
Szerző: Szimpatika
A gazdasági válság kezdete, 2007 óta negyedével több antidepresszáns és szorongásoldó gyógyszert szednek a britek – állapította meg egy tanulmány.

A Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) adatai szerint a 2010–2011-es pénzügyi évben 26 százalékkal volt nagyobb a forgalmazott antidepresszáns és szorongásoldó szerek aránya a 2007-2008-as pénzügyi évhez képest.


Darabszámra ez azt jelenti, hogy 39,5 millió dobozról 49,8 millió dobozra emelkedett a felírt és kiváltott gyógyszerek száma, vagyis szinte minden brit lakosnak jutna egy-egy dobozzal ezekből a szerekből.

Szakértők szerint még a közel 50 millió doboznál is több gyógyszert szedhettek be a britek mentális állapotuk javítására a tavalyi évben, mert az összesítés nem tartalmaz néhány olyan szert, amelyeket szintén használnak a szorongás tüneteinek enyhítésére, például a propranolol-hidroklorid hatóanyagú bétablokkolókat.

A jelenség hátterében az állásvesztés, a bizonytalanná vált munkahelyek, a megélhetési nehézségek állnak, a válság kezdete óta a bérek stagnálnak, az árak pedig emelkednek. Sokan úgy érzik, hogy mindennapi gondjaikkal csak a gyógyszerek segítségével tudnak megküzdeni – fűzte hozzá a tanulmány eredményéhez a The Daily Telegraph című brit napilap.


forrás: mti

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!