Rosszul alszik a kicsi? Van megoldás! Nyugtató tea babáknak!

Szerző: Szimpatika
A legtöbb kisbaba – még akkor is, ha teljesen egészséges – éjjel többször felriad, felsír. Ilyenkor szokás megteáztatni... Csakhogy a teák általában élénkítő anyagokat tartalmaznak! Tehát – adjunk a babának inkább rooibosteát! Nyugtatóan hat az idegrendszerre, ezért nyugodtan adható este, de akár éjszaka is. És persze nap közben is.

Este lefekvés előtt 1 csészével lehet adni a babának. Ízesíteni külön nem kell. Vizet forralni sem szükséges, mert langyos vízben is jól oldódik, 5-10 percet hagyjuk állni, és máris kortyolhatja a baba

-           Ha fáj a poci... Ha a baba sokat sír, nyugtalan, feltétlenül meg kell kérdezni a gyerekorvost, nincs-e a tünetek mögött valamilyen komolyabb betegség. Ha azonban az orvos ezt kizárja, lehet, hogy a rooibostea lesz a „gyógyszer”! A bélgörcsök és a felfúvódás ugyanis igen gyakran jelentkezik a kicsiknél. E panaszok még az újszülötteknél is kíméletesen és káros mellékhatások nélkül kezelhető rooibos teával.

-          Igya mama-papa... A rooibostea görcsoldó, csillapító hatásával lazítja a bél izomzatát, enyhíti a fájdalmat. Túlterhelt, ideges vagy alvászavarral küszködő anyukák-apukák is kipróbálhatják! A rooibosteát Dél-Afrikában már régóta használják a feszült idegállapot természetes oldására.

-          De ihatjuk, ha semmiféle panaszunk sincs! Egyszerűen azért, mert – finom! A rooibosnak mindenekelőtt gyönyörű, rubinvörös színe vonzó. És ha megkóstoljuk: hihetetlenül ízletes, gyümölcs-édes, frissítő íze is rabul ejt gyerekeket, felnőtteket egyaránt.

Mint a wikipédiából tudjuk, a vörös fokföldirekettye, avagy rooibos (Aspalathus linearis) dél-afrikai cserje. Zsenge hajtásaiból készülő főzetét az ottani lakosság évszázadok óta issza kedvező élettani hatásai és finom íze miatt. Neve afrikaans nyelven „vörös bokrot” jelent.

 

A vörös fokföldirekettye cserjéje 1-1,5 méter magasra nő, de termesztésben 50-60 centiméter nagyságúra visszavágják. Levelei, melyek szerteágazó, hosszú, hajlékony ágakon találhatóak meg, tűszerűek: hosszuk 1 cm - 5 cm között változik, 1 mm vastagok és enyhén szőrösek.

Októberben virágzik, pillangó formájú, sárga virágai rövid nyélen ülnek. A termése vastag héjú, sárgásbarna színű, kemény magva van.

 

A rooibos tea alapanyagát a növényről annak 1-1,5 éves korában szedik le először. Zsenge hajtásait a nyári hónapokban szüretelik. A szüretelése, feldolgozása kézzel történik.

Afrika lakosai eredetileg is kézzel szedték le a növényi részeket, majd kőlapon összezúzták és hagyták megszáradni.

Ma is zúzzák, aprítják, halmokba rakva fermentálják. A fermentálás során kapja meg jellegzetes vörös színét.

A teát gőzöléssel sterilizálják, megszárítják, majd átrostálják, végezetül pedig csomagolják.

A levelek mellett a fás részek és a kéreg is hasznosítható.

Az 1700-as évektől van írásos feljegyzés európai használatáról, évszázadok óta jelen van az orvoslásban is. Nyugat-Európában a kilencvenes évek közepétől kezdve rohamosan terjed a fogyasztása, mert élvezeti teaként a modern életmód kitűnő kiegészítőjének bizonyult. A legnagyobb rooibostea-fogyasztók Németország, Hollandia, Japán és Amerika.

Koffeinmentes, ásványi anyagokban (kalcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz) gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony, antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja az élettani öregedést. Reggel élénkítő, nappal szomjoltó, este nyugtató hatása van.

Jellegzetes, frissítő íze a fekete teáénál édesebb. Mélyvörös színű.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!