Karácsonyi iroda – irodai karácsony

2011. 12. 21.
Szerző: Aggod Zsuzsa
Szerencsére a Szimpatika kvíz olyannyira népszerű volt olvasóink körében, hogy amíg nem szóltunk, hogy online is be lehet küldeni a megfejtést, bizony jókora kupac boríték várt a szerkesztőségben, hogy alkossak belőlük valami „hasznosat”. Mi mást is csinálhatnánk most belőlük, mint – megtoldva más „irodai hulladékkal” – karácsonyi dekorációt!

Természetesen a dekorációk hatalmas választéka között válogathatsz a boltokban, de miért vásárolnál, mikor kevés kellékkel és némi kézügyességgel magad is elkészítheted az ünnepi díszek nagy részét? Ezzel csökkentheted az irodai hulladékot, és munka után egy jó tea mellett a kollégákkal, barátokkal együtt szöszmötölhetsz egy keveset – a spórolásról nem is beszélve. Ugyanezek az egyszerű ötletek az otthonunk ünnepivé varázsolásában is remekül beválnak!

A karácsonyi dekorációk színes, csillogó-villogó kavalkádjában is feltűnik – készüljenek akár hulladékból –, hogy vannak hagyományosan visszatérő motívumok, melyek mind a karácsony régmúltban gyökerező egyetemes szimbólumai: a gömbforma vagy szívecske, a fenyő, a Mikulás, a csillag, a rénszarvas, az angyalka, a harang; és persze a girland meg a kis lámpácskák… Minden egyes hagyományos dísznek megvan a maga meséje.

 

Borítékból kis asztali karácsonyfa

 

A fenyőfa az élet folytonosságát jelképező örökzöld – réges-régi hagyomány a téli napfordulókor a feldíszítése, bár ez eredetileg az erdőben történt, kisebb közösségek örömére…

Először is az asztali karácsonyfát készítettem el. Ehhez kiválogattam hat egyforma borítékot, és a keskenyebbik oldalukon a két sarkukat levágtam – a levágott háromszögeket gondosan félretettem.

A hat borítékot ferde szélüknél fogva iratkapoccsal vagy ragasztóval (legjobb mindkettővel) sorban egymáshoz erősítettem – végül az utolsót, mivel a tűzőgéppel már nem lehetett hozzáférni, ragasztóval rögzítettem az elsőhöz (egy hajcsattal fogtam össze, míg meg nem kötött a ragasztás).

Már állt is az asztalon a kis karácsonyfa, csak a díszítése volt hátra.

Először fessük le sprayjel vagy ecsettel, megszórhatjuk csillámmal, festhetünk rá csillámos ragasztóval, tekerhetünk rá gemkapocsból készített füzért, csillagot, hajtogathatunk rá mini csillagokat, madárkákat – ha tehetjük, vonjunk be több embert is a díszítésbe.

A tetejébe mindenképp csillag kerüljön!

 

Hogyan készíthetünk irodai kellékekből csillagot?

 

A karácsonyfa tetején a csillag hagyományosan a betlehemi csillagot jelképezi, mely utat mutatott a háromkirályoknak a kis Jézushoz.

 

Gemkapocs: fogjunk három gemkapcsot, és fűzzük őket egymásba, hogy egy hatágú csillagot kapjunk.

Használt papír: vágjunk ki belőle egy szabályos hatágú csillagot, és hajtsuk meg az átlókat, hogy „térbelivé” váljon a papír.

Fújjuk le arany vagy ezüst festékkel – ilyenkor olcsón lehet hozzájutni ezekhez a nagyobb áruházakban.

 

Füzér a polcokra

 

A karácsonyfát díszítő füzérek, girlandok, boák, angyalhaj eredete azokra az időkre nyúlik vissza, mikor még az erdőben ékesítették fel a fát az emberek, és a megszorultakon segített a természet: pókok szőtték be ezüstös hálóval reggelre a szegények dísz nélkül maradt fenyőjét.

 

Nem csak a kis asztali fenyőt lehet gemkapocsból fűzött lánccal díszíteni, a polc szélét is dekorálhatjuk vele.

Erre a füzérre aztán lógathatunk különféle díszeket a csillagokon kívül is: a borítékok levágott sarkaiból készített csilingelő fenyőcskéket, vagy italos kupakokból kreált karácsonyi függőket.

Tipp:A kihajtott gemkapocs kiváló kampó lehet a díszekhez.

Fenyő a boríték sarkából

Az asztali karácsonyfák hulladékát most felhasználhatjuk. Vágjuk egyenlő szárúra a háromszögeket – lehet kicsit ívelt vagy cakkos is az aljuk. Fessük vagy színezzük ki őket. Mikor megszáradtak, fűzzük fel egy szép madzagra vagy vékony szalagra – a madzag végét kössük meg, hogy akasztóként használhassuk. Az aljára köthetünk egy kis harangot vagy csengettyűt a még teljesebb karácsonyi hangulat kedvéért.

 

Ajtódísz használhatatlan CD-ből

 

A gömbforma az ünnep egyik központi üzenete, szimbóluma: az egységet jelképezi, a család, a közösség összetartozását, akár dió, akár alma vagy stilizált szív formájában.

 

Hol ne gyűlne halmokban a használhatatlan CD, DVD? Olyan szép a szivárvány színeiben játszó tükrös felület – sokan sajnáljuk kidobni. Itt az alkalom, hogy gyors karácsonyi dekorációt készítsünk belőle.

A díszítését ismét a szemét csökkentésével oldjuk meg: használt irodai papírból és az ilyenkor bőven termelődő csokipapírból gyúrt apró galacsinokkal lehet „mintát rajzolni” a CD felületére.

Díszítés használt papírból: vágjuk fel nagyjából egyforma darabkákra a papírt, és gyúrjunk sz

ép komótosan galacsinokat belőle. (Nekem egy A/4-esre volt szükségem a CD egy-egy oldalához.) Nincs is ennél hatékonyabb iratmegsemmisítés!

Válasszunk ki egy mintát, amit átkarcolunk egy tűvel a CD-re. Ragasztózzuk be a kívánt részt, és szórjuk rá egyenletesen az előre gyártott galacsinokat. Finoman nyomkodjuk a ragasztóba őket, a felesleges galacsinokat távolítsuk el.

A feldíszített CD-t a kupakhoz hasonlóan forró szöggel kilyukaszthatjuk a felfüggesztéshez – akár nagyméretű füzért is készíthetünk belőle. Ajtódíszként használva az aljába – a kis fenyőfához hasonlóan – ennek is fűzhetünk csengettyűt, így csilingelni fog, ha valaki a szobába lép.

 

Részletesebben itt olvashatsz az elkészítésről.

 

Boldog Karácsonyt kívánok!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!