Ellenszélben a tej

2011. 12. 23.
Szerző: Szimpatika
A Mona Hungary Kft. a 2011 nyarán országos reprezentatív mintán felmérést végzett a hazai iskoláskorú gyermekek és szüleik tejtermékekkel kapcsolatos attitűdjéről, vizsgálva a családok táplálkozási és fogyasztási szokásait. Az alábbiakban azt vizsgáltuk, vajon tudatában vannak-e a hazai családok, milyen tápanyagokat tartalmaz a tej?

A Mona Hungary Kft. a kutatással arra kérdésre kereste a választ, hogy vajon hazánkban mennyire népszerű és elfogadott a tejtermékek fogyasztása, és mi jellemzi az iskoláskorú gyerekek étkezési kultúráját. A válaszadók azok a 25–49 éves kor közötti anyukák, háziasszonyok voltak, akiknek 6–15 év közötti gyermekük van, és vállalták az adatkitöltést. A kutatásban részt vevő anyák fele véli úgy, hogy az iskoláskorú gyermekek számára a legfontosabb a tej- és tejtermék-fogyasztás, míg az idősebb korosztály számára kevésbé gondolják nélkülözhetetlennek. A vizsgált anyák szinte kivétel nélkül egészségesnek tartják a tejet és tejtermékeket.

A tejtermékek közül a legnépszerűbb a tej, amit a vizsgált fiatalok 71 százaléka napi rendszerességgel fogyaszt, majd következik a vaj (39%), sajt (25%), és a gyümölcsjoghurt (23%). A 25–49 éves anyák a tejtermékek többsége estén úgy vélekednek, hogy gyermeküknek többet kellene fogyasztani belőlük. Ez alól kivételt képez a gyári tejberizs és gyári puding.  A kutatásból az is kiderül, hogy a vajat egészségesebbnek gondolják az édesanyák a margarinnál.

„A tej komplex tápanyagforrás, megtalálható benne mindhárom fő tápanyagforrás: a fehérje, zsír és szénhidrát. Emellett számos úgynevezett „mikrotápanyagot” is tartalmaz, vitamint és ásványi anyagokat – mondja Vági Zsolt dietetikus a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet ügyvezető igazgatója. – A fejlődő szervezet esetében különösen nagy szükség van a tejtermékek fogyasztására, hiszen a folyamatosan fejlődő és növekvő csontrendszer sokkal nagyobb kalciumbevitelt igényel. A növekedéshez szükséges aminosavak a tejtermékekben könnyen emészthető és jól felszívódó formánban vannak jelen. A megfelelő mennyiségű tejtermék fogyasztása mellett ügyelni kell arra is, hogy a fiatal vitamin- és ásványianyag-szükségletét ne egyszeri evés során elégítsék ki, hanem minden egyes étkezéskor fogyasszanak tejterméket.”

Az egészséges táplálkozást népszerűsítendő a Mona Hungary Kft. az egészséges táplálkozás elkötelezettjeként elindította a Montice Margaréta Gyűjtési Edukációs Programját is.  A Program célja, hogy felhívja a gyermekek, szüleik és nevelőik figyelmét az egészséges táplálkozás fontosságára. Az októberben  indult program során minden hónapban a legügyesebb iskola 1 millió forintot nyerhet, azaz a játék során összesen 3 millió forintot – amelyet az intézményvezető saját belátása szerint intézménye fejlesztésére használhatja fel. A gyerekek és nevelőik is nagy élvezettel és lelkesedéssel vesznek részt a programban, az elmúlt havi nyertesek eredményeinek és nyereményeinek kihirdetése a program honlapján találhatóak. „ A hazai étkezési kultúrában, fogyasztási szokásokban a gyermekek táplálkozása során is van még mit fejlődni, javítani – véli Strasser-Kátai Bernadett a felmérést végző Mona Hungary Kft. tulajdonos-ügyvezetője. – Sok család asztalán inkább a mennyiségi ételfogyasztás játszik döntő szerepet, úgy gondoljuk a tápanyagok, tápértékforrások minőségére is nagyobb hangsúlyt kellene a lakosságnak fektetnie."

 

A Mona kutatásból kiderül, hogy nemcsak az édesanyák számára fontos a tej és tejtermékek fogyasztása, de szerencsére a gyerekek is szeretik. Az is kiderült, hogy nemcsak a tej és tejtermékek fogyasztásának fontosságát tartják szem előtt önmagában az édesanyák, de fontos számukra az is, hogy milyen állattartási körülmények között, milyen minőségbiztosítási, génmanipuláció-mentes környezetben folyik a tejtermelés. Kiderült, hogy a felelős édesanyák számára fontos a minőség.

 

A Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet szakértője is megerősíti, hogy a jobb minőségű zsírszegény ételek fogyasztása mellett a másik fontos szempont, hogy a fiatalok ne ritkán nagy mennyiséget, hanem inkább többször és kevesebbet egyenek – a hozzáértő kutatók a napi ötszöri étkezést ajánlják. A gyakori, kisebb ételadagok elfogyasztása nemcsak a vércukorszint-ingadozás és a szédülés ellen jó megoldás, de ezzel az éhségérzet is megszűnik és a gyomrot sem terheli meg a nagy mennyiségű étel. Tudvalévő, hogy a tanuláshoz és a koncentrált figyelemhez a szervezetnek nagy mennyiségű energiára van szüksége – ezért a gyerekek esetében kiemelten fontos a reggeli étkezés, ugyanis a vércukorszint-ingadozás látványosan kihat a figyelemre. A túlsúllyal küzdő fiatalok esetében az optimalizált tudatos étrend mellett kifejezetten ajánlott a napi ötszöri étkezés.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!