Bőrápolás télen

Szerző: Varga Julis
A hideg, szeles időjárás nemcsak a belsőnket, hanem a külsőnket is megviselheti. Dr. Bibók Zoltánt, a kazincbarcikai Hospifarma Gyógyszertár gyógyszerészét kérdeztük arról, milyen káros hatások érhetik ilyenkor bőrünket, és ezek ellen hogyan védekezzünk.

Milyen környezeti ártalmaknak van kitéve télen a bőrünk?

Télen több környezeti tényező is megviseli bőrünket: a kinti és a benti levegő nagy hőmérsékleti különbsége, a téli hideg levegő és a fűtött benti levegő alacsony páratartalma, a fagyos szél, az ilyenkor is magas UV-sugárzás, valamint az a tény, hogy 8 °C alatt bőrünk már nem képes kellő mértékben újratermelni természetes védőtakaróját.

 

Hogyan védjük bőrünket a téli hideg ellen?

A téli hideg okozta bőrszárazság megelőzésében és kezelésében legfontosabb a megfelelő bőrápolás, de sokat tehetünk bőrünk érdekében a ruházatunk célszerű megválasztásával, a levegő párásításával és az egészséges táplálkozással is. Nem szabad elfeledkeznünk a kellő mennyiségű folyadékbevitelről sem: napi 2-3 liter folyadék szükséges ahhoz, hogy bőrünk ne legyen kiszáradásra hajlamos. Kerülnünk kell a hosszú ideig tartó forró fürdőzéseket, valamint az erősen szárító hatású szappanok, a hintőporok és az alkoholos lemosók használatát. Természetesen tisztálkodni naponta szükséges, de a kádfürdőzés helyett részesítsük előnyben a zuhanyozást, a szappan helyett pedig a visszazsírozót is tartalmazó tusfürdőket, mosakodó krémeket, vagy a gyógyszertárakban is beszerezhető úgynevezett szappanmentes szappanokat.

Milyen készítmények kaphatók bőrápolás céljára?

Bőrünk megfelelő védelme érdekében elengedhetetlen a jól megválasztott tisztálkodó- és bőrápoló szerek használata. Tisztálkodószerként hidratálókrém-tartalmú szappanok, erős bőrszárazság esetén a klasszikus gyógyszertári mosdókrém, ill. száraz bőrre való szintetikus detergensek bátran használhatók. Bőrápoló szerként különböző olajokat, kenőcsöket, krémeket és testtejeket ( lotion) használhatunk.

A kenőcsöket zsíros mivoltuk miatt ma már kevesebben használják. Sokan idegenkednek az olajosan csillogó bőrfelület miatt, ugyanakkor jól bedörzsölve a bőrbe igencsak hasznosak tudnak lenni kifejezett bőrszárazság esetén.

Az olajok legjobban fürdés után, a nedves bőrre való felvitellel fejtik ki jótékony hatásukat.

A jól beszívódó bőrápoló krémek széles skálája található meg a gyógyszertárakban, drogériákban. Mivel ezek gyorsan felszívódnak, nem zsírozzák össze a ruházatot, ezért általában kedveltebbek a kenőcsöknél.

Még kellemesebb a lotionok használata. Ugyanakkor alkoholtartalmuk miatt gyakori használat esetén száríthatják, irritálhatják a bőrt. Olyan készítmény használata javasolt, melynek felvitele után átmenetileg zsírosnak érezzük bőrünket.

 

Hogyan kezeljük a kezünket, arcunkat?

Ha szeretnénk elkerülni arcunk és kezünk kiszáradását, kisebesedését, mindenképpen szerezzünk be megfelelően zsíros, keményebb textúrájú kéz- és arckrémeket, valamint zsíros ajakbalzsamot.

Lehetnek-e súlyosabb szövődményei a bőrszárazságnak?

A bőrszárazság nem egyszerűen csak múló kellemetlenség; több bőrbetegség kialakulásához is hozzájárulhat, illetve súlyosbíthatja a már meglévő betegségek tüneteit. A kiszáradt, berepedezett bőr elveszti természetes „védőpajzsát”, teret engedve a baktériumok és vírusok okozta fertőzéseknek.

Milyen egyéb okai lehetnek a száraz bőrnek?

A száraz bőrtünetekért leggyakrabban külső környezeti tényezők a felelősek, azonban néha az is előfordul, hogy a bőrszárazságnak „belső” oka van. Ilyen lehet például a pajzsmirigy alulműködése és a gyors, drasztikus fogyás. Egyes antibiotikumok és vizelethajtó gyógyszerek mellékhatásaként szintén bőrszárazságot figyelhetünk meg.

Kiknek kell jobban odafigyelni a bőrápolásra?

Elsősorban a csecsemők, gyerekek és az idősebbek bőre hajlamos a kiszáradására, hiszen náluk alacsonyabb a bőr faggyútermelése. Emiatt mind a gyerekeknél, mind az idősebbeknél nagyobb figyelmet kell fordítani a téli bőrápolásra.

Mi a teendő gyermekek, idősek esetében?

A gyermekek és idősek bőrét zsíros krémmel kell védeni a téli környezeti ártalmakkal szemben. Szeles, hideg időben az ajkak bőre is védelemre szorul. Tartós használatra a természetes növényi olajokat, viaszokat (méhviasz, jojobaolaj, mandulaolaj, sheavaj) tartalmazó készítményeket ajánlom.

 

Mennyire ártalmas a téli napsütés?

Sokan úgy gondolják, hogy télen nem olyan károsak a nap sugarai és kicsi a leégés veszélye. Ez azonban nem igaz: az őszi és a téli időszakban bőrünket kevesebb fény éri, emiatt a természetes UV-védelmet biztosító nyári barnaságunk megkopik. Ilyenkor bőrünk sokkal érzékenyebben reagál az UV-sugárzásra.

Kell-e télen, szabadidős programok során naptejet használni?

A téli napsütés káros hatásai különösen a szabadidős programok (síelés, szánkózás) során jelentenek ránk veszélyt: az UV-sugárzás intenzitása ugyanis a magassággal párhuzamosan nő (1000 méterenként kb. 15 % -kal), emellett a fehér hó a napfény kb. 80 %-át veri vissza, mely a szemünk mellett a bőrünket is károsítja. Indokolt tehát bőrünk megfelelő védelmét ilyenkor is biztosítani, melynek elsődleges eszközei a különböző fényvédő krémek. Válasszunk minél magasabb, de legalább 15-ös faktorú fényvédő krémet, és fél órával a sportolás megkezdése előtt kenjük be vele arcunkat, melyet naponta többször – a flakonon feltüntetett instrukcióknak megfelelő gyakorisággal – ismételjünk meg. Mindezek mellett ajkainkról se feledkezzünk el: használjunk naponta többször fényvédő hatású ajakírt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!