Az olvasás veszélyei

Szerző: Szimpatika
Nem csak előnyökkel jár, ha gyerekünk sokat olvas: legalábbis erre a következtetésre jutottak kínai orvosok.
A kutatók kilencszáz gyerek olvasási szokásait, valamint látását hasonlították össze, s azt tapasztalták: azoknál, akik hetente legalább két könyvet olvasnak el, háromszorta nagyobb az esélye a súlyos rövidlátás kialakulásának, mint kevesebbet olvasó társaiknál.

A kutatók szerint nincs szó öröklődésről: az eredmények ugyanazok, legyen szó rövidlátó szülők gyerekeiről, vagy teljesen egészséges szemű szülők csemetéiről. A kínai kutatók azt feltételezik, hogy a rövidlátás kialakulásában nem magának az olvasásnak van szerepe, hanem az olvasáshoz kapcsolódó környezeti hatásoknak: például annak, hogy milyen testtartásban olvas a gyerek, mennyire közel tartja a könyvet a szeméhez, s milyen a fényerősség.

Azaz a rövidlátás veszélye ellen nem az olvasás abbahagyásával kell küzdeni, hanem a megfelelő szokások kialakításával

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!