Kitől rendeljünk ebédet?

Szerző: Zimre zsuzsa
Számtalan cég szállít ebédet manapság. Van, aki a pizzára esküszik, másnak a „nagyi főztje”-típusú ételek ízlenek, és nem kis szeletet foglalnak el a tányéron azok, akik az egészséges, vagy épp a fogyókúrás ételeket keresik. Szolgáltatókból nincs is hiány, de vajon gondolunk-e arra, hogy mennyi szén-dioxid-kibocsátással jár ételeink megszerzése?

Szerencsére ezt már több cég is felismerte, és megpróbál alternatívákat találni, mind az alapanyagok, mind a szállítás módjának tekintetében.

Talán a legrégebbi ilyen szolgáltatás a Kétker-Étkem nevű cég, ahol Bori főz. Látszólag egy cég a sok ételkiszállító közül, de valójában annál sokkal több. Az ötlet váratlanul született, amikor is Bori körkérdést intézett barátaihoz, hogy vevők lennének-e a főztjére. A barátok lelkesen igent mondtak, az üzlet pedig beindult. Bori és segítői beszerzik a piacról az alapanyagokat, megfőzik, és biciklivel kiszállítják. Hogy miért bringával? Nem kérdés. Pont azért, hogy ne szennyezzék a környezetet.

 

A másik neuralgikus pont, amivel minden ételt rendelő találkozik, hogy nagyon sok hulladék keletkezik a dobozok révén, amiben az étel érkezik. Ezek nagy része nem rakható a szelektív hulladékba, épp az alapanyaguk miatt. Mert hiába műanyag valami, nem mindegy, hogy milyen.

 

A szelektív hulladékgyűjtőbe nem helyezhető el: HDPE, PP, PE és PVC alapanyagú műanyag. És sajnos, tapasztalatom szerint, az ételes dobozok nagy része ilyen.

 

Bori nem nyugodott bele a dologba, betétdíjat szed a dobozokra, és azokat elmosás után visszagyűjti. Így mind a környezet, mind a háborgó lelkiismeret jól jár.

Az Idénykonyha három háziasszonya nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy átverekedje magát a franciasaláta, sonkatekercs és ásványvíz menün. Ők nem a közétkeztetésben keresik a boldogulást, hanem rendezvényekre kínálnak olyan ételeket, melyek friss, helyi, kíméletes gazdaságokból származó alapanyagokból készülnek. A kávé ugyan sokat utazott, de Fair Trade termék, és a műanyag pohár és ásványvíz helyett kistermelők szörpjeit kínálják alternatív megoldásként. Így fordulhat elő, hogy egy rendezvényen a sajtos szendvics helyett szezámmagos rudat eszegetünk, és levendulaszörpöt iszunk narancslé helyett. A kölesfasírtos szendvics is tud alternatívát mutatni a sonkás helyett, és ha ezt helyi termelőktől szerzik be, az még jobban méltányolható, mind a társadalom, mind az egyén számára.

A Mannatural Ételmanufaktúra igazán bevállalósoknak való. A nemrégiben büfét és éttermet is nyitó cég kizárólag nyers élelmiszerekből készít csodákat. Bár akik a vegetáriánusokra is úgy gondolnak, hogy azok csak salátát esznek, mint a kecskék, elborzadnak az alapanyagok láttán, de a tapasztalatok szerint, megkóstolván az ételeket, egyetértenek abban, hogy a nyers zöldségből is finomságokat lehet alkotni. Természetesen a konyhán nem csak saláta készül, a levestől a desszertig ehetünk mindenféle ínyencséget. A töltött cukkini paradicsommal és fűszeres kukoricaöntettel vagy a narancsos csokitorta bár nyers, de isteni ételeknek bizonyultak. Külön jó pontot érdemel a cég, amiért ételeiket biciklis futár szállítja házhoz. Ők is úgy látják, problémát jelent az a műanyagtömeg, melyet nap mint nap kidobunk, ezért ők is a visszaválthatós dobozokat részesítik előnyben. Az italaikat üvegben szállítják, így azoknak sem kell izgulniuk, akik félnek a műanyagból kioldódó anyagoktól.

 

Ezekben a cégekben nincs semmi különös, igényeket elégítenek ki, de közben megpróbálnak mindent megtenni azért, amit környezetvédelemnek hívunk. Hogy mi mit tehetünk? Érdemes megkérdezni az ételszállítót, hogy honnan szerzik be az alapanyagokat, mit tesznek a környezetért, és olyan céget választani, aki felelősen gondolkodik ezekről a dolgokról.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!