Kitől rendeljünk ebédet?

2011. 11. 27.
Szerző: Zimre zsuzsa
|
Számtalan cég szállít ebédet manapság. Van, aki a pizzára esküszik, másnak a „nagyi főztje”-típusú ételek ízlenek, és nem kis szeletet foglalnak el a tányéron azok, akik az egészséges, vagy épp a fogyókúrás ételeket keresik. Szolgáltatókból nincs is hiány, de vajon gondolunk-e arra, hogy mennyi szén-dioxid-kibocsátással jár ételeink megszerzése?

Szerencsére ezt már több cég is felismerte, és megpróbál alternatívákat találni, mind az alapanyagok, mind a szállítás módjának tekintetében.

Talán a legrégebbi ilyen szolgáltatás a Kétker-Étkem nevű cég, ahol Bori főz. Látszólag egy cég a sok ételkiszállító közül, de valójában annál sokkal több. Az ötlet váratlanul született, amikor is Bori körkérdést intézett barátaihoz, hogy vevők lennének-e a főztjére. A barátok lelkesen igent mondtak, az üzlet pedig beindult. Bori és segítői beszerzik a piacról az alapanyagokat, megfőzik, és biciklivel kiszállítják. Hogy miért bringával? Nem kérdés. Pont azért, hogy ne szennyezzék a környezetet.

 

A másik neuralgikus pont, amivel minden ételt rendelő találkozik, hogy nagyon sok hulladék keletkezik a dobozok révén, amiben az étel érkezik. Ezek nagy része nem rakható a szelektív hulladékba, épp az alapanyaguk miatt. Mert hiába műanyag valami, nem mindegy, hogy milyen.

 

A szelektív hulladékgyűjtőbe nem helyezhető el: HDPE, PP, PE és PVC alapanyagú műanyag. És sajnos, tapasztalatom szerint, az ételes dobozok nagy része ilyen.

 

Bori nem nyugodott bele a dologba, betétdíjat szed a dobozokra, és azokat elmosás után visszagyűjti. Így mind a környezet, mind a háborgó lelkiismeret jól jár.

Az Idénykonyha három háziasszonya nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy átverekedje magát a franciasaláta, sonkatekercs és ásványvíz menün. Ők nem a közétkeztetésben keresik a boldogulást, hanem rendezvényekre kínálnak olyan ételeket, melyek friss, helyi, kíméletes gazdaságokból származó alapanyagokból készülnek. A kávé ugyan sokat utazott, de Fair Trade termék, és a műanyag pohár és ásványvíz helyett kistermelők szörpjeit kínálják alternatív megoldásként. Így fordulhat elő, hogy egy rendezvényen a sajtos szendvics helyett szezámmagos rudat eszegetünk, és levendulaszörpöt iszunk narancslé helyett. A kölesfasírtos szendvics is tud alternatívát mutatni a sonkás helyett, és ha ezt helyi termelőktől szerzik be, az még jobban méltányolható, mind a társadalom, mind az egyén számára.

A Mannatural Ételmanufaktúra igazán bevállalósoknak való. A nemrégiben büfét és éttermet is nyitó cég kizárólag nyers élelmiszerekből készít csodákat. Bár akik a vegetáriánusokra is úgy gondolnak, hogy azok csak salátát esznek, mint a kecskék, elborzadnak az alapanyagok láttán, de a tapasztalatok szerint, megkóstolván az ételeket, egyetértenek abban, hogy a nyers zöldségből is finomságokat lehet alkotni. Természetesen a konyhán nem csak saláta készül, a levestől a desszertig ehetünk mindenféle ínyencséget. A töltött cukkini paradicsommal és fűszeres kukoricaöntettel vagy a narancsos csokitorta bár nyers, de isteni ételeknek bizonyultak. Külön jó pontot érdemel a cég, amiért ételeiket biciklis futár szállítja házhoz. Ők is úgy látják, problémát jelent az a műanyagtömeg, melyet nap mint nap kidobunk, ezért ők is a visszaválthatós dobozokat részesítik előnyben. Az italaikat üvegben szállítják, így azoknak sem kell izgulniuk, akik félnek a műanyagból kioldódó anyagoktól.

 

Ezekben a cégekben nincs semmi különös, igényeket elégítenek ki, de közben megpróbálnak mindent megtenni azért, amit környezetvédelemnek hívunk. Hogy mi mit tehetünk? Érdemes megkérdezni az ételszállítót, hogy honnan szerzik be az alapanyagokat, mit tesznek a környezetért, és olyan céget választani, aki felelősen gondolkodik ezekről a dolgokról.

Októberi akció

Otrivin Rapid Menthol 1 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 870 Ft

187 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Actival Extra filmtabletta

120 db

4 700 Ft

39,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

50 g

1 330 Ft

26,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C MAX 1500 mg RETARD filmtabletta csipkebogyó kivonattal + 3000 NE D3-vitamin

90 db

3 780 Ft

42 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

Magne B6® bevont tabletta

50 db

1 950 Ft

39 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neogranormon kenőcs

25 g

1 340 Ft

53,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium Multivitamin 50+ tabletta

60 db

1 640 Ft

27,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

Oscillococcinum® gólyócskák

10×3 adag

6 260 Ft

208,7 Ft/adag
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 900 Ft

118,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cetebe 500 mg retard kemény kapszula

120 db

3 800 Ft

31,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 180 Ft

59 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek

30 ml

1 350 Ft

45 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 690 Ft

8,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 db

2 530 Ft

253 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Eurovit® Oliva-D 2200 NE kapszula

60 db

2 460 Ft

41 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

ACC Instant 600 mg belsőleges por

10 db

2 300 Ft

230 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte tabletta

30 db

2 960 Ft

98,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 450 Ft

204,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tantum Verde® menta 3 mg szopogató tabletta

20 db

1 690 Ft

84,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 900 Ft

95 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

LINEX® FLORA élőflórát tartalmazó kapszula

14 db

1 750 Ft

125 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. októberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el