Vény nélküli szerek stressz ellen

Szerző: Kalocsai kristóf
A mai felgyorsult világban életünk minden szakaszában vannak stresszhelyzetek: tanulás, vizsgák, munkahely, közlekedés, betegség és még sok más oka lehet a bennünk jelentkező, növekvő feszültségnek. A stresszt nem tudjuk kiküszöbölni, de annak ránk nehezedő hatását kontrollálni tudjuk. Dr. Nyemcsok Pál, a balatonfüredi Marina Patika (8230 Balatonfüred, Széchenyi u. 55.) vezető gyógyszerésze elmondta, hogyan tehetjük meg ezt.

Milyen fizikai tüneteket okoz a stressz?

A stressznek két fajtáját különíthetjük el. A pozitív, illetve a negatív stresszt. Míg a pozitív stresszt elsősorban a vészhelyzetek váltják ki, addig a negatívak a lelki problémákból fakadnak.

Vészhelyzetben fokozódik az adrenalin, valamint a noradrenalin termelése a szervezetben.

A megemelkedett hormonszint emeli a vérnyomást, szaporább lesz a pulzus, a bőr erei összehúzódnak.

A stressz okozta tünetek közé tartozik az álmatlanság, levertség, ingerlékenység, fejfájás. A stressznek az immunrendszerre kiterjedő hatása is van. Azok az emberek, akik az átlagnál nagyobb stressznek vannak kitéve, sűrűbben lesznek náthásak, könnyebben kapják el a szezonális betegségeket.

Mit tehetünk a feszültség ellen gyógyszerek nélkül?

A stresszt sajnos nem tudjuk elkerülni, ezzel jár az életünk. A cél az, hogy felismerjük, hogyan csökkenthetjük minimálisra az olyan helyzeteket, melyek feszültséget generálnak bennünk, illetve a már kialakult problémákat hogyan oldhatjuk meg a legegyszerűbben.

Mivel mindannyian különbözünk, fontos, hogy személyre szabott megoldásokat találjunk, melyekkel gyorsan javíthatunk hangulatunkon. Egy fárasztó nap utáni séta, egy megnyugtató fürdő, vagy egy nagy beszélgetés egy hozzánk közel álló személlyel sokat segíthet a napi komfortérzetünk megvalósításában. Nagyon fontos, hogy mindig próbáljunk pozitívan szemlélni mindent.

Általános vélekedés, hogy a nyugtatók eltompítják az embert. Mennyire befolyásolják az ilyen szerek a mindennapi teljesítményt?

Sajnos, akik stresszben élik mindennapjaikat, azoknak a teljesítőképessége nagyban romlik, mind szellemi, mind fizikai téren. Rengeteg különböző gyógynövénytartalmú készítmény létezik, amiket segítségül lehet hívni ilyen helyzetekben. Ezeknek a szereknek a hatása a feszültség oldásában, illetve az éjszakai alvás elősegítésében nyilvánul meg. Tehát, ha valaki egy pihentető alvást követően, jókedvűen megy dolgozni, akkor az a teljesítményében is megmutatkozik.

Lehet-e gépkezelés vagy autóvezetés mellett szedni nyugtató hatású készítményeket?

A legtöbb ilyen készítmény alkalmazásának első szakaszában autót vezetni és baleseti veszéllyel járó munkát végezni nem lehet. Ennek az időszaknak a hossza azonban egyénenként változik.

Milyen tünetek mellett érdemes vény nélküli szert szedni, és mikor kell már orvoshoz fordulni a stresszes embernek?

Elsősorban azt javaslom, hogy próbáljuk meg elkerülni a gyógyszerek szedését. Ebben a rohanó világban is kell, hogy tudjunk időt szakítani magunkra. Megállni egy kicsit, lazítani.

Ha ez nem lenne elegendő, akkor érdemes először a vény nélküli szerekre gondolni. Egy bögre finom citromfűtea nagyban hozzájárulhat egy feszültséggel teli nap kellemes lezárásához. Olyan esetekben, mikor a gyógynövénytartalmú készítmények már kevésnek bizonyulnak a napi stressz leküzdésében, illetve az alvászavarban nem nyújtanak kellő segítséget, olyankor válik elengedhetetlenné egy orvos bevonása.

Milyen életkorban jelentkezhetnek a stressz tünetei? Lehet-e szüksége például egy gyermeknek ilyen gyógyszerekre?

A gyermekek számára sem más a helyzet. Nekik is alkalmazkodni kell a környezetükhöz, a családhoz. A folyamatosan növekvő elvárások az iskolában, egy esetlegesen felmerülő családi vita mind feszültséget kelthet a gyerekekben. A gyerekek esetében a stressz oldásában a szülőknek van a legfontosabb szerepük, hogy érezzék, náluk mindig megértésre, szeretetre és biztonságra találnak. A legtöbb esetben a szülőkkel eltöltött közös programok, a barátokkal való találkozás elegendő a feszültségek oldására. Ha mégsem így lenne, akkor a különféle gyógynövényalapú teákat lehet alkalmazni.

Mit tehet egy stresszes kismama?

A kismamák nagy része tart attól, hogy a terhesség alatt elszenvedett munkahelyi stressz vagy lelki traumák kihatnak a magzatra, esetlegesen vetélést okoznak. A helyzet az, hogy az idegeskedés valóban hatással van a magzatra: a szervezetben ekkor képződő hormonokból a baba is kap. De önmagában a stressz még nem okoz vetélést vagy koraszülést. Ha nagyon mozgalmas a kismama élete, sok feszültséggel jár a munkája és ez nyomasztja, akkor érdemes minél több időt pihenéssel tölteni. Napközben esetleg elfogyaszthat 1-1 csésze citromfűteát. Ezen kívül rendkívül sok stresszoldó technikát be lehet vetni, pl.: relaxáció, jóga vagy kismamamasszázs. Nyugtatókat, orbáncfűalapú készítményeket (tabletta, tea stb.) a terhesség alatt tilos bevenni!

Meddig kell szedni a nyugtató hatású készítményeket? Rá lehet-e szokni?

Ezeket a készítményeket mindenképpen csak addig szabad szedni, ameddig szükséges. Ha a stresszhelyzetet kiváltó ok megszűnik, akkor felesleges tovább szednünk ezeket a készítményeket. Sajnos a legtöbb nyugtató hatású készítményhez könnyen hozzá lehet szokni, és ez a későbbiekben ismét egy probléma forrása lehet. Így feltétlenül arra kell törekednünk, hogy megszüntessük azokat a dolgokat, melyek feszültséget generálnak a mindennapjainkban.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!