Ökodesign avagy a Cellux csoport akciói

2011. 10. 31.
Szerző: Varga Julis
A Cellux Csoport műhelyeiből számtalan vidám, szemet gyönyörködtető és hasznos tárgy kerül ki – és az összes hulladékból készül. Kismarty-Lechner Zitát, az egyik alapítót kérdeztük arról, hogy lehet értéket csinálni abból, amit más már egyszer kidobott.

Mióta létezik a csoport?

A csoportot 2006-ban kezdtük, miután diplomáztunk. Akkor még csak négyen voltunk, mára nyolcan lettünk.

 

Mi az eredeti szakmátok?

A legtöbben ipar- vagy képzőművészek vagyunk, de van köztünk kertész, gyerekpszichológus és tanár is. A különböző szakterületeket megpróbáljuk ötvözni, mert azt gondoljuk, hogy a különböző nézőpontok hitelesítik a munkánk minőségét.

Mi változott azóta, amióta belevágtatok?

Úgy gondolom, hogy azok a globális környezeti problémák, amiket feszegetünk, évtizedesek. Pár éve, amikor személyes életünkben szembesültünk ezzel, itthon még nem volt könnyű információkat szerezni. Azóta szerencsére megerősödött ez a fajta gondolkodás, ahogy a civil szféra is, és növekedett az általános ismeretanyag – de ez nem jelenti azt, hogy megoldódtak a gondok. A problémafelvetés már megtörtént – most a megoldáskeresésen a sor.

Mi nem csak elmondani akarjuk a problémákat, hanem gyakorlati megoldásokat szeretnénk átadni, de ehhez természetesen beszélni kell az előzményekről is.

Véleményünk szerint ma a legfontosabb feladatunk az, hogy megtanuljunk közösségként működni, és az érdekszintünket megnövelni. Erre nagyon sok jó modell van itthon is: a közösségi kertészettől a tudatos vásárláson át az otthonaink energiatakarékos és vegytiszta használatáig.

A mi módszerünk lényege a közösségi alkotás, amikor egy-egy részletet emelünk ki, és arra fókuszálunk az alkotás folyamán.

Miért épp a művészet, a kreativitás mentén próbáltok meg hatni a társadalomra?

Ez az alapító tagok szakmája miatt adta magát. Először több helyről közelítettük meg a kérdést. Tudtuk, hogy gyerekekkel szeretnénk foglalkozni, velük közösen hozni létre jó dolgokat. Erre a közös alkotás az egyik legjobb út, a környezettudatosság pedig eleve fontos szempont volt. Aztán, amit elméletben összegyúrtunk, azt ültettük át a gyakorlatba.

Többféleképpen tagoljuk a tevékenységeinket, vannak workshopjaink, táboraink, projektjeink, foglalkozásaink, de komplex tervezéssel is foglalkozunk. Több civil szervezettel működünk együtt, ami egy összetettebb tevékenység. Kiállításokat tervezünk, koncepciókat dolgozunk ki, részt veszünk a tárgytervezési folyamatokban, ami szintén a saját az üzenetünket is közvetíti, ahogy az egyedi tervezésű dizájntárgyaink is erről szólnak.

Milyen új tevékenységeitek vannak?

Nagyjából fél éve kezdtünk el heti rendszerességű programokat szervezni gyerekek és felnőttek számára egyaránt. Ez azért izgalmas, mert ugyanazokkal a résztvevőkkel találkozunk, így alkalmunk adódik alaposabban körüljárni egy-egy problémát, az alkotásban pedig könyebben elmélyedhetünk. Ez az élethelyzet nekünk is tanulságos, a résztvevőktől kapott visszajelzéseket más munkáinkban is tudjuk hasznosítani. Idén két helyszínen indítottunk rendszeresen látogatható műhelyeket. Budapesten a Noha Stúdióban és Szentendrén a Szélforgó Családiházban Ökodesign Műhelyt gyerekeknek, a Rögtönző Varrodát és az Alkotó Elemet.

 

Mik az ökodesign alapelvei?

A foglalkozáson olyan használati tárgyakat hozunk létre, amik fel tudják venni a versenyt a bolti termékekkel. A klasszikus kézműves technikákkal szemben olyan tárgyakat ezek, amik közvetlenül kapcsolódnak mindennapi életünkhöz, funkciójukban és az anyaghasználatban egyaránt. Fontos, hogy amikor a gyerekek elkészítik őket, akkor olyan alternatív megoldásokat ismerjenek meg, amelyeket integrálni tudnak a mindennapjaikban. A tárgyaink többnyire hulladékból készülnek, de a bennük lévő kézimunka által értékkel ruházódnak fel. A mai világban a mindennapi eszközeink többnyire igen távol készülnek tőlünk, emiatt nem tudjuk, mennyi energiával és befektetett munkával jöttek létre. A személyesség megtapasztalásával felismerhetővé válik az érték. A gyerekek nyitottak erre, a visszajelzések alapján pedig látjuk, hogy az értékrendjük formálható.

Az a tapasztalatunk, hogy ha létrejön a párbeszéd, akkor nem nehéz közösen eredményre jutni. Ez a folyamat nem erőszakos. Nem nyomasztjuk őket, pedig komoly horderejű kérdésekkel foglalkozunk. A privát életünkben is lényegi szempont, hogy pozitívan álljunk a dolgokhoz.

 

Mit szeretnétek elérni a Cellux Csoporttal?

Eddig szerencsésen minden alakult magától, de érezzük, hogy felnőttünk. Nem csak felkérésekre akarunk válaszolni, hanem magunknak generálni a helyzeteket. Eddig mindig jött valami, de most már mi is szeretnénk kezdeményezni, mert sok ötletünk van.

Épp saját helyet keresünk, hogy egy közös alkotóteret hozhassunk létre, ahol az alapanyagok tárolását is megoldhatnánk, és szervezhetnénk saját foglalkozásokat.

 

Még mi sem vagyunk 100 %-ig ökotudatosak, ez egy tanulási folyamat, amit egyszer el kell kezdeni.

 

Honlap: www.celluxcsoport.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!