Belső békéért kampányol a drogdoki

2011. 10. 26.
Szerző: Szimpatika
Csernus Imre pszichiáter továbbfejlesztette, "felülírta" első, Drogma című könyvét, amely immár békességet sugároz, és így hatékonyabb segítséget nyújthat a szenvedélybetegeknek.
A szerző nyolc évvel ezelőtt írta meg a szenvedélybetegek és hozzátartozóik számára Drogma című könyvet. A néhány héten belül a könyvesboltokba kerülő, átdolgozott kiadás sokkal letisztultabb, nyugodtabb Csernus-munka, annak ellenére, hogy a pszichiáter a kötetet bemutató sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: módszerei az évek alatt nem változtak, csupán szelídültek. Így viszont jóval hatékonyabb lehet a segítség. Ezért van jelentősége az új kiadásnak.

Nyolc évvel ezelőtt új kihívásokat keresett, ezért fogott az Országos Pszichiátriai Intézetben (OPNI) betöltött munkaköre mellett egy könyv megírásába – idézte fel. "Bár akkor még nem tudtam mibe ugrom bele. Iszonyú vakmerő voltam" – mondta el. Könyvét újraolvasva úgy érezte, ki kell egészítenie, hozzá kell fűznie néhány dolgot, így hozzáfogott a kötet átdolgozásába szerzőtársaival együtt. Arra a kérdésre, hogy felülírása, továbbfejlesztése vagy kritikája-e az új könyv a réginek azt felelte, mindhárom. Az új Drogma egy letisztultabb és "indulatok, értelmetlen erő nélküli" Csernus-munka. "Nyolc évvel ezelőtt dühös erő voltam, most már béke van bennem" – hangsúlyozta az orvos.

Első könyve óta eltelt években számos helyen megfordult, jelenleg csak járóbeteg-szakellátásban dolgozik és élsportolókkal foglalkozik. Mint mondta, jelenleg ebben teljesedik ki, de a szenvedélybetegeket sem "hagyta magára", továbbra is fogadja őket. Az MTI kérdésére, hogy miért nem új könyvet írt, azt válaszolta: "Nincs bennem egy új könyv. A Drogmával kezdtem és ezzel fejezem be az írást."

Csernus Imre elmondta azt is, hogy ma már látja, a társadalomban nem a szerektől való függőség a legnagyobb probléma, hanem az önbizalomhiány. "Mindenki annyi tiszteletet és megbecsülést kap a másik embertől, amennyire önmagát tiszteli. Amíg mások elvárásainak próbálunk megfelelni, folyamatos kudarcok érnek minket és sérül az egészséges én-fejlődés. Szerintem ez a legnagyobb probléma, minden baj forrása. A többi már csak járulék. Ha magunkat elfogadjuk, onnantól kezdve béke van bennünk, nem vagyunk rákényszerülve, hogy bármivel is kompenzáljunk."

A mai droghelyzetet egyre rosszabbnak tartja, mint elmondta, a probléma egyre fokozódik, hiszen nagyon kevés a hiteles felnőtt minta a gyerekek előtt, kevés azoknak a szülőknek a száma, akik ténylegesen érettek. "A szülők legtöbbször fontos kérdésekre vagy nem mernek rákérdezni, vagy ha elkezdik – úgy tapasztaltam, nem megfelelő a szókincsük – a beszélgetést nem tudják befejezni, érzelmi zsarolásba kezdenek, és bűntudatot keltenek a gyerekekben. Ettől az megszeppen és belekerül az elfojtások ördögi körébe" – fejtette ki. A valódi prevencióról úgy vélekedett, az akkor következne be, ha a mentálhigiénét már szinte óvodás kortól elindítanák.

A pszichiáter elmondta, az átdolgozott Drogma fő üzenete: "a belső béke elérhető."

Forrás:MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!