Aki sok chipset eszik, nagy gyereket szül

Szerző: Szimpatika
A chipsekkel és gyorsételekkel sok transzzsírt fogyasztó várandós nők gyerekei nagyobb testsúllyal jönnek világra – állapították meg felmérésükben amerikai kutatók.

Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz 1400 nő adatait elemezték.


A követéses vizsgálatban 1999 és 2002 között, terhességük első és második trimeszterében töltöttek ki kérdőívet étkezési szokásaikról a résztvevők. Juliana Cohen kutatásvezető, a Harvard egyetem közegészségügyi karának munkatársa elmondta, hogy eredményük szerint a transzzsírok fogyasztása hozzájárulhat ahhoz, hogy az átlagosnál vagy akár a normálisnál is nagyobb születési súllyal jönnek világra az így étkező állapotos nők gyerekei. A tanulmány nem ok-okozati összefüggést igazol, ám a felmérésben kapcsolatot találtak az anyai transzzsírfogyasztás és a gyerek születési súlya között.

Az eredmény érdekessége, hogy az állapotos nők gyakran éppen azokra a típusú ételekre vágynak, amelyek emelik a rossz (LDL) koleszterin szintjét, viszont csökkentik a jó (HDL) koleszterin szintjét.

 

mti

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!