Aki sok chipset eszik, nagy gyereket szül
Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz 1400 nő adatait elemezték.
A követéses vizsgálatban 1999 és 2002 között, terhességük első és második trimeszterében töltöttek ki kérdőívet étkezési szokásaikról a résztvevők. Juliana Cohen kutatásvezető, a Harvard egyetem közegészségügyi karának munkatársa elmondta, hogy eredményük szerint a transzzsírok fogyasztása hozzájárulhat ahhoz, hogy az átlagosnál vagy akár a normálisnál is nagyobb születési súllyal jönnek világra az így étkező állapotos nők gyerekei. A tanulmány nem ok-okozati összefüggést igazol, ám a felmérésben kapcsolatot találtak az anyai transzzsírfogyasztás és a gyerek születési súlya között.
Az eredmény érdekessége, hogy az állapotos nők gyakran éppen azokra a típusú ételekre vágynak, amelyek emelik a rossz (LDL) koleszterin szintjét, viszont csökkentik a jó (HDL) koleszterin szintjét.
mti
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!