Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz 1400 nő adatait elemezték.
A követéses vizsgálatban 1999 és 2002 között, terhességük első és második trimeszterében töltöttek ki kérdőívet étkezési szokásaikról a résztvevők. Juliana Cohen kutatásvezető, a Harvard egyetem közegészségügyi karának munkatársa elmondta, hogy eredményük szerint a transzzsírok fogyasztása hozzájárulhat ahhoz, hogy az átlagosnál vagy akár a normálisnál is nagyobb születési súllyal jönnek világra az így étkező állapotos nők gyerekei. A tanulmány nem ok-okozati összefüggést igazol, ám a felmérésben kapcsolatot találtak az anyai transzzsírfogyasztás és a gyerek születési súlya között.
Az eredmény érdekessége, hogy az állapotos nők gyakran éppen azokra a típusú ételekre vágynak, amelyek emelik a rossz (LDL) koleszterin szintjét, viszont csökkentik a jó (HDL) koleszterin szintjét.
mti