Mit javasolnak a kínaiak azoknak, akik fogyni akarnak?

Szerző: Szimpatika
A kínai hagyományos gyógyászat egyik alapvető tanácsa így szól: ételed legyen a gyógyszered. A kínai orvos enyhébb gyengélkedés esetén is sokkal szívesebben írja elő gyógynövény fogyasztását – tea, kapszula, étrendkiegészítő vagy más formában –, semmint kémiai úton előállított molekulát, vagyis gyógyszert. Márpedig ilyen állapot – legalábbis a kínai orvoslás szerint – jóval többször fordul elő a mindennapi életben, mint gondolnánk.

A kínai gyógyászat ugyanis az egészség és a betegség mellett számon tartja a kettő közötti átmeneti, még nem beteg, de már nem egészséges állapotot is, amelyet a fáradtság, levertség, ingerlékenység, rossz közérzet jellemez, s amikor a helyes táplálkozás és az egyszerű étrendkiegészítők révén még könnyen megelőzhetjük a betegséget. Ahogy a régi kínai mondás tartja: „Az ember legjobb orvosa a világon – önmaga.”

A hagyományos kínai orvoslás károsnak, az emésztőrendszerre nézve megterhelőnek tartja a koplalást, ehelyett Dr. Chen Zhen, aki a hagyományos kínai orvoslás oktatója, inkább keserű ételek, például ruccola saláta, és rostban gazdag italok, például szűztea ital fogyasztását javasolja sok mozgás mellett. A szűztea fogyasztása az emésztőrendszer megkönnyebbülését, kitisztítását szolgálja.

A hagyományos kínai orvoslás tanítása szerint a tartós eredményhez kapkodó fogyókúrák helyett életmód- és szemléletváltásra van szükség. A hosszú távon is ideális testsúly néhány egyszerű szabály betartásával elérhető, melyek jelentősen hozzájárulnak a jó közérzethez és az aktív, energikus élethez.

Ezek a szabályok így szólnak:

A szervezetnek sok friss oxigénre: hosszú sétákra és sportolásra van szüksége.

Elengedhetetlen a nyugodt, mély alvás. Ezt az eleuthero ginseng – akár tea, akár kapszula formájában segíti.

A szervezet elsavasodása ellen a galagonyagyümölcsöt használják, nyersen vagy akár tea formájában fogyasztva.

A sok zöldség, gyümölcs, könnyű ételek, levesek, rizskása és forró tea fogyasztása nemcsak a megterhelt gyomornak jelent felüdülést, hanem a téli szürkébb lelkiállapotra is jótékony hatást fejt ki. A B-vitamin bevitele serkenti az agyműködést, míg a zenehallgatás kellemes relaxációt biztosít a szervezet számára.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!