Erotikus álmaink üzenete

2011. 10. 17.
Szerző: Szimpatika
Az álomkutatással foglalkozó pszichiáterek és pszichológus szakemberek szerint az álom mindig arra világít rá, amire az életben általában nem figyelünk oda. Különösen igaz ez az erotikus tartalmú álmokra.

A szexuális utalásokkal teli álmok a tudatalattink üzenetei.  Az álom, a fantázia, a képzelet gyakran olyan gondolatokat hoz felszínre, amiket az ember még önmagának sem mer bevallani.

Az erotikus álom tele van rejtett üzenettel, jellel, jelképpel. Ezek megfejtésével érthetjük meg értelmét és jelentését. Freud szerint még az olyan képek is hordozhatnak szexuális üzenetet, amelyeknek látszólag egyáltalán nincs közük a szexhez. A kígyó, a létra, a kés, a lépcső, a gyertya és a toll a férfit, míg a barlang, a doboz, az alagút, vagy a sötét szobák a nőt jelenítik meg. Ugyanakkor vannak olyan szimbólumok, amelyek a már megélt tapasztalatok alapján kapcsolódnak a szexhez, ilyen az első szeretkezés színhelyének (a szoba, a park, az erdő) gyakori visszatérése, esetleg színek, hangok, zenei élmény újraélése az álomban.

A szexuális témájú álmok többségének valójában nincs köze a szexualitáshoz, hanem egészen más igényeket, problémákat, konfliktusokat fejeznek ki. Az emberi közelség, a törődés, az elismerés, a nagyobb figyelem iránti igényt jelzik, ami az álomban szimbolikusan elégítődik ki. De jelezhetik az álmodó éretlenségét, bizonytalanságát, zavaros érzelemvilágát is.

Napjainkban a szexualitás már nem annyira problematikus, mint Freud korában volt, de továbbra is az emberek életének tabuterületeihez tartozik. Épp ezért lehet sok lelki zavar előidézője is. Így nem csoda, hogy az álomcenzúra tág teret enged ugyan a szexualitásnak, ám a szexuális tartalmakat többnyire nem nyíltan, hanem nagyon erős torzításban engedi felszínre jutni.

 

A fiatal férfiak gyakran csábítanak el álmukban idősebb, érett asszonyokat. Ez nem elfojtott ösztönre utaló álomkép, inkább annak a vágynak a kivetítődése, hogy minél többet szeretne megtudni az örömszerzés általa még ismeretlen módszereiről, és az idősebb nőtől sokat tanulhat. Viszont ha álombeli partnernője majd megfojtja ölelés közben, az belső félelmet, szorongást tükröz, azt mutatja, hogy fél a kudarctól, ezért nem mer kezdeményezni.

 

A legtöbb nő ritkán közli partnerével az erotikus álmait. Egyrészt, mert minden férfi meg van győződve arról, hogy ő a legjobb szerető, és megsértődne, ha más vágyakról hallana, másrészt vetélytársként kezelné az álombeli férfit, akivel nehéz felvennie a versenyt.

Sokan szerelmeskednek álmukban tengerparton, dzsungel mélyén, a közeli park tisztásán vagy a kandallóban ropogó tűz mellett egy elegáns kastélyban. Ez azt jelzi, hogy az álmodó nehezen tudja elfogadni azt a megszokott, szürke szexuális valóságot, amelyben él. Az igazi élet tele van ellentmondással, a fantázia – különösen az erotikus – segít kiegyenlíteni mindezt. De önmagában nem helyettesítheti a hiányokat.

 

Az álmok egyik legfontosabb funkciója a valóságban be nem teljesülő vágyak látszólagos kielégítése. Elsősorban feszültséget mérsékelnek ezáltal, amelyek jelentősen megzavarnák a belső egyensúlyt. Sokféle kívánságunk, amelyek különböző okokból nem teljesülnek, álmunkban nem nyíltan, hanem az álommunka által eltorzítva jelennek meg, tehát a vágyálmok nem ismerhetők fel egy csapásra, hanem elemezni kell őket.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!