Évezredek óta használt gyógynövényink 3.

Szerző: Szimpatika
A gyógyhatású növények megítélése a történelem során többször változott, sőt a gyógynövény-kereskedelemi érdekek befolyásolták magát a történelmet is. Ínséges időkben, háborúk során elődeink csak a természet adta gyógyszerekhez fordulhattak. Napjainkban pedig, a szintetikus orvosságok és mesterségesen előállított élelmiszerek korában, mind többen mutatnak érdeklődést e természetes hatóanyagok használata iránt.

Rozmaring
a falusi kiskertek, kolostorok növénye

Fűszernek kellemes ízű, tartósító hatása már ősidők óta ismert. A kínaiak gyömbérrel keverve fejfájásra és álmatlanság leküzdésére használták. A középkor óta a szerelem jelképe. Egy monda szerint ha egy fiatalember virágzó rozmaringággal megérint egy lányt, az hamarosan bele fog szeretni. Nagyanyáink azt vallották, hogy a rozmaringág a párna alá téve elűzi a rossz álmokat. A „Magyar királynő gyógyvizeként” terjedt el a nemzetközi köztudatban, mivel az 1200-as években uralkodó Erzsébet királynő paralízisét állítólag borban áztatott rozmaringgal kezelték.
Jótékonyan befolyásolja az alacsony vérnyomást, illata pezsdítően hat a lélekre is.


Zsálya
nem csak fűszer

A rozmaringhoz hasonlóan fűszernövényként terjedt el, ám gyógyhatása is jelentős. Az ókorban húsok tartósítására alkalmazták, de epilepsziát és bélférgességet is kezeltek vele. A 10. században élő arabok hittek benne, hogy az emberi élet bármeddig meghosszabbítható, e célból a rendszeres zsályafogyasztást tartották célravezetőnek. Izlandon húgyúti fertőzések ellen, a németek fejfájás csillapítására javasolták. Kínában és Amerikában is megkedvelték, így világszerte elterjedt. Az 1920-as évek táján készítettek belőle először toroköblögetőt, ilyen módon történő felhasználása máig ismert. 
Fűszerezésen túl használható izzadságátlóként, emésztésserkentőként, valamint sebkezelésre.


Csalán
a gyógyító gyom

Ékes példája annak, hogy nem csak a kevés helyen, kis mennyiségben előforduló növények lehetnek értékesek gyógyászati szempontból. Az őskori ember kender helyett még a csalán erős szárából szőtt vásznat, és Németországban az I. világháború alatt bekövetkezett gyapjúhiány miatt ugyancsak a csalánt alkalmazták textilipari célokra. Gyógyhatását már Hippokratész is említi: külsőleg skorpiócsípésre, belsőleg növényi mérgezések közömbösítésére. A római katonák hideg területeken vívott csatáikkor csalánnal csapkodták magukat, hogy felmelegedjenek. Manapság ízületi bántalmakra és köszvény ellen használják leginkább.
Friss hajtásai rövid forrázás után főzeléknek is elkészíthetők. Ahol a csalán megterem, ott nitrogénben gazdag a talaj.

Gyömbér
sört és kenyeret is ízesítettek vele

Már évezredek óta az indiaiak kedvelt fűszere. Vallásos ünnepek előtt gyömbért fogyasztottak fokhagyma helyett, hogy meg ne sértsék isteneiket. Gyógyszerként emésztési zavarokra, megfázásra javasolták fogyasztását, a tengerészek a tengeri betegség leküzdésére használták. Kenyérbe először a görögök sütötték bele, így az emésztőrendszerre jótékonyan ható növény szinte minden étkezésnél szerepelt. A gyömbérsör ma is népszerű ital.
Alkalmas az egyensúlyvesztéssel járó rosszullétre, és terhességi hányinger csillapítására, ebben az esetben azonban csak kis mennyiségben, rövidebb időn keresztül ajánlott.

Körömvirág
dísznövénynek is alkalmas

Szinte minden kertben megtalálható ez az egyszerűen, magról nevelhető egynyári növény. Gyógyhatása a sötét narancssárga virágú változatának van. Kenőcsét nehezen gyógyuló sebekre, visszerek kezelésére használták, de alkalmas égési sérülések gyógyulásának gyorsítására is, valamint lábgombásodás ellen. Teája is sokrétűen alkalmazható gyomor és bélbetegségekre. Virágainak forrázata vírusos és bakteriális megbetegedésekre használható, bár íze kellemetlen.
Ülőfürdő is készíthető körömvirágból, vagy gyümölcscentrifugával kicsavart friss levét is használhatjuk gyógyításra.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!