Boldogabb tyúkok, egészségesebb tojások

2011. 10. 15.
Szerző: Szimpatika
Az Európai Unió 2012. január 1-től betiltotta a tojótyúkok hagyományos, ketreces tartását. Magyarországon év végéig le kell cserélniük a tojótyúkokat tartó gazdálkodóknak a régi ketreceket, hogy megfeleljenek az uniós előírásoknak. Kérdés, hogy ez sikerül-e.

„A nemzetközi állatvédő mozgalom eddigi legnagyobb sikere a hagyományos ketreces tojótyúktartás betiltása. Ez az intézkedés százmilliónyi állat életét befolyásolja pozitívan, és az első jelentős mérföldkő egy állatbarát, fenntartható gazdálkodás felé. A támogató fogyasztói magatartás azt mutatja, hogy az állatoknak szenvedést okozó, kegyetlen termelési módok a társadalom számára elfogadhatatlanok és nincs helyük a mai európai élelmiszer-termelésben.

Ma Magyarországon mintegy 12,5-13 millió tojótyúkot tartanak, ezek többségét, mintegy 7 milliót nagyüzemi keretek között, 551 telepen. A meglévő telepek közül csak 67 felel meg az uniós előírásoknak Az ország tojásfogyasztása éves szinten mintegy 2,7 milliárd darabra tehető.  Az átállás finanszírozására mintegy 3 milliárd forintba kerül majd

 

Az, hogy a tojók jól érzik-e magukat azok között a körülmények között, amelyekben tartják őket, onnan lehet megállapítani, hogy mennyit kárálnak. Ha kevés helyük van, egymás tollát tépkedik. Az ilyen körülmények között tartott állatok tojásai egészségtelenebbek, mint boldogabb társaiké. Részben ennek is köszönhető, hogy az európai fogyasztók nyomására és az egyértelmű tudományos bizonyítékok eredményeképpen az Európai Unió 2012. január 1-től betiltotta a tojótyúkok hagyományos ketreces tartását. Ennek következményeként a tojásokon kötelezően jelölt 3-as szám (az állattartás módja) már csak az úgynevezett feljavított ketrecekből származó tojásokon lesz jogszerűen feltüntethető, vagyis az esetlegesen előállított hagyományos ketreces tojás forgalmazása illegálissá válik.

Az intézkedést azonban nem minden tagállam tudja, akarja, és képes betartani. Az Európai Bizottság 2011. áprilisában végzett összesítése alapján csak 14 tagállam tudja teljesíteni az előírásokat határidőre, nyolc tagállam egyáltalán nem. További öt tagállam, ide tartozik Magyarország is, nem nyilatkozott, ezért kérdéses a megfelelés. Az ipar számára a jogszabály előírásainak való megfelelésre 12 év állt rendelkezésre. A tojásipar becslése szerint 2012. után az európai tojótyúkok kb. 25%-a, vagyis 17 millió állat még hagyományos ketrecben fog élni. A magyar tojásipari becslések kb. 1 millió tojótyúkról feltételezik ugyanezt hazánkban.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!