Lelkünk és betegségeink összefüggései

Szerző: Szimpatika
A tartósan feszültségekkel teli, stresszel, frusztrációval terhes élethelyzetekben megszaporodnak bizonyos betegségek. Gyakoribb a rák vagy a fertőzések. Ennek oka lehet az, hogy a stressz következtében az ellenálló képesség testi és lelki értelemben egyaránt csökken. A test és a lélek elválaszthatatlanul összefonódnak, állandó kölcsönhatásban vannak. De hogyan is épül fel, hogyan működik ez a kapcsolat – ezt kutatja egy alig néhány évtizedes tudományág, a pszichoneuroimmunológia.

A pszichoneuroimmun rendszer segít feldolgozni, túlélni az olyan negatív helyzeteket, mint a gyász, munkanélküliség, bizalomvesztés, csalódás, válás, fogyatékosság, rokkantság. A pszichoneuroimmun biológiai rendszer középpontjában  mellékvese hormonok ,  az adrenalin és egyes szteroidok  állnak: általuk jönnek létre  a hatékony elhárító „vészreakciók”.

A veszély elmúltával termelődésük csökken. Ha azonban nincs megoldás egy tartós stresszhelyzetre , számos immunfunkció romlik, ez a szaporodó infekciók, rákos megbetegedések egyik háttér tényezője.  Ezért nagyon fontos, hogy valaki a tartós stressz által kiváltott, fenntartott szomorúság, szorongás, depresszió, kontrollálhatatlan düh és harag mókuskerekéből kikerülhessen.  Minden ember életében vannak támaszok, még ha nem is mindig ismeri fel azokat: család, őszinte barátok, akár egy hűséges állat, de legfőbbképp a hit, amelyekre támaszkodhat. Kezdetben legalább annyira, hogy elfogadja: lehet kiút a mélyből. Nem sikerül ez mindenkinek, hiszen nem vagyunk egyformák. Karakterünk különböző betegségekre hajlamosít minket.

A versengő, erős önbizalmú, állandóan az idő szorításában élő, ellenséges érzületektől sem mentes  embert ezek a személyiségjegyek szív- és érproblémákra, magas vérnyomásra, gyomorfekélyre hajlamosítják.

A konfliktusokat kerülő, bizonytalankodó, pedáns és a negatív indulatok kifejezésére képtelen embereket rákhajlamos személyiségeknek nevezik a szakemberek.

Fontos ismernünk magunkat ahhoz, hogy személyiségünknek ezeket a vonásait megváltoztathassuk,  Vannak gyógyszerek, amelyek segítenek, ha a helyzet súlyosabbra fordul, de az egyén önmagára támaszkodva, lelki tartalékait aktiválva, stresszoldó technikákat elsajátítva, relaxációs módszerek alkalmazásával segíthet önmagán a legjobban.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!