Az érzékelés kezdetei

2011. 09. 25.
Szerző: Szimpatika
Koraszülött babákkal végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy 35 hetes magzati kornak megfelelő életkortól tudják megkülönböztetni a fájdalmas ingert az egyszerű érintéstől - írta a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál (http://www.sciencedaily.com).
A brit University College London kutatói az egyetem klinikáján 46 újszülött agyi aktivitását figyelték meg, akik közül 21 baba koraszülöttként jött a világra a terhesség 28. és 37. hete között.


Az elektroenkefalográfos (EEG) felvételeket akkor készítették a babákról, amikor a sarokból vett rutinvérvételt elvégezték náluk.
A koraszülött, 35 hétnél fiatalabb magzati korban világra jött babáknál a sarok megszúrására adott agyi aktivitásbeli válasz nem különbözött a semleges érintésre adott reakciótól. A 35-37 hetes magzati kor után született babáknál ezzel szemben határozottan megkülönböztethető volt a fájdalmas ingerre és az érintésre adott agyi válasz.
Lorenzo Fabrizi kutatásvezető emlékeztetett arra, hogy az idegi fejlődés egy adott pontjától a különböző ingerekre specifikus aktivitási válasz alakul ki az emberi agyban. Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a vizuális rendszer szempontjából is kritikus a 35-37 hetes magzati kor, ami arra utal, hogy ez kritikus időszak az agy különböző területei közti idegi kapcsolatok kialakulása szempontjából.
A tanulmányt a Current Biology című szakfolyóiratban ismertették részletesen.

mti

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!