Afrodiziákum. Mese vagy valóság?

Szerző: Szimpatika
„Az afridiziákumokat már több ezer éve használják szerte a világon, de a hatásukra vonatkozó tudományos bizonyítékok még nem állnak rendelkezésre” – mondta el Massimo Marcone, a kanadai Guelph Egyetem Élelmiszertudományi Tanszékének professzora.

A merevedési zavarokat általában szintetikus gyógyszerekkel, például Viagrával kezelik, azonban ezek a gyógyszerek számos mellékhatást okozhatnak, így fejfájást, izomfájdalmat vagy látászavart, továbbá más gyógyszerekkel együtt szedve veszélyesek lehetnek. Ráadásul a libidóra nem is hatnak.


Marcone és John Melnyk mesterképzésben résztvevő hallgató több száz olyan tanulmány adatait elemezte, amelyek a gyakran fogyasztott vágyserkentők hatását vizsgálták. Közleményük a Food Research International folyóiratban jelent meg.

Kiderült, hogy a ginzeng, a sáfrány és a Nyugat-Afrikában honos yohimbe fa egyik vegyülete, a yohimbin javítja a nemi működést.

A bor és a csokoládé bár ugyanilyen hatással bír, de ezt teljes egészében pszichológiai okok magyarázzák.

A nálunk is kapható Spanish Fly és a varangyos békából készült termékekről a forgalmazók azt állítják, fokozzák a vágyat, azonban a kísérletekben épp ellenkező hatást tapasztaltak, sőt ezek akár mérgezőek is lehetnek.

Fokozott nemi vágyról számoltak be egyesek a dél-amerikai muira puama, az Andokban növő macagyökér, illetve csokoládé fogyasztása után is. Ugyan a csokoládét vágyfokozónak tartják, a vizsgálatok szerint nem áll összefüggésben a szexuális izgalommal vagy a kielégüléssel. „Lehetséges, hogy néhányan érzik a csokoládé egyes összetevőinek hatását, főként a feniletilaminét, amely befolyásolja az agy szerotoninszintjét” – magyarázta Marcone.

Az alkohol, bár serkenti a vágyat, de negatívan befolyásolja a szexuális teljesítményt. A szegfűszeg, a szerecsendió, a fokhagyma, a gyömbér és az ámbra mind összefüggést mutat a fokozott szexuális tevékenységgel – állatokban.

„Jelenleg még nem áll rendelkezésünkre elegendő bizonyíték ahhoz, hogy széles körben javasolhassunk élelmiszereket, mint hatékony vágyfokozókat – foglalta össze a kutató. – Ehhez még több klinikai kísérletre van szükség.”

mti

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!