A nyugalom és az egyenletes súlycsökkenés szere - L-Theanine hatása

2011. 09. 17.
Szerző: Szimpatika
Keleten évszázadokig a zöld teát használták nyugtató, testsúlyszabályozó és gyógyhatása miatt, ugyanis levelében megtalálható egy olyan természetes aminosav, az L-Theanine, amely hatásosan növeli a nyugalom érzését és csökkenti a szorongásos tüneteket, javítja a koncentrációs képességeket és a tanulási teljesítményt.

Zsíroldó hatását pedig francia klinikai vizsgálatok is igazolták. Napi háromszor egy csésze zöld tea a főétkezések után, havonta minimum egy-két kilogramm súlycsökkenéssel jár. Anélkül, hogy változtatnánk étkezési szokásainkon, vagyis fogyókúrázás nélkül, pusztán zöld tea fogyasztásával is megszabadulhatunk súlyfölöslegünktől.

Az L-theanine nevű vegyület nyugtató hatást is kifejt, mégpedig úgy, hogy növeli a dopamin- és GABA-szintet az agyban. Márpedig a magas dopaminszint a szorongás csökkenéséhez vezet. A szorongás egy furcsa, nehezen legyőzhető állapot, amelyben általában csupán elképzelt, ritkán valós jövőbeni események bekövetkezésétől való állandó félelem van jelen. A félelem az intenzív rettegéstől a bizonytalanságon át a nyugtalanságig vezethet.  Gyakran fizikai tüneteket, remegést, izzadást, vérnyomás- és szívproblémákat okozhat. A szakirodalom különböző szorongástípusokat különböztet meg. A szorongás rendszerint együtt jár a stresszel.  A kezeletlen szorongás depresszióhoz vezethet. Vannak különféle szorongás elleni kezelések,  például az akupunktúra, a hipnózis vagy az aromaterápia. De vannak szorongásellenes gyógyszerek, természetes gyógymódok, növények is. Az utóbbiak  közé tartozik a talán kevéssé ismert aminosav, az  L-theanine, mely egy természetes segítség a szorongás leküzdéséhez. Akik gyakran fogyasztanak zöld teát, érzik, hogy megnyugszanak tőle, annak ellenére is, hogy koffeint tartalmaz. Ez annak köszönhető, hogy magas az L-theanine tartalma.

A Taiyo Kagaku Co. és a University of Shizuoka kutatói kimutatták, hogy a zöld teát rendszeresen fogyasztó nők sokkal kevesebb  menstruáció előtti rossz közérzetről panaszkodtak. A PMS tüneteinek enyhítésére is jó ugyanis az L-theanine. Mivel a  tea a leggyakrabban fogyasztott ital a víz után az egész világon, és több ezer éve több milliárd ember fogyasztja, egészen biztos, hogy semmiféle káros, toxikus hatása nincsen az emberi szervezetre.  A becslések szerint a rendszeres teafogyasztók 200-400 mg L-theanine-t fogyasztanak naponta. Márpedig irodalmi adatok szerint már 100-200 mg 1-3-szor naponta komoly megkönnyebbülést hoz a szorongásos, depresszió kórképekben. A kutatók azt javasolják, hogy  magasabb szorongási szint esetén 200 mg- ot érdemes alkalmanként fogyasztani.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!