A tej jobb, mint a víz

Szerző: Szimpatika
A tej sokkal jobban biztosítja az aktív gyerekek folyadékpótlását a nagy nyári hőségben, mint a víz, vagy a különböző sportitalok - hívták fel a figyelmet táplálkozási szakemberek.
"A gyerekek nagyon kiszáradhatnak az aktív mozgás közben, ezért különösen fontos, hogy két játék között pótolják az elvesztett folyadékmennyiséget" – mondta a McMaster Egyetem szakemberei által készített tanulmány elsőszámú kutatója, Brian Timmons, aki egyben az intézmény Gyermekegészségügyi és Gyakorlati Orvostudományi programjának vezetője.

"A tej sokkal jobban megfelel erre a célra, mint a sportitalok, vagy a víz, mert magas minőségű fehérjét, szénhidrátot, kalciumot és elektrolitokat tartalmaz" – idézte a szakembert a ScienceDaily tudományos ismeretterjesztő hírportál.

Mint hozzátette: a tej pótolja az izzadással elveszített sómennyiséget és hozzájárul a szervezet jobb folyadékmegtartó képességéhez. Ezen kívül az izmok fejlődőséhez és növekedéséhez szükséges fehérjéket tartalmaz, amelyek más italokban nem találhatóak meg.

A tanulmány nyolc és tíz éves kor közötti gyerekek bevonásával készült. A résztvevőknek először egy klímakamrában kellett gyakorlatokat végezniük, majd némi szomjoltás után a szakemberek megnézték a hidratáltságuk mértékét.

Az egyetem orvosi tanszékén dolgozó Timmons szerint az aktív gyerekek és felnőttek általában nem gondoskodnak a megfelelő folyadékpótlásról a testmozgás során, ezért gyakran "hidratáltsági hátránnyal" kezdenek neki az újabb fizikai kihívásoknak.

Már egy százaléknyi folyadékhiány is akár 15 százalékkal csökkentheti a teljesítőképességet, megemelheti a pulzusszámot, a testhőmérsékletet és visszavetheti a gyakorlatok folytatására irányuló kitartást. A jelentősebb folyadékhiány pedig növelheti az olyan szívvel összefüggésben lévő problémák kialakulásának kockázatát, mint a hőguta.

A tanulmány eredményeit a Gyermek Munka-élettani Társaság (European Group of Pediatric Work Physiology) 27. éves konferenciáján fogják ismertetni szeptember közepén a nagy-britanniai Exeter Egyetemen.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!