Ismered? Talán neked is segít a családfelállítás terápiája

2011. 09. 05.
Szerző: Szimpatika
Szorongás, pánik, alvászűrök, körömrágás, étkezési és viselkedési zavarok. Tele vagyunk jól, vagy kevésbé jól elfojtott problémákkal, melyek egészségünket, közérzetünket, teljesítményünket rontják. És tele vagyunk olyan módszerekkel is, amelyek ezeket a problémákat igyekeznek kezelni. Ezek egyike a Hellinger-féle családfelállítás.
A családfelállítás technikája a családterápiás módszerek, valamint a pszichoanalízis, hipnózis, tranzakció-analízis alapjain nyugszik. Azt tanítja, hogy a testi és lelki problémák hátterében nem csak az ember életében lezajlott történések játszanak szerepet.

Tágabb értelemben vett családunk egyes tagjainak sorsa meghatározó a többiek élete szempontjából is. Felmenőink életeseményei bekerülnek egy közös energiamezőbe, és az ebben a mezőben levő információk hatással vannak ránk. A mezőnek szigorú törvényei vannak, és ha ezek a törvények sérülnek, az boldogtalanságot, betegséget, tönkrement emberi kapcsolatokat és kétségbeesést okoz. A megbomlott rendet vissza kell állítani, a feszültségeket fel kell oldani, az egyént szembesíteni kell a család történéseivel.
A Hellinger-féle családfelállítás talán az egyik legsikeresebb pszichoterápiás segítség, de mindenképp a leglátványosabb. Nemcsak gyógyító csoportokban, de hivatali-, vállalati fejlesztéseknél, a jogban és nevelési tanácsadóknál is alkalmazzák. Létezik egyénre szabott változata is.
A neve leírja a lényegét –a beteg vagy ügyfél a foglalkozásvezető segítségével addig mozgat embereket a térben, ameddig azok viszonyát kiegyensúlyozottnak nem érzik. Első látásra a dolog mintha egy élő bábúkkal történő sakkparti lenne. A felállított emberek leggyakrabban egy pszichoterápiás csoport tagjai vagy munkahelyi kollégák. Ők jelenítik meg a gondokkal küzdő ügyfél családját és tágabb környezetét. Sőt, gyakran túlmehetnek a felállításban kapott néhány játékszabályon, és akár színészként is önálló életre kelhetnek. A „szellemi mező” által sugallt tettekre ragadtathatják magukat, beszélnek, ahogy abban a helyzetben bárki beszélne. Olyan személyek is beléphetnek a mezőre, akiket nem is állítottak oda, de érzékelhetően ott a helyük. Így aztán a tér kiegészül azokkal az életünket meghatározó fontos szereplőkkel, akiket eddig valamiért mellőztünk a világunkból. Lassan mindenki a mezőn lesz, aki áldozatával lehetővé tette, hogy ott tartsunk, ahol épp vagyunk. A résztvevők az önálló életre kelt tér segítségével úgy ismerhetik meg az életükre ható erőket, mint még soha.
Kétségtelen, a családfelállításban egészen új képünk lehet arról, kinek mivel tartozunk a családban, kire miért nézzünk fel, vagy igyekezzünk megbocsátani neki. Ha megértjük a többiek helyét, mozgását és cselekedeteit, alighanem a magunk sorsa is megvilágosodik, és ez egy önálló döntéseken alapuló felelős élet kezdete lehet. A módszert kidolgozó Bert Hellinger a múlt század valamennyi jelentős pszichológiai iskolájából átvett elemeket, hogy azokat egy új terápiába ötvözze. Terápiája nagy változásokon ment át az elmúlt évtizedek alatt, és még most is tökéletesítgeti. De a családállítás fontos sajátossága sosem változott: a „beteg” és a terapeuta között nincs alá-fölé rendeltségi viszony, inkább egymást segítve igyekeznek nagyon is gyakorlatiasan megoldani egy-egy problémát.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!