Rossz étel, rossz kedv

Szerző: Kalocsai kristóf
A balatoni nyárhoz a napsütés és a lubickolás mellett hozzátartozik a hurka, a kolbász, a hal, a sajtos-tejfölös lángos és a fagyi. Ezek meggondolatlan kombinációja, vagy akár egy hanyag büfés is könnyen görcsös rémálommá változtathatja a kellemesnek induló nyaralást.
Dr. Páll Zsombort, a pomázi István Király Gyógyszertár vezető gyógyszerészét kérdeztük az élelmiszerfertőzésekről.

A strandokon, a büfékben, vagy akár az otthoni hűtőnkben is lehet romlott étel. Mit tehetünk, ha úgy gondoljuk, ételmérgezést kaptunk?

Amennyiben tüneteink enyhék, a gyógyszertárban beszerezhető vény nélküli készítmények megfelelő segítséget nyújthatnak problémánkra. Ellenkező esetben, pl. három napnál hosszabb hasmenés, magas vagy elhúzódó láz, keressük fel háziorvosunkat a megfelelő diagnózis felállításához.

Milyen tünetekkel jár az ételmérgezés?

Klasszikus tünetei a hányinger, hányás, hasmenés, hasi diszkomfortérzéstől egészen a görcsös hasi fájdalomig terjedő panaszokig, valamint a láz. Egyéb, nem gyomor- és bélrendszeri tünetek is lehetnek, ilyen a fejfájás, szédülés, rossz közérzet.

Sokan úgy gondolják, hogy egy egyszerű hányással el lehet intézni az ételmérgezést. Van-e más mód? Szükséges-e más kezelés?

Sajnos ritkán elegendő ez a „kezelési forma”, bár tény, hogy ez a szervezet saját védekező mechanizmusához tartozik, a hasmenéssel együtt. Többféle kórokozó okozhat gyomor- és bélrendszeri panaszokat, pl. vírusok, baktériumok, és ezek különböző intenzitással betegítik meg a szervezetet, ezért eltérő terápiát kell alkalmazni. Itt szeretném megjegyezni, hogy a terhes anyák, gyerekek, idősek, és csökkent védekezőképességgel rendelkezők mindig magas kockázati csoportba tartoznak, ezért ellátásuk mindig orvosi felügyeletet igényel. Hasmenés, hányás esetén nagyon fontos a folyadék- és ionpótlás, ugyanis ilyenkor rendkívül magas a kiszáradás veszélye. Ez történhet szájon át (az üdítők erre nem alkalmasak alacsony nátriumtartalmuk miatt), vagy súlyosabb esetben parenterálisan, infúzió formájában. Jótékony hatása van az aktív széntartalmú készítményeknek, és a különböző bélfertőtlenítő és nyálkahártyabevonó készítményeknek, mert megkötik, vagy pont a kötődését gátolják a toxinoknak, baktériumoknak. Szintén előnyös, ha valamilyen probiotikus készítménnyel pótoljuk a károsodott jótékony baktériumflórát. Sajnos a hasfogó készítmények ezekben az esetekbennem segítenek, sőt, inkább rontanak állapotunkon, ezért kerülni kell alkalmazásukat, kivétel az „utazók hasmenése”.
Gyermekeknek és csecsemőknek ezeket szigorúan tilos adni! Kifejezett diétát felesleges tartani: annyi biztos, hogy kerülni kell a folyadékáramoltatást gátló, alkohol- és koffeintartalmú italok, szénsavas üdítők fogyasztását, valamint a zsíros ételeket.

Milyen ételeket együnk, hogy elkerüljük az ételmérgezést, ha egy kevésbé biztató helyen eszünk?

Semmiképpen ne kaszinótojással kezdjük ebédünket! Javasolnám a frissensültek fogyasztását, amennyiben valóban frissen készülnek, mert 90 fok felett majdnem minden mikroorganizmus elpusztul. Kerüljük a nyers tojásból készült ételeket és a tejtermékeket. Mikor kell orvoshoz fordulni ételmérgezéssel? Amennyiben magas vagy tartós lázat tapasztalunk, valamint ha hányásunk, hasmenésünk elhúzódó, vagy székletünk véres. Az esetek többségében egy erős szervezet magától le tudja győzni a fertőzést.

Meddig húzódhat egy félresikerült májas hurka következménye?

Normál esetben 24, maximum 48 óráig.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!