Mindez maga után vonja azt, hogy gyorsabban kell reagálnunk a dolgokra, a minket érő hatásokra. Az emberi szervezet igyekszik alkalmazkodni ehhez, a most születő gyermekek pedig már egy ilyen világba csöppennek bele. Számukra az a természetes, hogy gyorsan zajlanak körülöttük az események, jóval több inger éri őket, mint annak idején szüleik, nagyszüleik generációját. Ez a jelenség hordoz előnyös, de hátrányos vonásokat is.
Légy topon!
A mai társadalom a pörgő életforma miatt kulcsfontosságúnak tartja, hogy egészségünk és fizikai állapotunk topon legyen, valamint, hogy jól informáltak legyünk, agyunk pedig vágjon, mint a penge. Ezt számos módon – sporttal, tréningekkel, elmefényesítő módszerekkel és stimulálószerekkel – igyekszik elősegíteni. Különbség van viszont azon „szerek” és módszerek között, melyek ártalmatlanok az egészségre, illetve amelyek hosszú távon káros hatást fejtenek ki, vagy túlerőltetik, kizsigerelik a szervezetet. Ez utóbbiakkal (pl. energiaitalok) még alkalmanként sem tanácsos élni. Léteznek viszont olyan táplálékok, melyek természetes módon támogatják az agyműködést, elősegítik a koncentrációt és a tanulást anélkül, hogy káros mellékhatásokat okoznának.
Agyfényesítés - Edd magad okosra!
A memória javításához lúgosító étrendre van szükség, mivel az idegrendszer helyes működéséhez (is) elengedhetetlen a megfelelő sav-bázis egyensúly. Érdemes ezért növelni a nyers gyümölcsök, zöldségek és egyes hántolatlan gabonafélék (köles, barna rizs) fogyasztását. Emellett olyan táplálékokat is ajánlott fogyasztani, amelyek elősegítik az egyenletes koncentrációt.
Gabonák
A korábbi részeknél már esett szó arról, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék egyenletesen tartják a vércukorszintet, ami stabil teljesítményt és koncentrációt eredményez. Ez a hatás előnyösen befolyásolja a figyelemmel együtt és a tanulást is.
Bogyós gyümölcsök
A bogyós gyümölcsökben (áfonya, szeder, málna, eper, ribizli) és a sötét színű zöldségekben (cékla, lilakáposzta, padlizsán, paradicsom) található flavonoidok olyan növényi eredetű vegyületek, melyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek. Ezek a növények segítik a sejtek tisztulását, melynek során a memória hanyatlásáért felelős fehérjék eltávoznak a szervezetből. Kísérletek igazolták, hogy a flavonoidok értágító hatása javítja a szövetek vérellátását. A fent felsorolt növények ezért kiemelten jó hatással vannak az agyműködésre.
Az emlékezést javítja a B1-vitamin, melyet a dió, a gesztenye, a teljes kiőrlésű gabonák tartalmaznak, valamint a folsav (B9-vitamin), ami zöld leveles növényekben található.
Külön kiemelendők a következők előnyös tulajdonságai: áfonya, avokádó, búzacsíra.
Csokoládé
A jó minőségű (magas kakaótartalmú) csokoládé is hatékonynak bizonyul az agyműködés szempontjából. Előnyös hatása miatt ezért bűntudat nélkül élvezhetjük a nassolást, ha azt kevés olajos magból (pl. mandula, dió) és pár szem csokoládéból állítjuk össze.
Egészséges élvezet
A zöld tea antioxidáns anyagokat tartalmaz, megvédve ezáltal a sejteket azoktól a károsodásoktól, amelyek betegségek kialakulását vonják maguk után. A benne lévő hatóanyag serkenti az agyi sejttermelést és javítja a memóriát.
A következők keverékéből pedig frissítő, koncentrációt javító tea készíthető: ginkgo biloba levél, ginszeng és borsmenta.
Ne csak pörögj, pihenj is!
Az agyműködés zavartalansága, a gördülékeny gondolkodás és az éles elme kétségkívül nagy jelentőséggel bírnak. Ugyanakkor a felgyorsult információáradat tengerében könnyen elveszhetünk, szem elől veszíthetjük a célt, a fel nem dolgozott történések pedig számos negatív hatást gyakorolhatnak a szervezetünkre, egészségünkre, mely zavarodottságot, szorongást eredményezhet.
Figyeljünk oda erre, és ne zsigereljük ki szervezetünket, hanem hagyjunk időt a pihenésre, feltöltődésre. Az információk ugyanis úgy válnak tudássá, ha van idejük leülepedni. A tananyag biztos tudásához is szükség van pár nap alvásra. Ezért van az, hogy a szigorlat előtti éjjel bemagolt tételek vizsga után gyorsan kiszállnak a fejből – ennél sokkal eredményesebb, ha több napra, hétre elosztva tanuljuk meg a tananyagot.
Időzz a jelenben!
Ügyeljünk arra is, hogy ne legyünk megszállottak és ne igyekezzünk folyton új információkkal lekötni magunkat. Ne akarjunk mindig mindenről görcsös igyekezettel tudni. Hagyjunk időt arra, hogy szabadon áramolhassanak a gondolataink, és időzzünk el vizuális élményeken is, pl. egy érdekes festményen vagy egy szép tájon.
Egy kedves ismerősöm mondása, mely nagy hatást gyakorolt rám és mélyen belém ivódott: „Időzz el a pillanatban.” Tehát ne megragadd, birtokold és szippantsd ki az élmény „értékét”, hogy használat után elhajítsd azt, hanem folyj bele, áramolj benne, azaz éld át a pillanatot!
Forrás: Kálmán Renáta táplálkozási és kineziológiai tanácsadó, www.lettudatos.com