A selyembugyi előnyei

Szerző: Szimpatika
A Bolognai Egyetem munkatársai klinikai próbájuk eredményeként arra jutottak, hogy a selyem alsónemű jelentősen csökkentette a visszatérő hüvelyi gombafertőzés által okozott viszketést és a bőr kipirosodását.
Ez a fajta gombafertőzés gyakori, négy nő közül háromnál előfordul valamikor élete során, a nők öt százalékánál pedig egy éven belül akár négyszer vagy többször is kiújul.

Általánosan a fluconazole hatóanyagot alkalmazzák az ilyen makacs gombafertőzések kezelésére. A bolognai kutatócsoport a tesztbe bevont nők felét arra kérte, hogy egy speciális kidolgozású, selyemből készült alsóneműt viseljenek, míg a kontrollcsoportba tartozó nők pamutból készült fehérneműt hordtak.
Azt azonban, hogy kinek, milyen anyagból készült kisnadrágokat adtak, nem tudták sem a nők, sem a vizsgálatot lefolytató orvosok. Hat hónap elteltével ellenőrizték a résztvevők tüneteit. Kiderült, hogy a selyemből készült alsóneműt viselők 90 százalékának enyhültek a tünetei, a fertőzés kiújulásának aránya pedig felére csökkent.

A Candida albicans nevű gomba – amely a hüvelyfertőzést okozza – meleg, nedves környezetben szaporodik a legjobban. A speciális alsónemű olyan selyemből készült, melyet úgy fejlesztettek ki, hogy felszívja a nedvességet, ráadásul gyártása során átitatták antimikrobiális anyaggal is.

mti

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!