Esemény utáni tabletta – hasznos tudnivalók

Amennyiben egy pár nem védekezett az együttlét során, vagy a védekezés sikertelen volt, még mindig van lehetőség a nem kívánt terhesség elkerülésére. A sürgősségi fogamzásgátlás legnépszerűbb és leghatékonyabb módja az esemény utáni tabletta. Mit érdemes tudni ezekről a gyógyszerekről? Hogyan működnek, és milyen mellékhatásokkal járnak?

Az esemény utáni tabletta a sürgősségi fogamzásgátlás leghatékonyabb módja

Ha nem védekeztünk, vagy a védekezés sikertelen, azaz mondjuk elszakadt a kondom, fennáll a nem kívánt terhesség kockázata. Ugyanez a helyzet, ha a pár női tagja nem az előírtaknak megfelelően vette be a fogamzásgátló gyógyszert. A jó hír az, hogy a védekezés nélküli aktus után is lehetőségünk van megakadályozni a terhességet.

Ennek többféle módja van. Ha az együttlét után rövid időn belül méhen belüli eszközt (IUD), azaz spirált helyeznek fel, megakadályozhatjuk a petesejt beágyazódását. Ez az opció csak a már szült nőknek elérhető, emellett a módszer számos kockázatot is magában rejt, ezért érdemes a sürgősségi fogamzásgátló tabletta mellett dönteni.

Hogyan működik az esemény utáni tabletta?

Az esemény utáni tabletta hormonális úton akadályozza meg a nem kívánt terhességet. Fontos tudni, hogy az esemény utáni tabletta már kialakult terhesség megszakítására nem alkalmas. Sőt, ebben az esetben használata veszélyekkel is járhat! Bizonyos készítmények csak nagy mennyiségű sárgatesthormont, a kombinált sürgősségi fogamzásgátlók viszont ösztrogént is tartalmaznak. Ezen túl különféle, hormonrendszer működését befolyásoló szerek is léteznek, például a levornogestrel és az uriprisztál-acetát.

A hormontartalmú tabletta hatásmechanizmusa függ attól, hogy a menstruációs ciklus melyik részében vagyunk. Ettől függően megakadályozhatja a tüszőrepedést (ovulációt), a megtermékenyülést, illetve alkalmatlanná teheti a méh falát a beágyazódásra.

Fontos tudni, hogy az esemény utáni tabletták már kialakult terhesség megszakítására nem alkalmasak. Sőt, ebben az esetben használatuk veszélyekkel is járhat! Illetve azt is érdemes kiemelni, hogy az esemény utáni tabletta nem véd a nemi betegségekkel való megfertőződéstől.

A sürgősségi fogamzásgátló tabletták típusai

  • Kétféle sürgősségi fogamzásgátló tabletta kapható Magyarországon, a 72, illetve a 120 órás.
  • A gyógyszerek bizonyos típusai két tablettát tartalmaznak. Ezeknél az első tabletta bevételét követően 12 órával kell bevenni a másodikat.

A 72 órás tabletta

A 72 órás tablettát az együttlétet követő 72 órán belül kell bevenni. Mivel hatékonysága az idő elteltével csökken, fontos a lehető leghamarabb bevenni.

120 órás tabletta

A 120 órás tablettát öt napunk van bevenni, és a gyógyszer hatékonysága nem csökken az idő előrehaladtával.

Az esemény utáni fogamzásgátló megakadályozhatja a nem kívánt terhességet. (Forrás: freepik.com)

Az esemény utáni tabletta mellékhatásai

Szót kell ejtenünk a mellékhatásokról is. Az esemény utáni tabletták bevétele után az alábbi mellékhatások jelenthezhetnek:

  • Felboríthatja a menstruációs ciklust: köztes, megvonásos vérzés alakulhat ki az alkalmazási utáni napokban, mely általában egy-két napig tart és kevesebb vérveszteséggel jár, mint a szokásos menstruáció.
  • Hányinger
  • Fejfájás
  • Hangulatingadozás
  • Szédülés, gyengeségérzet
  • Mellfeszülés
  • Alhasi görcs

Bár az esemény utáni tablettáknak nincs hosszú távú mellékhatása, megviselik a szervezetet. Nem szabad rendszeresen szedni őket, mert ebben az esetben komoly szövődményeket okozhatnak. Használatuk évi 2-4 alkalomnál többször nem javasolt, de a legjobb, ha sosincs rájuk szükség.

Az esemény utáni tabletta felírása

Az esemény utáni tabletta vény nélkül nem kapható Magyarországon. Csak nőgyógyász vagy háziorvos írhatja fel. Hétvégén vagy ünnepnapokon érdemes a legközelebbi sürgősségi fogamzásgátlási ambulanciához fordulni. (Minden nagyobb városban van, bővebb felvilágosítást a 06-(30)-30-30-456-os telefonszámon lehet kérni). Az esemény utáni tablettát tizenhat éves kor felett írják fel, amennyiben valamilyen orvosi probléma miatt nem ellenjavallt.

Ha az esemény utáni tabletta beszedése után a menzesz több, mint egy hetet késik, illetve szokatlanul rövid ideig tart vagy kis mennyiségű, fel kell keresni egy nőgyógyászt a terhesség esélyének kizárása érdekében.

Az esemény utáni tabletta ára

Mivel az esemény utáni tablettákat nem támogatja a TB, nem tartoznak az olcsó készítmények közé. Az esemény utáni tabletta ára patikától is függ, általában a 6-10 000 forintos ársávban kaphatók ezek a gyógyszerek.

Tekintse meg a Szimpatika kínálatában kapható fogamzásgátlókat!

 

Borítókép: freepik.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!