Fehérmájú, vagy szenvedélybeteg?

2011. 07. 26.
Szerző: Szimpatika
A közbeszéd nimfománián, más néven, fehérmájúságon rendszerint a szex függőséget érti. Tehát azt a viselkedést, amikor a nimfomán személyiség tetteinek, viselkedésének centrumában a szexuális együttlét szerepel. Ez a viselkedés azonban nem nevezhető mindig kórosnak.
Mivel nehéz megállapítani, hogy mi a normális mennyiség, amikor a szexuális együttlétekről beszélünk, ezért azt is nehéz meghatározni, hogy mennyi szexuális vágy számít kórosnak. Valószínűleg éppen úgy, mint más szenvedélybetegség esetén kórosnak az számít, ha a függőség akadályozza a normális életet.

A szenvedély károssá, kényszeressé, öncélúvá válik, s mivel nem hozza meg a kívánt kielégülést, állandó ismétlésre kényszerít. A szex hajszolása szüntelenül folytatódik. Az egyéb életcélok eltűnnek, a beszűkülés következtében csupán a szexualitás válik sikerforrássá. Túl sok időt és energiát köt le, kontrollálhatatlanná válik, testileg és lelkileg is veszélybe sodor. Bár a férfiak szerint jobb egy fehérmájú, mint egy frigid nő, valójában a kettő sokszor azonos tőről fakad. A nimfomán nő sem képes kielégülni, csak ő ezt a szexuális funkció zavart nem az aktusok elutasításával, hanem erőltetésével orvosolja.

Molnár Tamás szexuálpszichológus szerint sok szexfüggő - éppen sérült személyisége miatt - képtelen igazi intimitás és kötődés megélésére. .Ezeknél a nőknél a háttérben egyfajta orgazmus zavar a teljes kielégülést, teljes ellazulást nyújtó orgazmus hiánya áll.. A nimfomán nő minden újabb és újabb szexben, minden újabb partnerben ezt a hiányzó, de tudattalanul vágyott szexuális kielégülést keresi. A nimfomán nő önértékelése bizonytalan. Állandó megerősítésre van szüksége, hogy ő jó nő. Elsődleges örömét az újbóli és újbóli csábításban leli. Kacér, kihívó, hódító. Élvezi, ahogy partnerében újra és újra felkorbácsolja a szexuális vágyat, és hogy végül a férfi nem tud ellenállni. A nimfomán nőnél a csábítás, partner ráhangolási folyamatának nagyobb a jelentősége, mint magának az aktusnak, orgazmusnak.
A szexuális függőségek nem annyira a szexuális kielégülést szolgálják, hanem rendszerint másfajta – tudattalan – igényeket elégítenek ki, mint például az uralom vagy a birtoklási vágy. Az igazi nimfománia pszichiátriai zavar, a hisztériás tünetcsoport egyik kórtünete. Szexológus szakember, gyógyszeres és pszichoterápiával képes gyógyítani. .

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!