Laci visszakapta a hallását

2011. 07. 29.
|
Laci hozzászokott, hogy megbámulják az utcán: mintha idegen bolygóról jött volna, úgy nézik a fejébe épített készüléket: „Mi lehet ez?” – kérdezik magukban. „Adóvevő?” – döbbennek meg aztán saját gondolatuktól, pedig egészen közel járnak az igazsághoz. Csak épp viselője nem holmi távoli csillaggal kommunikál általa, hanem a többi földlakóval. Magazinunk 2009 áprilisi számában találkozhattak azzal a fiatalemberrel, aki egy ártatlannak tűnő influenza szövődményeként mindkét fülére megsüketült: 25 és 37 éves kora között semmit sem hallott. Most újra benépesült a világa hangokkal. Nem olyanokkal, mint a mieink, mégis: hangokkal, amelyeket hall. Kövessék tovább velem a történetét.

Szeptemberben lesz egy éve, hogy megoperáltak.


Igen, szinte napra pontosan 12 évvel az után, hogy elveszítettem a hallásomat.
Évek óta tudtam a műtét lehetőségéről, de igazából én nem szerettem volna. Túl sok negatív (és ehhez képest nagyon kevés pozitív) véleménnyel és szakirodalommal találkoztam. Így számomra nem voltak arányban a műtéttel járó rizikó, a kórházban töltött hetek, a lelki-testi megpróbáltatások a lehetséges eredménnyel, amelyről tudtam, hogy meg sem közelíti a valódi hallást.

 

Miért szántad mégis rá magad?

Találkoztam Weisz Fannival, a siket szépségkirálynővel, aki ugyanilyen készülékkel éli a mindennapjait. Ő és az édesanyja győzött meg arról, hogy legalább beszéljek a műtétet végző szegedi orvoscsoporttal. Megtettem, és úgy jöttem el Szegedről, hogy érdemes lenne megkockáztatnom az operációt. Egyrészt én csak a régebbi készülékkel elérhető eredményeket ismertem (miközben az újabb típus jobb teljesítményre képes), másrészt pedig aprólékosan elmesélték a rám váró megpróbáltatásokat, és azt mondták, ki lehet bírni. Mivel 100%-os siket voltam, ilyen értelemben nem veszíthettem semmit...

Mit várhattál a műtéttől?

Hogy ne kelljen örökké leíratni az emberekkel, amit mondanának nekem! Tisztában voltam vele, hogy hosszú folyamat, míg az „új hallás felépül”, de azt reméltem, megint tudok majd kommunikálni a papír és toll, na meg a nagyon bizonytalan és egyénfüggő szájról olvasás helyett. Amit ezen felül esetleg még sikerül hallani (pl. a természet, a közlekedési eszközök, a gépek hangjai, vagy netán valamilyen szinten a zene), azt plusz ajándékként fogtam fel. A cél a kommunikáció volt.

Milyen kockázatokkal járt az operáció?

 

Hatórás agyműtétről beszélünk, amely a koponya megnyitásával, csontok vésésével jár. Sok eret, sok ideget érint. Rossz esetben részleges arcbénuláshoz, az ízlelés elvesztéséhez vezethet. Az eredmény is kétséges volt. Rengeteg kérdésre csak műtét közben derülhetett ki a válasz. Az orvosom kerek perec megmondta: nem biztos, hogy sikerül a processzor behelyezése, az elektródák helyükre illesztése, hiszen minden ember hallójárata, belső füle más, és a CT, MRI sem mutat mindent. Megállapodtunk, ha úgy látják, alkalmatlan vagyok a beültetésre, akkor visszazárják a vágást, és kész. Ez is kockázat volt. Amitől még nagyon féltem, egy korábban megalapozott fóbiám miatt, az az volt, hogy egyáltalán be kell feküdnöm egy kórházba, és ott kell maradnom hetekig.


A családod, környezeted nem féltett nagyon? Nem akartak lebeszélni?


Rám bízták a döntést. Féltettek, de drukkoltak. Mindenki nagyon várta, mi lesz ebből. Jöttek a levelek, SMS-ek, tudtam, hogy gondolnak rám, várják a híreket. Ez nagyon sok erőt adott a műtét előtt és után is. Édesanyám pedig végig mellettem volt, kísért mindenhová.

Miből állt a műtét, és hogy élted meg?


Nehéz volt lélekben rákészülni, mert úgy utaztunk el Szegedre, hogy nem tudtam, megoperálnak-e egyáltalán. Belsőfül-vizsgálattal kezdtek, amelyet csak ott és akkor lehetett elvégezni. Ez mutatta ki, hogy a jobb fülemben olyan elváltozások alakultak ki, hogy nem lehet beültetni a processzort; a bal viszont, hála Istennek, alkalmas volt rá. Az altatás után a következő, amire emlékszem, hogy fekszem a kórteremben, hatalmas „turbánnal” a fejemen. Sok vért veszítettem, a betervezetten felül is, csurgott le a torkomon, így az első 24 óra folytonos hányingerrel, rosszulléttel járt, de erre számítottunk is. Kezdetben nagyon kába voltam, az az időszak ki is esett. Amikor a gyomrom már helyreállt, jött az első meglepetés: nem tudtam kinyitni a számat, csak résnyire, mert a fölötte lévő csontot kivésték. Két nap múlva erős fülzúgásom kezdődött, amit nehezen viseltem, de hamar elmúlt. A kötésem egyre kisebb és kisebb lett, a fájdalmaim szűntek, de a rágás még hetekig fájdalmas maradt. Három hét után otthon lábadozhattam tovább, de mivel a külső egységet (ami mágnesesen kapcsolódik a fejembe épített processzorhoz) csak másfél hónap múlva üzemelték be, még egyáltalán nem hallottam. Próbáltam szokni a tudatot, hogy egy chip van a fejemben. Ma is furcsa, hogy nem én hallok, hanem egy processzor.

Mit éreztél, amikor –  annyi év után – megszűnt körülötted a némaság?


Amikor a külső, mikrofonos egységet felhelyezték a fejemre, és megtörtént az első behangolás, könny szökött a szemembe. Pedig csak a mély zúgástól a sípolásig terjedő mesterséges hangokat érzékeltem. De tizenkét év után: hallottam! A környezetem valódi hangjaiban viszont csalódnom kellett. Akkor is, ha tudtam, hogy a készülék nagyon mást ad, mint az igazi hallás. Aztán elmondták, hogy ez még kb. másfél éven át alakul, mert újra „meg kell tanulnom hallani”. Az első hetekben csak zúgást, zörejeket érzékeltem, de annak is örültem, hogy ha pl. letettem egy bögrét az asztalra, hangja volt. Lassan, fokozatosan tisztult a hallásom, és egyre több szót tudtam értelmezni. Hónapok elteltével már nem is kellett látnom, aki beszél, akkor is értettem. Először havonta, aztán 2-3 havonta jártam (és járok) vissza Szegedre, hogy mindig a változásokhoz igazítsák a készüléket. Ma már csöndes helyen nem kell szájról olvasnom, szinte minden szót értek. De utcán, vagy ha pl. szól a tévé, összekuszálódik a két vagy több hang. Ilyenkor marad a szájról olvasás. Mivel nem igazi, hanem gépies, visszhangos hangokat hallok, bármiféle háttérzaj bezavar. Az is, ha többen beszélnek.

 

Mennyire vagy elégedett ezzel az eredménnyel?

 

Sosem lesz valódi hallásom. A tudomány nem képes olyan készüléket gyártani, ami pótolná. Mivel a jelenlegi készülékem a 20-20.000 Hz-ig terjedő hangoknak (ez a normál hallás) csak egy részét képes érzékelni, meg kellett szabni, mit értsek vele a legjobban. A beszéd hangtartományát választottam. De így is csodaként élem meg, hogy hallom a madarakat (még ha olyan is a hangjuk, mint a megtaposott kakukkos órának), hallom, ha dörög az ég (mintha szekrény borulna a földre), és legfőképp: tudok beszélgetni. Míg régebben a megérzésemet kérdeztem az úttesten, nem jön-e autó (néha kérdés nélkül is jelezte), ma már inkább fülelek. Amit sajnálok, hogy a zene nem élvezhető: a dallam sokszor elvész a zörejek között. A telefonálás is nehézkes, nem mindent értek a géphangokból. Egyébként viccesen nézhetek ki, amikor a telefont nem a fülemhez, hanem kicsit fölé tartom: a külső egységemhez.


Mit szólnak az emberek, amikor látják a fejeden azt a furcsa eszközt?


Látványosság vagyok, akit alaposan megnéznek az utcán. Amolyan Terminátor-féle. Kezdetben zavart, de már nem nagyon érdekel. Főleg, hogy nem találkoztam bántó megjegyzéssel. Az jobban bántott, amikor debilnek néztek egy hivatalban, mert nem hallottam. Ha most úgy beszélgetnénk, hogy nem látnád a kütyüt a fejemen, nem gondolnád, hogy hallásproblémám van. A beszédemen korábban sem igen lehetett észrevenni semmit. De ha zajosabb helyen lennénk, akkor vissza-visszakérdeznék.

Mennyiben változott az életed, mióta újra hallasz?

Maga az életminőségem változott. Egész más mindenhol a süketségemre hivatkozva erősebb artikulálásra, írásra (vagy sokszor megfutamodásra) kényszeríteni az embereket, és egész más hallani. De azt is megtanultam, hogy süketen is lehet teljes életet élni. A hozzáálláson múlik leginkább; viszont az emberek segítsége, türelme is sokat számít. A számítógépes munkával nekem szerencsém volt, a cég tovább foglalkoztatott a hallásvesztésem után, viszont miután megszűnt, sehová sem kellettem. A munkáltató többnyire menekül a problémák elől, és inkább ép munkaerőt foglalkoztat, akkor is, ha adókedvezménytől esik el. Ma már újra van többféle munkám. Ami a másik nemhez való viszonyomat illeti, az nem sokat változott attól, hogy valamelyest hallok. A konzervatív értékrendem, életfelfogásom ugyanaz maradt, amellyel különcnek számítottam ép hallással is. Nyilván könnyebben elegyedem beszélgetésekbe, de a számomra szóba jöhető „választék” ugyanúgy elég szűk.

 

Milyen a hangod belülről?

Ez érdekes, mert teljesen süketen is „hallottam” magam. A rezgés megvolt. Egyszer kipróbáltam, milyen, ha énekelek. Állítólag egyáltalán nem szólt hamisan. A belső hallásom megmaradt; az ismert zenéket, dalokat is le tudtam játszani magamban. Sőt, zene híján ez szokásommá is vált.

Decemberi akció

Centrum® My Energy gumivitamin felnőtteknek

30 db

2 900 Ft

96,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gaviscon borsmenta ízű rágótabletta

48 db

1 930 Ft

40,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cetebe 500 mg retard kemény kapszula

120 db

3 800 Ft

31,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

30 db

1 310 Ft

43,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

2 030 Ft

40,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

1 690 Ft

105,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

SeptaNazal® 1 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray felnőtteknek

10 ml

1 580 Ft

158 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem®

125 g

2 210 Ft

17,7 Ft/g
Kozmetikum

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 760 Ft

58,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

100 g

3 420 Ft

34,2 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

20×5 ml

2 400 Ft

24 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

ACC® 200 mg granulátum

30 tasak

1 910 Ft

63,7 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocutears® szemcsepp

10 ml

2 365 Ft

236,5 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 970 Ft

3970 Ft/adagoló tartály
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 1600 NE tabletta

90 db

1 830 Ft

20,3 Ft/db
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 490 Ft

74,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nizoral® korpásodás ellen 20 mg/g sampon

100 ml

2 900 Ft

29 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

895 Ft

89,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 870 Ft

129 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte tabletta

30 db

2 960 Ft

98,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Algoflex® 400 mg filmtabletta

20 db

1 650 Ft

82,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. decemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el