Laci visszakapta a hallását

2011. 07. 29.
|
Laci hozzászokott, hogy megbámulják az utcán: mintha idegen bolygóról jött volna, úgy nézik a fejébe épített készüléket: „Mi lehet ez?” – kérdezik magukban. „Adóvevő?” – döbbennek meg aztán saját gondolatuktól, pedig egészen közel járnak az igazsághoz. Csak épp viselője nem holmi távoli csillaggal kommunikál általa, hanem a többi földlakóval. Magazinunk 2009 áprilisi számában találkozhattak azzal a fiatalemberrel, aki egy ártatlannak tűnő influenza szövődményeként mindkét fülére megsüketült: 25 és 37 éves kora között semmit sem hallott. Most újra benépesült a világa hangokkal. Nem olyanokkal, mint a mieink, mégis: hangokkal, amelyeket hall. Kövessék tovább velem a történetét.

Szeptemberben lesz egy éve, hogy megoperáltak.


Igen, szinte napra pontosan 12 évvel az után, hogy elveszítettem a hallásomat.
Évek óta tudtam a műtét lehetőségéről, de igazából én nem szerettem volna. Túl sok negatív (és ehhez képest nagyon kevés pozitív) véleménnyel és szakirodalommal találkoztam. Így számomra nem voltak arányban a műtéttel járó rizikó, a kórházban töltött hetek, a lelki-testi megpróbáltatások a lehetséges eredménnyel, amelyről tudtam, hogy meg sem közelíti a valódi hallást.

 

Miért szántad mégis rá magad?

Találkoztam Weisz Fannival, a siket szépségkirálynővel, aki ugyanilyen készülékkel éli a mindennapjait. Ő és az édesanyja győzött meg arról, hogy legalább beszéljek a műtétet végző szegedi orvoscsoporttal. Megtettem, és úgy jöttem el Szegedről, hogy érdemes lenne megkockáztatnom az operációt. Egyrészt én csak a régebbi készülékkel elérhető eredményeket ismertem (miközben az újabb típus jobb teljesítményre képes), másrészt pedig aprólékosan elmesélték a rám váró megpróbáltatásokat, és azt mondták, ki lehet bírni. Mivel 100%-os siket voltam, ilyen értelemben nem veszíthettem semmit...

Mit várhattál a műtéttől?

Hogy ne kelljen örökké leíratni az emberekkel, amit mondanának nekem! Tisztában voltam vele, hogy hosszú folyamat, míg az „új hallás felépül”, de azt reméltem, megint tudok majd kommunikálni a papír és toll, na meg a nagyon bizonytalan és egyénfüggő szájról olvasás helyett. Amit ezen felül esetleg még sikerül hallani (pl. a természet, a közlekedési eszközök, a gépek hangjai, vagy netán valamilyen szinten a zene), azt plusz ajándékként fogtam fel. A cél a kommunikáció volt.

Milyen kockázatokkal járt az operáció?

 

Hatórás agyműtétről beszélünk, amely a koponya megnyitásával, csontok vésésével jár. Sok eret, sok ideget érint. Rossz esetben részleges arcbénuláshoz, az ízlelés elvesztéséhez vezethet. Az eredmény is kétséges volt. Rengeteg kérdésre csak műtét közben derülhetett ki a válasz. Az orvosom kerek perec megmondta: nem biztos, hogy sikerül a processzor behelyezése, az elektródák helyükre illesztése, hiszen minden ember hallójárata, belső füle más, és a CT, MRI sem mutat mindent. Megállapodtunk, ha úgy látják, alkalmatlan vagyok a beültetésre, akkor visszazárják a vágást, és kész. Ez is kockázat volt. Amitől még nagyon féltem, egy korábban megalapozott fóbiám miatt, az az volt, hogy egyáltalán be kell feküdnöm egy kórházba, és ott kell maradnom hetekig.


A családod, környezeted nem féltett nagyon? Nem akartak lebeszélni?


Rám bízták a döntést. Féltettek, de drukkoltak. Mindenki nagyon várta, mi lesz ebből. Jöttek a levelek, SMS-ek, tudtam, hogy gondolnak rám, várják a híreket. Ez nagyon sok erőt adott a műtét előtt és után is. Édesanyám pedig végig mellettem volt, kísért mindenhová.

Miből állt a műtét, és hogy élted meg?


Nehéz volt lélekben rákészülni, mert úgy utaztunk el Szegedre, hogy nem tudtam, megoperálnak-e egyáltalán. Belsőfül-vizsgálattal kezdtek, amelyet csak ott és akkor lehetett elvégezni. Ez mutatta ki, hogy a jobb fülemben olyan elváltozások alakultak ki, hogy nem lehet beültetni a processzort; a bal viszont, hála Istennek, alkalmas volt rá. Az altatás után a következő, amire emlékszem, hogy fekszem a kórteremben, hatalmas „turbánnal” a fejemen. Sok vért veszítettem, a betervezetten felül is, csurgott le a torkomon, így az első 24 óra folytonos hányingerrel, rosszulléttel járt, de erre számítottunk is. Kezdetben nagyon kába voltam, az az időszak ki is esett. Amikor a gyomrom már helyreállt, jött az első meglepetés: nem tudtam kinyitni a számat, csak résnyire, mert a fölötte lévő csontot kivésték. Két nap múlva erős fülzúgásom kezdődött, amit nehezen viseltem, de hamar elmúlt. A kötésem egyre kisebb és kisebb lett, a fájdalmaim szűntek, de a rágás még hetekig fájdalmas maradt. Három hét után otthon lábadozhattam tovább, de mivel a külső egységet (ami mágnesesen kapcsolódik a fejembe épített processzorhoz) csak másfél hónap múlva üzemelték be, még egyáltalán nem hallottam. Próbáltam szokni a tudatot, hogy egy chip van a fejemben. Ma is furcsa, hogy nem én hallok, hanem egy processzor.

Mit éreztél, amikor –  annyi év után – megszűnt körülötted a némaság?


Amikor a külső, mikrofonos egységet felhelyezték a fejemre, és megtörtént az első behangolás, könny szökött a szemembe. Pedig csak a mély zúgástól a sípolásig terjedő mesterséges hangokat érzékeltem. De tizenkét év után: hallottam! A környezetem valódi hangjaiban viszont csalódnom kellett. Akkor is, ha tudtam, hogy a készülék nagyon mást ad, mint az igazi hallás. Aztán elmondták, hogy ez még kb. másfél éven át alakul, mert újra „meg kell tanulnom hallani”. Az első hetekben csak zúgást, zörejeket érzékeltem, de annak is örültem, hogy ha pl. letettem egy bögrét az asztalra, hangja volt. Lassan, fokozatosan tisztult a hallásom, és egyre több szót tudtam értelmezni. Hónapok elteltével már nem is kellett látnom, aki beszél, akkor is értettem. Először havonta, aztán 2-3 havonta jártam (és járok) vissza Szegedre, hogy mindig a változásokhoz igazítsák a készüléket. Ma már csöndes helyen nem kell szájról olvasnom, szinte minden szót értek. De utcán, vagy ha pl. szól a tévé, összekuszálódik a két vagy több hang. Ilyenkor marad a szájról olvasás. Mivel nem igazi, hanem gépies, visszhangos hangokat hallok, bármiféle háttérzaj bezavar. Az is, ha többen beszélnek.

 

Mennyire vagy elégedett ezzel az eredménnyel?

 

Sosem lesz valódi hallásom. A tudomány nem képes olyan készüléket gyártani, ami pótolná. Mivel a jelenlegi készülékem a 20-20.000 Hz-ig terjedő hangoknak (ez a normál hallás) csak egy részét képes érzékelni, meg kellett szabni, mit értsek vele a legjobban. A beszéd hangtartományát választottam. De így is csodaként élem meg, hogy hallom a madarakat (még ha olyan is a hangjuk, mint a megtaposott kakukkos órának), hallom, ha dörög az ég (mintha szekrény borulna a földre), és legfőképp: tudok beszélgetni. Míg régebben a megérzésemet kérdeztem az úttesten, nem jön-e autó (néha kérdés nélkül is jelezte), ma már inkább fülelek. Amit sajnálok, hogy a zene nem élvezhető: a dallam sokszor elvész a zörejek között. A telefonálás is nehézkes, nem mindent értek a géphangokból. Egyébként viccesen nézhetek ki, amikor a telefont nem a fülemhez, hanem kicsit fölé tartom: a külső egységemhez.


Mit szólnak az emberek, amikor látják a fejeden azt a furcsa eszközt?


Látványosság vagyok, akit alaposan megnéznek az utcán. Amolyan Terminátor-féle. Kezdetben zavart, de már nem nagyon érdekel. Főleg, hogy nem találkoztam bántó megjegyzéssel. Az jobban bántott, amikor debilnek néztek egy hivatalban, mert nem hallottam. Ha most úgy beszélgetnénk, hogy nem látnád a kütyüt a fejemen, nem gondolnád, hogy hallásproblémám van. A beszédemen korábban sem igen lehetett észrevenni semmit. De ha zajosabb helyen lennénk, akkor vissza-visszakérdeznék.

Mennyiben változott az életed, mióta újra hallasz?

Maga az életminőségem változott. Egész más mindenhol a süketségemre hivatkozva erősebb artikulálásra, írásra (vagy sokszor megfutamodásra) kényszeríteni az embereket, és egész más hallani. De azt is megtanultam, hogy süketen is lehet teljes életet élni. A hozzáálláson múlik leginkább; viszont az emberek segítsége, türelme is sokat számít. A számítógépes munkával nekem szerencsém volt, a cég tovább foglalkoztatott a hallásvesztésem után, viszont miután megszűnt, sehová sem kellettem. A munkáltató többnyire menekül a problémák elől, és inkább ép munkaerőt foglalkoztat, akkor is, ha adókedvezménytől esik el. Ma már újra van többféle munkám. Ami a másik nemhez való viszonyomat illeti, az nem sokat változott attól, hogy valamelyest hallok. A konzervatív értékrendem, életfelfogásom ugyanaz maradt, amellyel különcnek számítottam ép hallással is. Nyilván könnyebben elegyedem beszélgetésekbe, de a számomra szóba jöhető „választék” ugyanúgy elég szűk.

 

Milyen a hangod belülről?

Ez érdekes, mert teljesen süketen is „hallottam” magam. A rezgés megvolt. Egyszer kipróbáltam, milyen, ha énekelek. Állítólag egyáltalán nem szólt hamisan. A belső hallásom megmaradt; az ismert zenéket, dalokat is le tudtam játszani magamban. Sőt, zene híján ez szokásommá is vált.

Júniusi akció

Flebaven® 1000 mg tabletta

60 db

4 565 Ft

76,1 Ft/db
Krónikus vénás elégtelenség okozta panaszok és tünetek: lábfáradtság, nyugtalan láb, éjszakai lábikragörcsök, oedema, és trophicus elváltozások, valamint akut aranyér-betegséggel összefüggő tünetek kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 240 Ft

28,3 Ft/g
Csillapítja az ízületi- és izomfájdalmakat akár 12 órán keresztül és csökkenti azok gyulladását. Könnyen nyitható kupakja az ízületi gyulladásos betegek számára lehetővé teszi a könnyű használatot.
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 430 Ft

202,5 Ft/db
Hatékonyan csillapítja az aranyér kellemetlen tüneteit: csökkenti az irritációt, enyhíti a fájdalmat és elősegíti a sebgyógyulást. Kizárólag természetes hatóanyagokat tartalmaz
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kitonail® 80 mg/g gyógyszeres körömlakk

3,3 ml

4 995 Ft

1513,6 Ft/ml
Körömgomba kezelése hatékonyan és egyszerűen: napi 1×-i használat, körömreszelés nélkül. Egyedülálló technológiájának köszönhetően a hatóanyag gyorsan felszívódik és kiváló gombaölő hatást eredményez
Vény nélkül kapható gyógyszer

Septofort tabletta

24 db

1 325 Ft

55,2 Ft/db
Szájüregi fertőzések, gyulladások és szájnyálkahártya betegségek kezelésére is alkalmas
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte étrend-kiegészítő tabletta

30 db

2 925 Ft

97,5 Ft/db
Komplex összetétel luteinnel, antioxidánsokkal és cinkkel. A cink hozzájárul a normál látás fenntartásához
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Octenisept® külsőleges oldat

50 ml

1 880 Ft

37,6 Ft/ml
Seb-, bőr-, nyálkahártya-fertőtlenítő. Színtelen, nem csíp
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem®

125 g

2 145 Ft

17,2 Ft/g
A pelenkával fedett bőr ápolására. Védi, nyugtatja a bőrt és támogatja a regeneráló funkciót. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Visine Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 810 Ft

120,7 Ft/ml
A szem kisebb irritációinak tüneteként jelentkező kötőhártya-duzzanat és vörösség átmeneti, tüneti kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 170 Ft

108,5 Ft/db
Gyorsan felszívódó lágy kapszula¹, mely hatékonyan enyhíti a fejfájást, fogfájást és menstruáció következtében fellépő fájdalmat ¹Diklofenák-kálium tablettához képest
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoflor hüvelytabletta

6 db

2 600 Ft

433,3 Ft/db
A természetes hüvelyflóra helyreállítására, a visszatérő hüvelyi fertőzések megelőzésére, a változókori intim panaszok kezelésére
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra lágy kapszula

10 db

995 Ft

99,5 Ft/db
Gyorsan felszívódó fájdalom- és lázcsillapító, gyulladáscsökkentő hatással. Alkalmas  enyhe, középsúlyos fájdalmak, valamint a meghűlés és az influenza tüneteinek csillapítására.
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

890 Ft

89 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin-hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citromízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Tőzegáfonya filmtabletta

60 db

1 550 Ft

25,8 Ft/db
700 mg Tőzegáfonya gyümölcs 90%-os koncentrátum a napi adagban
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Étrend-kiegészítő készítmény*

Prostayol 6 FORTE lágyzselatin kapszula

40 db

1 920 Ft

48 Ft/db
A prosztata megfelelő működésének fenntartásához törpepálmagyümölcs-kivonattal, kisvirágúfüzike-kivonattal és tökmagolajjal
Étrend-kiegészítő készítmény*

Otrivin® Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 860 Ft

186 Ft/ml
Gyorsan megszünteti az orrdugulást és hatása akár 12 órán át tart
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 775 Ft

177,5 Ft/g
Fogzáskönnyítő fogínygél  csecsemőknek és kisgyermekeknek, kizárólag helyi kezelésre
Vény nélkül kapható gyógyszer

LINEX® FLORA élőflórát tartalmazó kapszula

28 db

2 660 Ft

95 Ft/db
Két, liofilizált baktérium törzset tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 535 Ft

117,8 Ft/db
Minőségi Ginkgo biloba hatóanyagú, hatékony gyógyszerkészítmény az időskorral összefüggő szellemi hanyatlás és az életminőség javítására enyhe fokú demenciában szenvedőknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Darmol® bevont tabletta

24 db

1 095 Ft

45,6 Ft/db
Növényi eredetű gyógyszer alkalmanként fellépő székrekedés rövid ideig (1-2 hét) tartó kezelésére. Kalcium-szennozid A és B tartalmú bevont tabletta
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

30 db

1 300 Ft

43,3 Ft/db
Enyhe és középsúlyos fájdalmak pl. izomfájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás rövid távú kezelésére javallott. Csökkenti a gyulladást és a fájdalmat
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el