Érzelem-konzerv

2011. 07. 22.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Egyszer egy okos pszichológus azt mondta nekem, hogy a nyaralásra nemcsak strandpapuccsal meg gumicsónakkal, hanem a lelkünkkel is készülni kell. A nyaralás, mondta, ajándék, olyan érzelem-konzerv, amelyet majd elő kell vennünk a hosszú, fáradt és hideg napokon. Vannak ilyen konzerveink? Persze. Rendszerint gyerekkorunkból. Gyerekeink gyerekkorából. Elmesélem az enyémet.

Óvodáskorom minden nyarát a nagymamám vidéki házában töltöttem. Ezek a nyarak élesen megmaradtak. Emlékszem a hosszú kert két oldalán sorakozó bokrokra, a kútra, a gyümölcsfákra, a baromfiudvarban álló szederfa ragacsos, édes gyümölcsének ízére. A falucskát körbeölelő sűrű erdő ösvényeire, arra, hogyan álltunk mezítláb a kánikulából hirtelen jött viharban, a locsoló esőben. Hogyan figyeltük órákon át, amint szaladt, mókázott, fröcskölt, fecsegett a környező hegyekből leömlő víz. Emlékszem, milyen érzés volt ott állni a homokos, langyos tócsákban. Látom magam hétévesen, tisztán és élesen. Talpam csiklandozza a sok apró kavics. Sortom fakult, bőröm szúnyogcsípéssel teli, hajam kócos, körmöm gyászkeret. Az idő nem létezik, csak a pillanat. S a pillanatban én gondtalan, koszos és boldog vagyok. Aztán gyomrom kordul, hazafelé szalad a gondolatom, elindulok hazafelé én is. Azért még tízszer átugrálom az utcán végigfutó vizesárkot, és hazaérek. Nagyanyám tejeskávéval vár, szelet vajas kenyérrel és nagy lavórral. Emlékszem az esővíz síkos érintésére, a vályogház hűvösére, és a mesékre is, amelyet a nagypapa talált ki, és amikben mindig én voltam a főszereplő. Ma már tudom, azért voltak olyan nagyon szépek azok a nyarak, mert a nagyszüleimnek nem kellett soha, sehová rohanniuk. Hagyták, hogy akár órákon át csak úgy üldögéljek a cseresznyefa tetején vagy a padlás titokzatos homályában álmodozva. Hosszú, nyújtózkodós, nyugodt volt a reggel, titkos játékkal teli a délelőtt, és észrevétlenül szivárgott el a délután. Mély volt az álom, kötelességek, gondok nem zavarták. Nem voltak programok, nem kellett felvenni a szép ruhámat, nem kellett elmenni vendégségbe. A nyaralás az volt, aminek lennie kell, békés és nyugodt semmittevés. Végtelen, álmokkal teli.

S most?

Most rövid, spórolós és zaklatott. Minden, csak nem végtelen, békés és nyugodt. S ami megelőzi…! Tán jobb nem is beszélni arról.

Most is. Alig hogy lefoglaltuk szállásunkat, egyhetes balatoni nyaralásunk helyszínét, elkezdtem hajtani magam. Mert tudom, hogy nem leszek kész. Viszem majd magammal a laptopomat, és naponta megnézem majd az e-mailjeimet, és nem merem kikapcsolni a telefonomat. A nyaralást megelőző két hét különösen rettenetes. Nyakig munkában, tele elintézendő, elvégzendő feladatokkal, néha már úgy érzem, az a néhány nap szabadság nem is ér meg ennyi talpalást. És persze mindig pont az a sort, blúz, ujjatlan trikó, szandál, papucs hiányzik, ami ahhoz az egyetlen pulóveremhez, nadrágomhoz, szoknyámhoz illik, amiben utazni szeretnék. Mindig az a gumimatrac lyukad ki, az a táska szakad el, az a napolaj folyik ki, amit vinni akartam. Hogy az utazás előtti napról ne is beszéljünk. Egyszóval, mire az ember a várva várt szabadságát elkezdi letölteni, kész idegroncs. S akkor egyszer csak rászakad a semmittevés. Végre, gondolja, s nem érti, miért nem tud pihenni.

Mert idegen az ágy, a táj, a zajok, fények és a hajnalok.

A pihenést is szokni kell. Ezért egy hét szabadság tulajdonképpen semmire nem elég. Pihenni, kikapcsolódni, átállni ilyen rövid idő alatt lehetetlen. Legalább három hét kellene. De ugyan ki engedhet meg három hét nyaralást mostanában! Lassan, módjával kellene elkezdeni a semmittevést, s nem belevágni ész nélkül minden jóba, evésbe ivásba, napozásba. Hosszú évek alatt rájöttem, hogy az ember soha úgy nem tudja elrontani a gyomrát, mint az egész évben várt nyaralás első napján, soha nem képes olyan ostobán leégni, berúgni, soha nem veszekszik annyit a gyerekével, férjével, barátaival, mint azok alatt a napfényes, vízparti napok alatt.

De miért?

Azért, mert nyaralni is pontosan ugyanúgy akar, ahogyan egész évben él. A nyaralást is egyfajta teljesítménynek tekinti. Kijelöli, mint elvégzendő feladatot a meglátogatandó múzeumokat, képtárakat és helyeket. A pihenését telezsúfolja mindenféle programokkal. Érthető, ha így tesz, hiszen egész évben dolgozik, hajtja magát azért, hogy amire neki és a családjának szüksége van, megvehesse. Úgy tűnik, hogy a nyaralás is ezek közé a megvehető dolgok közé tartozik. Csakhogy az igazán fontos dolgokat nem lehet megvenni. Befizethetünk luxus hotelt pálmafákkal, napfénnyel és svédasztalos ellátással, a konfliktusainkat, szorongásainkat, az egész évben szőnyeg alá söpört párkapcsolati problémáinkat elvisszük magunkkal. És ott, a forró nyári ég alatt robban, mint az időzített bomba. És nem értjük, miért, pedig itt a nyár, a vízpart, a semmittevés. Ezért mondják a pszichológusok, hogy a nyaralás befogadására lelkileg is készülni kell. A nyaralás azt adja nekünk, ami a legértékesebb. A legtöbbet, amit szülő a gyerekének, férfi a nőnek, az egyik ember a másiknak adhat, együtt töltött időt. A mai rohanó, túlhajszolt, lázasan internetező, mobilozó ember számára azonban nincs félelmetesebb dolog az időnél. Mert szokatlan. Nem tud vele mihez kezdeni. Ezért van az, hogy házaspárok, akik már sok éve együtt élnek, félnek kettesben maradni hosszabb időn keresztül. Úgy szervezik a nyaralásukat, hogy mindig legyen körülöttük társaság, hogy ne kelljen egymás szemébe nézni. És ne kelljen soha önmagukkal se maradni. Pedig a nyaralás éppen a lazítás, a nagy alvások, hosszú szieszták, az újra egymásra találás, az elmélyült beszélgetések időszaka. Lehetne. Ha legalább három hétre el tudnánk menni nyaralni. Lelassulni.

Lelassulni és végre pihenni.

Pihenni.

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
19 499
Aktív eset:
14 246
Gyógyult:
4 559
Elhunyt:
694
Karanténban:
25 212
Mintavétel:
632 031
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.09.22. 09:18

A nyitólapról ajánljuk

Szeptemberi akció

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

60 db

3 520 Ft

58,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 940 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® Forte Dolo 400 mg filmtabletta

20 db

1 960 Ft

98 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exolorfin 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

3 900 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Paranit fejtetű és serke elleni sampon + fésű

200 ml

3 190 Ft

16 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 520 Ft

760 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Natúr C-vitamin csipkebogyó kivonattal 1200 mg

80 db

2 060 Ft

25,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Kalmopyrin® 500 mg tabletta

24 db

1 380 Ft

57,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 670 Ft

222,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin® Mentol szopogató tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Herbion® izlandi zuzmó 6 mg/ml szirup

150 ml

1 640 Ft

10,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Apetister junior málna-feketeribizli ízű oldat

100 ml

1 650 Ft

16,5 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

2 300 Ft

46 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium D3-vitamin tabletta

60 db

1 015 Ft

16,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Bilobil® Intense 120 mg kemény kapszula

60 db

4 880 Ft

81,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

2 080 Ft

20,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Otrivin Extra 1 mg/ml + 50 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 100 Ft

210 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

VizolS 0,21% oldatos szemcsepp

10 ml

1 870 Ft

187 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Normaflore belsőleges szuszpenzió

30×5 ml

3 480 Ft

116 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Centrum® Gumivitamin gyermekeknek eper/málna ízben

30 db

2 180 Ft

72,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 230 Ft

22,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Daedalon® 50 mg tabletta

10 db

1 380 Ft

138 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 070 Ft

107 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el