Érzelem-konzerv

2011. 07. 22.
|
Egyszer egy okos pszichológus azt mondta nekem, hogy a nyaralásra nemcsak strandpapuccsal meg gumicsónakkal, hanem a lelkünkkel is készülni kell. A nyaralás, mondta, ajándék, olyan érzelem-konzerv, amelyet majd elő kell vennünk a hosszú, fáradt és hideg napokon. Vannak ilyen konzerveink? Persze. Rendszerint gyerekkorunkból. Gyerekeink gyerekkorából. Elmesélem az enyémet.

Óvodáskorom minden nyarát a nagymamám vidéki házában töltöttem. Ezek a nyarak élesen megmaradtak. Emlékszem a hosszú kert két oldalán sorakozó bokrokra, a kútra, a gyümölcsfákra, a baromfiudvarban álló szederfa ragacsos, édes gyümölcsének ízére. A falucskát körbeölelő sűrű erdő ösvényeire, arra, hogyan álltunk mezítláb a kánikulából hirtelen jött viharban, a locsoló esőben. Hogyan figyeltük órákon át, amint szaladt, mókázott, fröcskölt, fecsegett a környező hegyekből leömlő víz. Emlékszem, milyen érzés volt ott állni a homokos, langyos tócsákban. Látom magam hétévesen, tisztán és élesen. Talpam csiklandozza a sok apró kavics. Sortom fakult, bőröm szúnyogcsípéssel teli, hajam kócos, körmöm gyászkeret. Az idő nem létezik, csak a pillanat. S a pillanatban én gondtalan, koszos és boldog vagyok. Aztán gyomrom kordul, hazafelé szalad a gondolatom, elindulok hazafelé én is. Azért még tízszer átugrálom az utcán végigfutó vizesárkot, és hazaérek. Nagyanyám tejeskávéval vár, szelet vajas kenyérrel és nagy lavórral. Emlékszem az esővíz síkos érintésére, a vályogház hűvösére, és a mesékre is, amelyet a nagypapa talált ki, és amikben mindig én voltam a főszereplő. Ma már tudom, azért voltak olyan nagyon szépek azok a nyarak, mert a nagyszüleimnek nem kellett soha, sehová rohanniuk. Hagyták, hogy akár órákon át csak úgy üldögéljek a cseresznyefa tetején vagy a padlás titokzatos homályában álmodozva. Hosszú, nyújtózkodós, nyugodt volt a reggel, titkos játékkal teli a délelőtt, és észrevétlenül szivárgott el a délután. Mély volt az álom, kötelességek, gondok nem zavarták. Nem voltak programok, nem kellett felvenni a szép ruhámat, nem kellett elmenni vendégségbe. A nyaralás az volt, aminek lennie kell, békés és nyugodt semmittevés. Végtelen, álmokkal teli.

S most?

Most rövid, spórolós és zaklatott. Minden, csak nem végtelen, békés és nyugodt. S ami megelőzi…! Tán jobb nem is beszélni arról.

Most is. Alig hogy lefoglaltuk szállásunkat, egyhetes balatoni nyaralásunk helyszínét, elkezdtem hajtani magam. Mert tudom, hogy nem leszek kész. Viszem majd magammal a laptopomat, és naponta megnézem majd az e-mailjeimet, és nem merem kikapcsolni a telefonomat. A nyaralást megelőző két hét különösen rettenetes. Nyakig munkában, tele elintézendő, elvégzendő feladatokkal, néha már úgy érzem, az a néhány nap szabadság nem is ér meg ennyi talpalást. És persze mindig pont az a sort, blúz, ujjatlan trikó, szandál, papucs hiányzik, ami ahhoz az egyetlen pulóveremhez, nadrágomhoz, szoknyámhoz illik, amiben utazni szeretnék. Mindig az a gumimatrac lyukad ki, az a táska szakad el, az a napolaj folyik ki, amit vinni akartam. Hogy az utazás előtti napról ne is beszéljünk. Egyszóval, mire az ember a várva várt szabadságát elkezdi letölteni, kész idegroncs. S akkor egyszer csak rászakad a semmittevés. Végre, gondolja, s nem érti, miért nem tud pihenni.

Mert idegen az ágy, a táj, a zajok, fények és a hajnalok.

A pihenést is szokni kell. Ezért egy hét szabadság tulajdonképpen semmire nem elég. Pihenni, kikapcsolódni, átállni ilyen rövid idő alatt lehetetlen. Legalább három hét kellene. De ugyan ki engedhet meg három hét nyaralást mostanában! Lassan, módjával kellene elkezdeni a semmittevést, s nem belevágni ész nélkül minden jóba, evésbe ivásba, napozásba. Hosszú évek alatt rájöttem, hogy az ember soha úgy nem tudja elrontani a gyomrát, mint az egész évben várt nyaralás első napján, soha nem képes olyan ostobán leégni, berúgni, soha nem veszekszik annyit a gyerekével, férjével, barátaival, mint azok alatt a napfényes, vízparti napok alatt.

De miért?

Azért, mert nyaralni is pontosan ugyanúgy akar, ahogyan egész évben él. A nyaralást is egyfajta teljesítménynek tekinti. Kijelöli, mint elvégzendő feladatot a meglátogatandó múzeumokat, képtárakat és helyeket. A pihenését telezsúfolja mindenféle programokkal. Érthető, ha így tesz, hiszen egész évben dolgozik, hajtja magát azért, hogy amire neki és a családjának szüksége van, megvehesse. Úgy tűnik, hogy a nyaralás is ezek közé a megvehető dolgok közé tartozik. Csakhogy az igazán fontos dolgokat nem lehet megvenni. Befizethetünk luxus hotelt pálmafákkal, napfénnyel és svédasztalos ellátással, a konfliktusainkat, szorongásainkat, az egész évben szőnyeg alá söpört párkapcsolati problémáinkat elvisszük magunkkal. És ott, a forró nyári ég alatt robban, mint az időzített bomba. És nem értjük, miért, pedig itt a nyár, a vízpart, a semmittevés. Ezért mondják a pszichológusok, hogy a nyaralás befogadására lelkileg is készülni kell. A nyaralás azt adja nekünk, ami a legértékesebb. A legtöbbet, amit szülő a gyerekének, férfi a nőnek, az egyik ember a másiknak adhat, együtt töltött időt. A mai rohanó, túlhajszolt, lázasan internetező, mobilozó ember számára azonban nincs félelmetesebb dolog az időnél. Mert szokatlan. Nem tud vele mihez kezdeni. Ezért van az, hogy házaspárok, akik már sok éve együtt élnek, félnek kettesben maradni hosszabb időn keresztül. Úgy szervezik a nyaralásukat, hogy mindig legyen körülöttük társaság, hogy ne kelljen egymás szemébe nézni. És ne kelljen soha önmagukkal se maradni. Pedig a nyaralás éppen a lazítás, a nagy alvások, hosszú szieszták, az újra egymásra találás, az elmélyült beszélgetések időszaka. Lehetne. Ha legalább három hétre el tudnánk menni nyaralni. Lelassulni.

Lelassulni és végre pihenni.

Pihenni.

Decemberi akció

Centrum® My Energy gumivitamin felnőtteknek

30 db

2 900 Ft

96,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gaviscon borsmenta ízű rágótabletta

48 db

1 930 Ft

40,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cetebe 500 mg retard kemény kapszula

120 db

3 800 Ft

31,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

30 db

1 310 Ft

43,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

2 030 Ft

40,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

1 690 Ft

105,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

SeptaNazal® 1 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray felnőtteknek

10 ml

1 580 Ft

158 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem®

125 g

2 210 Ft

17,7 Ft/g
Kozmetikum

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 760 Ft

58,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

100 g

3 420 Ft

34,2 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

20×5 ml

2 400 Ft

24 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

ACC® 200 mg granulátum

30 tasak

1 910 Ft

63,7 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocutears® szemcsepp

10 ml

2 365 Ft

236,5 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 970 Ft

3970 Ft/adagoló tartály
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 1600 NE tabletta

90 db

1 830 Ft

20,3 Ft/db
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 490 Ft

74,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nizoral® korpásodás ellen 20 mg/g sampon

100 ml

2 900 Ft

29 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

895 Ft

89,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 870 Ft

129 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte tabletta

30 db

2 960 Ft

98,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Algoflex® 400 mg filmtabletta

20 db

1 650 Ft

82,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. decemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el