Biomániások. Te is közéjük tartozol?

Szerző: Szimpatika
Egyre gyakoribb, hogy az emberek különös, túlzott gondot fordítanak táplálkozásukra. Gondolataik örökké az étkezés körül forognak, legtöbbször azért, mert félnek a hízástól, de egyre gyakrabban azért is, mert az egészséges életmód megszállottjai. Az anorexiások és a bulímiások az elfogyasztott ételek mennyisége miatt aggódnak, a biomániások a minősége miatt. A pszichológusok meg azt mondják, azért egyre több a különféle étkezési zavarral küzdők száma, mert a mai ember egyre kiszolgáltatottabb. Egyedül az étlkezésünket tudjuk irányítani.

Azok az emberek, akik csak bioételeket hajlandóak elfogyasztani, azt vallják, hogy a bioétkezés nem csak egészségesebb táplálkozást jelent, hanem egy másfajta életszemléletet is. Aki ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termékeket vásárol, egy olyan módszert támogat, amely jó a Földnek, védi a természetet, és végső soron gyermekeink, unokáink életét.


Biónak nevezhető az az élelmiszer, amelyet az ellenőrzött ökológiai termelés szabályai szerint állítottak elő. Vagyis olyan területen termeltek, amely minimum három évig pihent a hagyományos termelés után. Nincs benne műtrágya, a rajta termelt növényeket nem kezelték szintetikus növényvédő szerekkel, nem használnak rajtuk szintetikus rovarölő, gyomirtó szereket, megfelelő távolságra fekszik az országutaktól, szennyezett területektől, a nem bio termelésű földektől, és a belé vetett magok sem génkezeltek. Ezeket a földeket erre felhatalmazott, nemzetközi szervezetek az átállás időszakában évente többször, később évente legalább egyszer megvizsgálják. A rajtuk termelt növényeket rendszeresen ellenőrzik. A biogazdálkodásban nevelt állatokat nem lehet mesterségesen megtermékenyíteni, mesterséges megvilágításban tartani, ketrecbe zárni, egyáltalán a fajtól idegen körülmények között, túlságosan szűk, zsúfolt helyen tartani. A borjút idő előtt anyjától elválasztani.
Csak a fajára jellemző biogazdálkodásból származó tápanyaggal lehet takarmányozni. Nem szabad preventív okból antibiotikumokkal, hormonnal kezelni. A biogazdálkodás munkaigényesebb, általában alacsonyabb termésátlagokra képes, ezért a termékek átlagosan 30–50 százalékkal drágábbak, mint a hagyományos termelésűek.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!