Egy kiadós bőgésnél kevés egészségesebb dolog van

2011. 07. 19.
Szerző: Szimpatika
A nőknek könnyű, mert jól ki tudják sírni magukat. És ezzel jó sok mindent megoldanak. Ugyanis kevés dolog tesz olyan jót testünknek, mint egy kiadós sírás: ellazítja az izmokat, csökkenti az infarktus veszélyét.

Sírjunk – tanácsolják a Kaliforniai Egyetem orvosai. Kimutatták, hogy a zokogás izomlazító, csökkenti a stresszkeltő hormonok termelését, leviszi a vérnyomást és növeli a vörösvérsejtek oxigénfelvelvő képességét. A marylandi orvosok szerint a sírás egyenesen infarktusmegelőző: a nagy bőgések negyedórás szobabiciklizéssel egyenértékű fizikai változást idéznek elő. Előre hát a könnyfakasztó filmek kölcsönzésével! Azonban figyelem! Gyógyhatással csak a természetes, érzelmi úton feltörő zokogás bír. Nem csalhatunk tehát hagymapucolással vagy műkönnyekkel.

A nők könnyebben sírnak, mint a férfiak. Ennek részben kulturális oka is van. A férfinak nem illik síni, mert az a gyengeség jele. De van ennek hormonális oka is. A menstruáció előtti néhány napban vagy a terhesség folyamán sok nő érzékenyebb, sebezhetőbb. Elég egy szomorkás gondolat, egy kellemetlen megjegyzés, egy máskor észrevétlenül maradó apróság, és a mécses máris eltörik. Tehát a „nőiesség” felfokozott szakaszaiban a női hormonok is eluralkodnak rajtunk, és gyengeségünket, könnyeinket a férfiak tán ezért is nem értik.

Akár bánatunkban, akár örömünkben fakadunk könnyekre, a sírás mindig feszültségoldó, a katarzishoz hasonlítható szerepe van. A nyomás megszűnik, a lélek kisimul. Következik a megnyugvás. Ebből következik, hogy a könnyek hiánya veszélyes is lehet. A depressziós betegek például nem tudnak sírni. A könnyek egészséget, „jó” lelkiállapotot sejtetnek. Akár sírunk, akár nevetünk, a lényeg, hogy megkönnyebbülünk. Patrick Lemoine A könnyek neme című vaskos könyvében egyenesen azt állítja, hogy a nők azért felsőbbrendűek, mert tudnak sírni. A lyoni pszichiáter szerint "a sírás az érzelmek közlésének egyik módja, ezáltal kimutatható a fájdalom, a félelem, a harag meg az öröm is, merthogy az öröm okán is lehet sírni." A férfiak azonban könnyekkel, tehát sírással nem képesek kifejezni az érzelmeiket, közölni a lelkiállapotukat. A professzor nem ítéli el e hiányosság miatt az erősebb nemet, sőt, felmenti. "Azért nem tudják könnyekkel kifejezni magukat, mert gyermekkorukban állandóan azt hallották, hogy sírni-ríni csak a kislányok szoktak."

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!