Megcsal? De miért?

2011. 07. 08.
Szerző: Szimpatika
A legtöbb félrelépés hátterében a szerelem utáni vágy munkál. Majd mindenki életében megtörténik egyszer, hogy megcsalja a párját. Talán nem fekszik le soha senki mással. Mégis. Az ember megcsalhatja úgy is a másikat, hogy még csak meg sem csókol rajta kívül mást. A félrelépés ugyanis nem az ágyban kezdődik. Annak hosszú története van.
Dr. Grád András jogász professzor, ügyvéd, pszichológus, tíz éven át bontóperes bíró is volt. 1.000 felbontott házasság és sok száz egyéb családjogi per tapasztalatai alapján írt könyveinek egyike a Félrelépők kézikönyve. Ebben végigveszi a házassági, párkapcsolati konfliktusok okait.

A válásokhoz vezető út egyik legfontosabb oka szerinte a nagyon eltérő végzettség, műveltség, mely rendszerint eltérő értékrenddel, igényekkel társul. Miközben mondjuk az egyik fél a szabadidő hasznos eltöltésének az olvasást, vagy az operába járást tekinti, addig a másik szívesebben megy egy kocsmába beszélgetni. Persze az is megesik, hogy a párok az eltérő iskolai végzettség ellenére együtt maradnak. Ez általában úgy történik meg, hogy valamelyikük igényszintje közeledik a másik fél elvárásaihoz.
A Félrelépők kézikönyve című könyvében Dr. Grád azt írja, hogy sajnos és rendszerint nem az alacsonyabb végzettségű partner nő fel a társához, hanem fordítva.
Az azonos végzettségűek között is előfordul persze eltérő szociokulturális háttér. Másfajta ízlés, étkezési szokások. Az emberek ugyanis akaratlanul annak a közösségnek a norma- és szokásrendszerét sajátítják el, amelyben felnőnek. Ha lázadnak is ellene, végül igen hasonlatos lesz a viselkedésük az általuk otthon látottakéhoz. De problémát jelenthet az eltérő világkép, például a vallásosság és annak elvetése, vagy az, hogy az egyikük törvénytisztelő, míg a másik kissé deviáns, normaszegő.
Előfordulhat, hogy egyikük mély, belső késztetést érez önmaga továbbképzésére, míg a másiknak nincs semmiféle ambíciója. De konfliktusokhoz vezethet az is, ha egyikük a lakást csak patikatisztaságúnak tudja elképzelni, míg a másik rendetlen, és utál takarítani. A kiegyensúlyozott szexuális élet még egy problémákkal küszködő kapcsolatot is össze tud tartani, ugyanennek a hiánya viszont az egyébként jó kapcsolatokkal is percek alatt végezhet.
Azt persze nem tudhatjuk, hogy a félrelépések hány százalékának hátterében van szexuális probléma, de bizonyos, hogy ez a szám magas.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!