Miért pont ő?

2011. 06. 29.
Szerző: Szimpatika
Beszélgetésünk témája nem a párválasztás teljes folyamata, inkább az első pillanat, a „felfedezés” időszaka. Tegyük tehát félre az érdek-kapcsolatokat és a hosszabb ismeretségeket, és koncentráljunk az első pillanatokra, amikor megismerkedünk valakivel. Egy–egy kapcsolat kezdete - egyáltalán létrejötte - rendkívül izgalmas dolog, egy pillanat műve, amikor meglátunk valakit és megállapítjuk, hogy szép, vagy nem szép, vonzó vagy inkább taszító egyéniség számunkra, röviden: szimpatikus vagy nem szimpatikus. Beszélgető partnerünk Molnár Tamás szexuálpszichológus.

- Miért tetszik egy férfi nekem, és miért nem tetszik a másik, aki viszont ugyanakkor valaki másnak tetszik?

Ha a külső az első benyomás a potenciális partnerről, akkor fontos a már meglévő belső ideálom. Az, hogy ehhez hogyan illik a partner. Arcvonásai, mosolya, szeme, a szakálla, bajusza stb. Van, akit meglátok és egyből érzem, hogy szóba sem jöhet! De sokan átmennek ezen az első szűrőn, és utána már fontosabb lesz a mimika, a gesztusok és egyéb kommunikációs csatornák beindulása.

- Azután persze van olyan eset is, amikor az eltérő ízlésű emberek többségének is tetszik ugyanaz a férfi, vagy nő.

Ennek talán kulturális, tanult okai lehetnek. Minden kultúra, szubkultúra kialakít ideálokat. Ezt sugallhatják a médiák, a TV, az újságok, filmek. Önismeret is kell ahhoz, hogy valódi szükségleteket elégíthet-e ki egy ilyen „virtuális” partner?

 

- Kérdés, vajon azonos fiziológiai, lelki okokkal magyarázható a szimpátia a nők, illetve a férfiak esetében? Az előző kérdésekre adott válaszokra gondolok.

 

Fiziológiai okokat nem igen érzek a szimpátia mögött. Persze vannak temperamentumra vagy testi illatra/szagra vonatkozó fiziológiai tényezők. De még a testalkat, magasság, súly esetében is főleg lelki, tanult tényezőket tartom fontosnak. Magasabb legyen a férfi, a nő karcsú legyen…

 

5.  
- Igaz-e az, hogy a nők és a férfiak is elsősorban arc-centrikusak?

 

Nem is tudom. Olvastam kutatást, hogy a férfiak egy nőnél először a mellét, aztán az arcát, majd a testalkatát, fenekét nézik meg. A nők kicsit számítóbban a férfi kiállását, testmagasságát, arcát, fenekét, ápoltságát stb. veszik sorba. Tehát sehol sincs első helyen az arc. Úgy gondolom, hogy az arcnak és a mimikának a következő ismeretségi fázisban lesz kitüntetett szerepe. Amikor már egy „pár” elkezd beszélgetni egymással. Feltehetően az arcnak nem csak a formája, hanem mozgása, kifejező ereje a fontosabb.

 

- Milyen szerepe van a tetszés gyors kialakulásakor az arcformának, a szemnek, a szájnak, a bőrszínnek?

 

Mindennek együtt, működés közben. Lehet egy portréfotó szimpatikus. De ebbe túl sok mindent vetítünk bele, ami csak projekció, kivetítés. Az élő arcmozgás, a beszéd, tehát a mimika már a személyiség mélyebb részeit tükrözi. A szem sokat elárul, de nem egy fényképfelvételen, hanem élő kommunikáció közben.

-  Egyáltalán hasonló szempontok vezérlik a nőket és a férfiakat?

 

Ez nagyon általános kérdés, ezért nehéz erre válaszolni. A partnerválasztásnál a nők gyakrabban gondolnak hosszútávra. Milyen lenne ez a fiú társnak, férjnek, apának? A férfiakban párválasztásnál ritkábban fordulnak meg ilyen hosszú távú gondolatok. A vágy, a megkívánás, a szimpátia náluk általában erősebb.

 

- Miért tetszenek általában nekem a barnák és valaki másnak inkább a vörösek vagy a szőkék?

Tanult dolog. Gyerekkori emlékekre, egy-egy konkrét meghatározó személyre vezethetőek vissza. Esetleg milyen szubkultúrában nőttem fel, milyen volt ott a preferált bőrszín, hajszín.

-  Mi történik az agyunkban, amikor azt mondjuk, hogy „ez szerelem első látásra”?

Kivetítés. Nincs meg a tartalmi alapja. Nem ismerjük a másikat, de külseje, mozgása, beszéde emlékeztet… pl. másra vagy az ideálunkra. Belevetítünk ezernyi pozitív dolgot ebből, ami nincs is meg benne. De lehet pozitív vonzata is a „szerelem első látásra” jelenségnek. Segít áthidalni az ismerkedés és összeszokás kezdeti nehézségein. Nem akarok illúzióromboló lenni ebben a témában, de…

- Miért tetszik az egyik nőnek a kisportolt férfi, a másiknak inkább a vékonyabb, de okos, intelligens férfi?

Értékrend kérdése. És miből alakul ki az értékrend? Hogy szüleim, tanáraim, TV, média mit közvetít, mit tart fontosnak. Van ahol a testi felépítettség, van ahol az intellektus fontosabb. Belső fejlődésen is keresztülmegy ez az értékrend, mely idővel részben függetlenedik a külső elvárásoktól.

- Miért tetszik az egyik férfinak a kerekebb forma, a másiknak pedig inkább a vékony manöken-típus?

Ugyanoda térek vissza, a mintákra és tanulásra. Egy biztos: ez nem genetikus :-). Mit látott gyerekkorában, mire jött izgalomba, milyen filmeket, fotókat látott stb. Igen, ebben különbözőek vagyunk.

- Milyen szerepet játszanak az illatok és a hangok az ismerkedés során?

A parfümök, dezodorok, arcszeszek elnyomhatják az ember természetes testi illatát/szagát. Pedig a tiszta, természetes testillatok nőknél-férfiaknál is természetes afrodiziákumként hatnak. Fokozhatják a nemi megkívánást, vagy izgalmi szintet. Ez például bizonyított a nők Bartolin mirigyeire vonatkozóan. A hangok szerepe fontos. Kis részben szubjektív. Vannak erotikus, biztonságot sugárzó, vagy lágy hangtónusok. Egyénenként változhat, hogy mi az, amire valaki „begerjed".

- Szinte biztos, hogy minden az agyunkban dől el, de mi kívülállók nem igazán tudjuk, hogy mindez miért történik. Adódik tehát a kérdés, egyénenként másképpen működik az agyunk, netán másképp kódoljuk a látványt?

Igen, az agyunk egyénenként másképp működik. De ezt konkretizálni kellene. A korábbiakból az szűrhető le, hogy ez mennyire egyéni, és mennyire kultúrafüggő. És mindez az agyunkba rögzül.

- Eltárolunk valamit agyunkban gyermekkorunkban és ez kíséri végig életünket az emberek megítélésekor?

Igen, részben így történik. Vannak ilyen kulcsélmények: imprintingnek, bevésődésnek is szoktuk nevezni. De az ember személyisége folyamatosan fejlődik. A gyerekkori élményeinket feldolgozzuk. Értelmünkkel a helyére tesszük őket. A múltat fel kell dolgozni, a jelenben kell élnünk, és a jövő tervezésén kell dolgoznunk.

- Esetleg öntudatlanul is keresünk valamit a másikban?

Minden bizonnyal. Ezt inkább úgy fogalmaznám, hogy nem tudatos vágyaink kiélését is keressük a társunkban. Biztonság, nyugalom, egzisztenciális biztonság, feltétel nélküli elfogadás, szexuális kielégülés, család, gyerek, stb. Mégis azt mondom, hogy az a jó, ha mindenki minél több igényét, elvárását tudatosan meg tudja fogalmazni. Ez hatékonyabbá teheti a párválasztását. Ez a párválasztási érettség egyik kritériuma: a szerelem szépítő szemüvegén átlátva tudjuk azt, hogy mit várunk partnerünktől, és lássuk, hogy ő mit tud nyújtani. Ugyanakkor lássuk, és akarjuk látni azt is, hogy mi mennyiben tudjuk partnerünk igényeit, vágyait kielégíteni.

 

www.mypin.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!