Az önkielégítés a jó szex első lépcsőfoka

2011. 06. 27.
Szerző: Szimpatika
Molnár Tamás szexuálpszichológus szerint az önkielégítésnek fontos szerepe van a későbbi, egészséges szexuális élet eléréséhez vezető úton. A fiúknak a magömlés kontrollját/késleltetését kell megtanulniuk, a lányoknak magát az orgazmus képességét.
A maszturbáció a nemi szervek kézzel történő ingerlését jelenti. Az önkielégítés fogalma annyival tágabb, hogy bár ezt is önmagának végzi az ember, de használhat a kezén kívül segédeszközt is. A fiúknál és a lányoknál eltérő funkciója van az önkielégítésnek a pszichoszexuális fejlődésben.

A fiúknak nem kell "tanulniuk" az orgazmus élményét. 12-14 éves korban az első spontán (éjszakai) magömléssel (pollúcióval) átélik.
A lányoknál ehhez hasonló jelenség nincs. A serdüléssel csak a menstruáció megjelenése jár együtt, a szexuális kielégülés nem. A lányoknak tehát meg kell tanulniuk az orgazmust elérni! Ez tapasztalatok és gyakorlat kérdése. Másfél- kétéves kortól előfordul a genitális öningerlés. A kislányok, kisfiúk néha szinte beleizzadnak ebbe a tevékenységbe. Óvódás kortól már elég értelmesek ahhoz, hogy megmagyarázzuk, hogy ezt mások előtt, vagy az oviban ne tegyék. Lehet este az ágyukban, ha egyedül vannak. Illetve megpróbálhatjuk elterelni erről a figyelmüket, és más tevékenységgel lekötni őket. Az önkielégítés csak akkor rossz, ha ez kerül a gyerek tevékenységének központjába, ha más tevékenységek rovására megy, azaz "kényszeresen" végzi a gyerek. Az óvodáskor végén, kisiskolás korban a kisfiúk, kislányok is felfedezik, tapasztalják külső nemi szerveik érzékenységét. Ez lehet az első önkielégítéses, pontosabban öningerlési életszakasz. A kisfiúk a pénisz, a kislányok a csikló érzékenységét tapasztalják meg. Előfordul esetenként, hogy akár az orgazmus eléréséig is eljutnak. 13-16 éves korban általánossá válik a rendszeres önkielégítés a fiúknál. A lányok a csikló izgatásával, a hüvelybejárat ingerlésével is izgalmi állapotba jutnak, benedvesednek. Ezzel az érzéssel meg kell barátkozniuk.
Mit tehet a szülő? Ha tapasztalja a jelenséget, vagy a nyomokat?
Mindenképpen tapintatosnak, elfogadónak kell lennie. A legjobb az lenne, ha minden serdülő fiúnak a szülei elmondanák, hogy ez természetes dolog. Két dologra kellene felhívni a serdülő fiúk figyelmét:
1. Ne kapkodják el! Ne siessenek, ne legyen bűntudatuk! A merevedéstől legalább 6-9 percre húzzák ki a magömlésig. Nem a gyors magömlés a cél!
2. Normális, hetero fantáziákat vagy normál pornó anyagot használjanak stimulánsként. Ez utóbbi lányoknál is fontos. Ugyanis, ha perverz helyzetekhez, tárgyakhoz kötődik a szexfantázia, ez befolyásolhatja károsan a szexuális irányultságot. Rögzítő hatása lehet.
Végül a párkapcsolatban élő hölgyeknek és uraknak a figyelmébe ajánlanám azokat az európai kutatásokat, melyek szerint a párkapcsolatban élő férfiak 63%-a , a nők 31%-a végez rendszeresen hetente/kéthetente (esetleg többször is) önkielégítést. És ez a pszichológusok vizsgálata szerint nem megy a párkapcsolati szex rovására. Ez nem a kapcsolat kihűlésének a jelzője!

www.szexa.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!