A férfias férfiak titka

2011. 06. 14.
Szerző: Szimpatika
Egy spanyol-holland kutatócsoport tanulmánya szerint a férfiak nagyobb érdeklődést mutatnak a nők iránt tesztoszteronszintjük megemelkedését követően. A vizsgálat rávilágított arra, hogy a szervezetben lévő férfi nemi hormon mennyisége közvetlenül befolyásolja a viselkedést.
Sok emlősnél van hatással a tesztoszteron néhány folyamatra, például a férfi nemi szervek fejlődésére vagy a spermium termelésére. Emellett madarakon és patkányokon végzett kísérletek arra is rámutattak, hogy a hormon a párzási készséget is fokozza. A groningeni és a valenciai egyetem kutatói azt vizsgálták, milyen hatással van a hormon a férfiak idegen nőkkel szembeni viselkedésére.

A vizsgálat során 48 férfit osztottak be párosával. A párok számítógépes játékokat játszottak egymás ellen - a kutatók a konkurens helyzet előállításával stimulálták a tesztoszteronképződést. A nyálvizsgálatok alapján a résztvevők tesztoszteronszintje átlagosan egyhatoddal emelkedett a korábbi állapothoz képest, függetlenül attól, hogy a játékban nyertek vagy vesztettek. Második lépésként a férfiak öt percet töltöttek el egy fiatal férfi vagy egy fiatal nő társaságában, miközben kamerák figyelték viselkedésüket. A hormonlöket nem befolyásolta a férfiak egymás közötti kommunikációját, a nőkkel szembeni viselkedésüket azonban igen. Minél erőteljesebben növekedett a tesztoszteron szintje, annál több figyelemfelkeltő jelzést tettek a tesztalanyok a nőkkel szemben: nagyobb érdeklődést mutattak, több kérdést tettek fel, és magukról is többet meséltek. Emellett gyakrabban mosolyogtak és erőteljesebben keresték a szemkontaktust. A kutatók szerint mindezek a jelek idegen nővel való találkozáskor egy esetleges románc első lépését jelenthetik. A hormon tehát a partnerkeresés sikerének esélyét is növelheti. A szakértők azonban nem zárják ki a jelenség egyéb értelmezési lehetőségét sem, miszerint a korábbi konkurens szituáció alapvetően azon férfiak hormonszintjét növeli meg lényegesen, akik egyébként is hajlamosabbak a flörtre.

mti

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!