A jó szex nem csak az orgazmuson múlik

2011. 06. 08.
Szerző: Szimpatika
Sok lelki sérülést el lehetne kerülni – állítják a szexológusok –, ha a párok nem éreznék kötelezőnek az orgazmust. A felmérések szerint a nők különösen orgazmus-centrikusak lettek. Manapság úgy tűnik, mintha sok nő számára a jó szex egyetlen kritériuma az lenne, hogy eljutnak-e a csúcsra.
A nőknél ez valószínűleg azért gyakoribb jelenség, mert a gyönyörhöz való eljutás is egyfajta teljesítmény. Hiszen, míg a férfiak minden magömléskor orgazmushoz jutnak, a nőknek ezt gyakorlás útján kell megtanulniuk. A női orgazmus kizárólag csak akkor következik be, ha a szeretkező (vagy önkielégítést végző) nők képesek ellazulni és teljesen átadni magukat az élménynek. Ez azonban nagymértékben függ az aktuális pszichés, hangulati, érzelmi állapottól, partnerkapcsolati tényezőktől, és a szexualitáshoz fűződő viszonytól egyaránt.

Előfordul, hogy azért nem képesek elélvezni, mert nem tudnak felnézni a férfiakra. Ez a jelenség az emancipáció káros melléktermékének tekinthető, amely a nemiség területén is szerepcseréket hozott létre, és gátolja az önátadás, átélés folyamatát.
Részben ennek tudható be az egykor rendkívül ritka, manapság azonban egyre gyakoribb szexuális funkciózavar, a vaginizmus. Ezt a hüvelybemenet körkörös záróizmainak görcse okozza. Ezek az izmok képesek annyira összeszűkíteni a „bejáratot”, hogy még egy kisujj se tud bejutni. A vaginizmust a szexuális aktus vagy a mindenkori partner gyakran nem is tudatosuló, de teljes elutasítása hozza létre. Okai lelki eredetűek, gyakran nagyon bonyolult pszichés összefüggések, és hárító mechanizmusok szövevénye felelős érte. A szexológusok szerint az lenne az ideális, ha mindig akkor, és csak akkor kerülne sor a szeretkezésre, amikor igazi vágyat érzünk. Sajnos nagyon sokszor nem így történik. A mai rohanó életben a pároknak ritkán van idejük egymásra, az intim, nyugodt, felhőtlen együttlétre. A szerelmeskedés ideje legtöbbször a hétvégére marad, amikor szinte kötelességszerűen megpróbálják a szexben levezetni egész heti felgyűlt feszültségüket. Azt gondolják, ha eljuttatják magukat vagy egymást a csúcspontra, kielégülnek. Csakhogy ez nincs így. A jó szex nem egyenlő az orgazmussal. Sőt, talán nem jó, ha egy nőnek minden együttlétkor van orgazmusa, mert az kiöli a vágyat belőle. Az orgazmus csak hab a tortán. Az orgazmus-centrikusan közösülő nők és férfiak sokat veszítenek, ha siettetik a csúcsélményt, és közben a nemi élvezetek egész soráról maradnak le. A sokszor átélt orgazmus ellenére is gyakran kielégületlenségről panaszkodnak.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!