Mire vágynak a nők?

2011. 06. 03.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Örök téma a médiában és a hétköznapokban, hogy mit vár el egy párkapcsolattól a férfi és a nő. A saját bőrünkön is tapasztalhatjuk, hogy az igények sokszor eltérőek, ami a mindennapos súrlódásokon túl akár az adott kapcsolat végromlását is eredményezheti, ha nem figyelünk oda. Geist Klára tanácsadó szakpszichológussal, pár- és családterapeutával beszélgettünk a nemek eltérő elvárásairól, először a nők igényeit véve górcső alá.

Gyakran mondják, hogy a két nem képviselői teljesen eltérő elképzelésekkel és várakozásokkal állnak a párkapcsolatokhoz. Általánosságban igaz-e ez?

 

Kicsit túlmisztifikálják ezt a dolgot. Az alapvető igények egyeznek érett, felnőtt személyiségeknél. Talán egyfajta hangsúlyeltolódásról lehet szó. Az intimitásra, szexualitásra, barátságra, együttműködésre, anyagi és gazdasági biztonságra való igény a kapcsolatok alappillére. Ám amíg a nők inkább érzelmi és egzisztenciális biztonságra vágynak ösztönösen, az utódok felnevelése érdekében, addig a férfiak szexualitásra, barátságra, gondoskodásra való igénye erősebb. Vizsgálatok szerint,sok magyar férfi egyetlen barátja, bizalmasa a házastársa, élettársa. A nők számára a szexualitás az érzelmi és testi intimitás, összetartozás része, míg a férfiaknál az érzelmi összetartozás, intimitás is cselekvésben, „akcióban”, szexualitásban kerül kifejezésre. Ezt a kétféle fókuszt kell összehangolni a kapcsolatban.

 

Mennyit változtak a standard nemi szerepek a párkapcsolatokban az elmúlt évtizedek folyamán, és mik voltak a fő állomások ezen az úton?

Egyre inkább összemosódnak a férfi és női szerepek. Igazából azt gondoljuk, azok a kapcsolatok működnek jól, ahol megfogalmazódnak, átláthatóak a felek szerepei, még akkor is, ha eltérőek a hagyományostól, ám KÖZÖS egyezségen alapulnak, s a kapcsolat rendelkezik kellő rugalmassággal, tehát szükség esetén a pár tagjai képesek egymást helyettesíteni időlegesen, bizonyos szerepekben.

Tapasztalatai szerint mely igények eltérései okozzák a legtöbb feszültséget a házasságokban?

Azok a tényezők, amiket csak türelemmel és szeretettel elfogadni lehet, de megváltoztatni nem. Ilyenek a temperamentum, mely nem változtatható. Ezzel szemben a szokások alakíthatóak. A szex iránti nyitottság, érdeklődés szintén nem változtatható, ezzel szemben a szexben való fesztelenség, kultúra alakítható. Az értékrendbeli kérdések, például a hit vagy bizonyos vélekedések nem alakíthatóak, de a viselkedés változtatható. A családból hozott minták a nemi szerepekkel, szülői szereppel kapcsolatban stabilak, csak nagy tudatossággal alakíthatóak. A hűségre, monogámiára való képesség és az ezzel kapcsolatos elvárások szintén nem változtathatók.

Igaz-e, hogy a férfiak szexualitása 17-18, a nőké pedig 32-33 éves korban „járatódik csúcsra”? Mitől függ, hogy sikerül-e összehangolni ezeket az eltérő igényeket a kapcsolatban?

Kevésbé az életkor számít, inkább egyfajta kialakult szexuális viselkedés. Összeillő pároknál működik a „kémia”, és a szex iránti nyitottság, érdeklődés, fesztelenség összhangban van. Szerencsére a férfiak szexuális aktivitása egészen az idős korig nagyjából egyenletes. A nőké a változó kor kor környékén csökken, így legalább húsz-huszonöt évig a kortárs férfi és nő szexuális aktivitása nagyjából összhangba kerülhet.

Nyilván általánosítani nem lehet, de mégis: melyik nem képviselői érnek meg inkább előbb arra, hogy gyermeket vállaljanak?

Inkább a kapcsolat érik meg rá. Ha mindketten érett, felnőtt személyiségek, erős az egymás iránti kötődés, sikeres párnak érzik magukat, egyénileg is fejlődnek, működik a problémamegoldás, és adott a családi minta, spontán módon megjelenik a gyermek iránti vágy. A nők bizonyos kor után gyakrabban fantáziálnak gyermekről, míg a férfiak inkább a meglévő gyermekhez tudnak kapcsolódni.

Beszéljünk most csak a nőkről! Igaz-e az a vélekedés, hogy a nőkben a fészekrakó ösztön a kapcsolatok fő mozgatórugója?

Közhely, de tény, hogy a nő társat, valakihez tartozást keres. Régen rossz, ha a gyermekének keres apát. A gyermekvállalásnál már fontos tényező azért, hogy érzelmi és egzisztenciális biztonságban érezze magát a férfi mellett.
Változnak-e a biológiailag kódolt tulajdonságok a női nemet érintő társadalmi változások, jelenségek (így például a feminista mozgalmak vagy a szingli-kultusz) hatására?

Általában azok a nők köteleződnek el bizonyos szélsőségek felé, ahol a női szereppel egyébként is gondok vannak, konfliktusos a szülőkkel való viszony, vagy nincs stabil identitás.

Milyen lépcsőfokokon mennek keresztül a női párkapcsolati igények a szellemi-testi-pszichikai fejlődéssel párhuzamosan? Mi a magyarázata annak, hogy a fiatal lányok sokkal könnyebben szerelmesednek bele ismeretlen emberekbe, sztárokba, mint a fiúk?
Nagyjából a fiatal felnőttkor küszöbéig a társkeresés fázisa zajlik mindkét nemnél, és ebbe belefér a partnerek gyakori váltogatása, ami később már éretlenségi jel. A vágyak, a fantáziálás mindkét nemnél jelen van, ám a lányoknál az érzelmi vonulat az erősebb.  Ebből fakad a sztárok imádata, netán a romantikus regények iránti rajongás. Eközben a kamasz fiúknál a fantáziálás is inkább a testiségről szól, hisz ez a szexuális aktivitás csúcsa: ezért lapozgatnak például pornóújságokat, és így tovább. Mivel a mai világ túlerotizált, túl sok inger éri a fiatalokat, a legtöbbjük érzelmileg éretlenül sodródik bele olyan szexuális élményekbe, amik jócskán túlhaladják az életkornak megfelelő szexuális kíváncsiság mértékét. Sok rossz családi hátterű fiatal lány érzelmi biztonságot, összetartozást keresve a szexualitással „fizet” partnerének a kapcsolatért, holott a testiségre még nem állna készen.

Mennyiben határozza meg egy nő későbbi elvárásait, hogy milyen volt a viszonya az apjával? Létezik-e az Oidipusz-komplexusnak női változata is?

Igen, leírják az Elektra-komplexust is: a kislány édesanyjával rivalizál apja kegyeiért, és a konfliktus később az anyával való azonosulással – mint női szereppel – oldódik fel. Érdekesség: egyes irányzatok vitatják, hogy létezne Oidipusz- vagy Elektra-komplexus. A legtöbb kortárs kapcsolati probléma hátterében egyébként megtaláljuk az apához fűződő konfliktusos viszonyt, így az abuzáló apát, a nem-funkcionáló apát, az apa hiányát.

Mennyiben térnek el az egyes nők abban, hogy mikor válnak éretté a ténylegesen komoly, stabil kapcsolatra? Mi az eltérések oka?

Az eltérés oka mindig a szocializációban, személyiségfejlődésben, érésben keresendő. Legtöbbször a kötődési stílus magyarázza, ha nem képes az illető stabil kapcsolatra. Ambivalensen kötődők szenvednek leginkább párkapcsolati problémákól, míg az elkerülők szinte nem képesek kapcsolatot kialakítani. Ha egy ambivalensen kötődő nő biztonságosan kötődő partnert talál, akkor képes a kapcsolatban „gyógyulni”, érni, hacsak viselkedése nem rombolja szét párkapcsolatát.

Mit vár el a nők többsége egy stabil kapcsolattól, mi a legfontosabb számukra például egy házasságban?

Mint említettem, az érzelmi és egzisztenciális biztonságra való igény, a valakihez való tartozás igénye erősebb, mint a férfiaknál. Ha hinni lehet a kutatásoknak, a nők a havi ciklus termékeny napjain az alfahím-tulajdonságokat (dominancia, jó génállomány) megtestesítő férfiakhoz vonzódnak, akikkel jó genetikai állományú utódot nemzhetnek, míg a későbbiekben a családapa típust választják, akivel utódaikat biztonságban felnevelhetik.

Ön szerint igaz-e az a gyakran hangoztatott nézet, amely szerint a nők esetében a szexualitás nem tartozik a legfontosabb tényezők közé egy kapcsolatban?

Inkább megint hangsúlyeltolódásról van szó. A nők számára a szexualitás az érzelmi és testi intimitás, összetartozás része, miközben a férfiaknál az érzelmi összetartozás, intimitás is cselekvésben, „akcióban”, szexualitásban kerül kifejezésre. Kutatások szerint a nők szervezetében kétszer annyi oxitocin termelődik az ölelés hatására, mint a férfiakéban. Ez még inkább érthetővé teszi az intimitás igény eltérését. Ezt a kétféle fókuszt kell összehangolni a kapcsolatban.

Tapasztalatai szerint tényleg kevésbé hajlamosak egy kapcsolatban félrelépni a nők, mint a férfiak?

A nők érzékenyebbek a meglévő párkapcsolat érzelmi minőségére, jobban megfontolják a félrelépést, és érzelmi alapon teszik azt. Ám ha félrelépnek, pontosan a nagyobb mértékű oxitocin-termelődés miatt inkább elkezdenek kötődni, ragaszkodni az új partnerhez, és rendszerint nem is képesek visszatérni a meglévő kapcsolatba.

Kapcsolódó oldalak
www.mipyn.hu
www.terapia-parkapcsolat.hu

A nyitólapról ajánljuk

Augusztusi akció

Béres Porcerő Forte filmtabletta

90 db

6 100 Ft

67,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 060 Ft

128,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Hydrominum tabletta

30 db

2 520 Ft

84 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 995 Ft

99,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Vibovit By Eurovit Immun gumivitamin

50 db

3 415 Ft

68,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Xilomare® 1 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 660 Ft

166 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Acneminum tabletta

30 db

2 060 Ft

68,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat

300 ml

1 620 Ft

5,4 Ft/ml
Kozmetikum

Neogranormon kenőcs

25 g

1 400 Ft

56 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Szemerő Lutein Forte filmtabletta

90 db

6 530 Ft

72,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

4 400 Ft

146,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 800 Ft

120 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 040 Ft

102 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 860 Ft

38,6 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

NYDA® express fejtetvek és serkék ellen spray

50 ml

2 750 Ft

55 Ft/ml
Orvostechnikai és gyógyászati segédeszköz *

Zovirax Duo 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

2 g

2 080 Ft

1040 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Proliver tabletta

30 db

1 245 Ft

41,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Octenisept® 1 mg/ml + 20 mg külsőleges oldat

50 ml

2 230 Ft

44,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 100 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. augusztusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el