Természetes fájdalomcsillapító

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerző: Szimpatika
Semmi sem veri oly biztosan bilincsbe a gondolatot, mint a fizikai fájdalom. Emberek tíz, húsz vagy akár harminc évet is képesek élni szinte alig elviselhető kínok közepette. A fájdalomérzet és a fokozódó fájdalomtól való félelem a tumoros betegek életét végigkíséri. Ingerlékennyé, nehezen kezelhetővé teszi őket, személyiségük megváltozik.
A testi fájdalom a terápia útjába áll, mert a szenvedő ember nem tud részt venni a gyógyítási folyamatban, elveszti a gyógyulásban való hitét. A szenvedés növeli a depressziót, lemondóvá változtatja a még oly erős lelket is. Ezért a jó, lehetőleg mellékhatások nélküli fájdalomcsillapítás a gyógyszerkutatás egyik legfontosabb területe.

Kínában, Thaiföldön és Indiában a hagyományos gyógyászatban régóta használják a meténgfélék közé tartozó Tabernaemontana divaricata dísz- és gyógynövényt. Levelét sebgyógyításra, gyökerét rágcsálva fogfájás enyhítésére. A növény szárából sajtolt olaj bőrproblémák kezelésére alkalmas. A ritka vegyület a conolidin az opioid fájdalomcsillapítók közé tartozik, amelyek hatása hasonló a morfinhoz, de miközben hatásosan enyhíti a fájdalmat, szinte semmiféle mellékhatása nincs. A kutatókat már régóta foglalkoztatta a gondolat, hogyan lehetne a növényben található fájdalomcsillapító hatású vegyületet mesterségesen előállítani, ez eddig nem sikerült. A széles körben használt morfinnak ugyanis számos káros mellékhatása van. Nemrég azonban egy amerikai laboratóriumban Glenn Micalizionak és munkatársainak sikerült mesterségesen létrehozni a molekulát. A ritka vegyület erős fájdalomcsillapító hatása felülmúlta a kutatók várakozásait. A szintetikus conolidin majdnem olyan erős volt, mint a morfin. Viszont a morfinnal ellentétben, gyakorlatilag semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Szimpatika akció

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!