Egy 16 éves fiú találta meg a cisztás fibrózis új ellenszerét

2011. 05. 23.
Szerző: Szimpatika
A 16 éves torontói diák, Marshall Zhang a kanadai SCINET számítógépes hálózat felhasználásával felfedezett egy új gyógyszerkeveréket, amellyel a közeljövőben valószínűleg kezelni lehet a cisztás fibrózist. Marshall Zhang, a Ricmond Hill-i Bayview Gimnázium 11. osztályos tanulója teljesen lenyűgözte felfedezésével az ottawai Nemzeti Kutatótanács nyolc elismert kutatóját, akik első díjjal jutalmazták a fiút a 2011-es Sanofi-Aventis tudományos versenyen.
Zhang a kanadai SCINET szuperszámítógépes hálózat segítségével olyan gyógyszerkeveréket fedezett fel, amely nagy valószínűséggel gyógyítani tudja a cisztás fibrózist.

A cisztás fibrózis egy autoszomális recesszív öröklődésű betegség, amely az egyik leggyakoribb veleszületett anyagcsere-betegség. A betegség következtében sűrű váladék rakódik le a légutakban, légzési problémák jelentkezhetnek, emiatt a tüdő nem kap elegendő oxigént, így fokozatosan elhal. Zhang kutatásának eredménye rámutat, hogy milyen hasznos a számítógépes megközelítés az új gyógyszerek felfedezéséhez, mondta Christine Bear, a Torontói Kutatóintézet kutatója. Zhang a számítógép segítségével molekuláris szinten modellezte le a különféle gyógyszerek hatásait a hibás géneken, és megfigyelte, hogy két különféle gyógyszer hogyan lép kölcsönhatásba a mutáns fehérjemolekulákkal. Zhang a későbbiek során a gyakorlatban is letesztelte virtuális felfedezését élő sejttenyészeteken.

Független Hírügynökség

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!