Egyszer élünk!

Szerző: Szimpatika
Az Erős Antónia által létrehozott Egy Csepp Figyelem Alapítvány új, országos programot, az „EGY CSEPPES” PATIKAHETET és egy új egészség-portált indít útjára, valamint megrendezi az ECSET II.-t, melynek keretében hazánk megyeszékhelyei immár másodszor versengenek majd a Legegészségesebb város címért. Magyarországon az emberek csaknem egyharmadát veszélyezteti a cukorbetegség, de a szűréseken való részvétellel és egészséges életmóddal megelőzhető annak kialakulása.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2005 óta küzd a cukorbetegség korai felismeréséért és megelőzéséért. A szervezet idén megújult arculattal és új programokkal folytatja egészség-megőrző munkáját.

„Egyszer élünk!”, hangzik az Erős Antónia által létrehozott Alapítvány új szlogenje, mely arra buzdít, hogy éljünk tudatosabban, odafigyelve az egészségünkre, hisz csak egy életünk van! A jelmondat egy új, interaktív egészségügyi portál és blog címe is egyben, melyek egyszerre informatívak és szórakoztatóak. Az Alapítvány évről-évre újabb kezdeményezésekkel kívánja felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára. Idei új programja, az „Egy cseppes” Patikahét ideje alatt, május 16. és 23. között az ország 600 „egycseppes” patikájában nem csak vércukor-, vérnyomásmérést, sokhelyütt koleszterinmérést lehet végeztetni, de 30% kedvezménnyel vásárolhatók majd meg a koleszterincsíkok, a Roche Accu-check vércukormérők, Dr.HU vérnyomásmérők és AccuTrend koleszterinmérő készülékek. Az Alapítvány a Patikahéttel egyidőben megkezdi második országjáró ECSET körútját is.
Május 13-án Tatabányán indul az Egy CSEpp Teszt II, melynek keretében minden pénteken más és más megyeszékhelyen mérik meg ingyenesen az érdeklődők egészségügyi értékeit: a testsúlyt, testmagassàgot, haskörfogatot, testzsír-százalékot, vércukorszintet, vérnyomást, koleszterint, illetve diétás mérleg tesztelésen és bőrápolási tanácsadáson is részt vehet a közönség. A szűréseken jelen lesznek olyan sztárok is, akik az adott megye szülöttei, bátorítva az embereket arra, hogy fordítsanak egy csepp figyelmet egészségük megőrzésére.
2010-ben Csongrád megye központja, Szeged nyerte el a Legegészségesebb város címet Ördög Nóra vezetésével. Idén Pataki Zita képviseli Heves megyét, Véber István Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, Gombos Edina Hajdú-Bihar megyét, Boros Lajos és István Dániel Komárom-Esztergom megyét, Katus Attila és Vujity Tvrtko Baranya megyét, Barabás Éva Tolna megyét, Szily Nóra Vas megyét, Détár Enikő és Rékasi Károly Jász-Nagykun-Szolnok megyét, Dombóvári Vanda Békés megyét, Szellő István, Csonka András és Jakupcsek Gabi pedig Pest megyét. (https://www.egycseppfigyelem.hu/programs/ecset/egy-csepp-teszt) Versenybe száll még többek között Dobó Kata, Novák Péter, a Barátok Közt sztárjai és Rákóczi Ferenc is.
A cukorbetegségnek általában nincsenek tünetei, illetve az első tünetek gyakran már a súlyosabb szövődmények, ám korai felismeréssel, rendszeres mozgással, egészséges életmóddal a diabéteszes esetek 90%-át kitevő II-es típusú cukorbetegség megelőzhető. A Magyar Diabetes Társaság adatai szerint jelenleg Magyarországon mintegy hétszázötvenezer diagnosztizált cukorbeteg él, és a becslések szerint ugyanennyien vannak azok, akik ugyan diabéteszesek, de nincsenek tisztában saját betegségükkel. Körülbelül hárommillióra tehető azok száma, akiknek valamilyen szintű szénhidrát-anyagcsere zavaruk van, ami a cukorbetegséget megelőző kórállapot. A következő 15 évben az 5 évesnél fiatalabb cukorbeteg gyermekek száma várhatóan megduplázódik majd, a 15 év alattiak száma pedig mintegy 75%-kal nő.
Jelenleg hazánkban naponta két cukorbeteg ember veszíti el a látását, ez évente 920 új vakságot jelent, és naponta hét diabéteszes betegnél végeznek amputációt, ami évente 2500 nem balesetből eredő amputációt jelent. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány országos szűrőprogramjainak az a célja, hogy ezek a számok egyre csökkenjenek. Szánjunk hát egy csepp figyelmet egészségünkre, hisz egyszer élünk!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!