Egyetlen génen múlik a boldogságunk?

2011. 05. 13.
Szerző: Szimpatika
Brit kutatók felmérésükben boldogabbnak találták azokat a tizenéveseket, akik egy gén változatai közül az egyik kópiát hordozták duplán, míg azok, akik a másik változattal rendelkeztek, kevésbé voltak elégedettek.
A "boldogság gént" Jan-Emmanuel De Neve, a London School of Economics munkatársa és kutatócsoportja vizsgálta. Megállapításaikat a Journal of Human Genetics című szakfolyóiratban pénteken tették közzé.

A tanulmányban 2574 amerikai kamasz adatait elemezték, akik egy kérdőívben adtak választ arra, hogy mennyire elégedettek életükkel. Az adatok az Egyesült Államokban 13 éven át (1995 és 2008 között) lefolytatott országos vizsgálatból származtak (US National Longitudinal Study of Adolescent Health). A genetikai információk forrása is ez a vizsgálatsor volt: a kutatók azt is meg tudták állapítani, hogy egy bizonyos gén mely változatai voltak jelen a felmérésbe bevont kamaszoknál. A szóban forgó gén az 5-HTT jelű, amely azért felelős, hogy az idegsejtek mennyire hatékonyan továbbítják a szerotonint, a tobozmirigy által termelt, hangulatot befolyásoló hormont. Az alacsony szerotoninszinttel élő emberek korábbi vizsgálatok szerint hajlamosabbak a depresszióra. Az 5-HTT gén egyik – a "hosszú" – változata több szerotonin-transzporter jelenlétével jár együtt a neuronok sejtfalában, míg a másik – a "rövid" – variáns kevesebbel. Az eredmények értékelésekor úgy találták, hogy a két hosszú génváltozattal élők 69 százaléka válaszolta, hogy elégedett (34 százalék) vagy nagyon elégedett (35 százalék) életével. A gén két rövid kópiájával élőknek ezzel szemben csak 38 százaléka mondta, hogy elégedett (19 százalék) vagy nagyon elégedett (19 százalék).

mti

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!