Celebdiéta szoptatás idején

Szerző: Szimpatika
Egy brit közvéleménykutatás eredménye szerint, melynek keretében 2000, az anyaszereppel még csak barátkozó hölgyet kérdeztek meg, a kismamák egyre nagyobb kényszert éreznek a drasztikus súlyvesztésre. Mégpedig azért, mert a celeb anyukák hetek alatt visszanyerik eredeti alakjukat. A sztárokkal ellentétben egy ennél jóval lassabb tempó lenne a normális és egészséges.
Alapszabályok:
Figyeljünk magunkra, hiszen a testünk nagyon is jól tudja, hogy mire van szüksége, és ezt jelzi is. Reménytelen vállalkozás, hogy betanuljuk a dietetikusok tankönyvét, de néhány alapszabályt könnyedén észben tarthatunk.
  • Semmiképpen ne fogyókúrázzunk a szoptatási időszakban! Ennek egyik kézenfekvő oka a tejtermelés csökkenése. Másik, összetettebb ellenjavallata, hogy szervezetünkben a káros anyagok a zsírszövetben halmozódnak fel. A súlycsökkenés során ezek az anyagok felszabadulnak, mennyiségük emelkedhet az anyatejben is.
  • Igyekezzünk minél természetesebb és friss ételeket enni. Olyasmit, amiben a lehető legkevesebb mesterséges anyag van. Jó, ha tudjuk, hogy honnan származik az ennivaló és mi van benne.
  • Együnk naponta többször keveset (4-5 alkalomra elosztva), így vércukorszintünk könnyebben marad egyensúlyban. Étrendünk legyen változatos! ▪ Az étrend gerincét az élelmi rostokban gazdag gabonafélék, a zöldségek valamint a gyümölcsök alkossák! ▪ Együnk sovány szárnyas húst (pl.: csirkemellet), illetve omega-3 zsírsavakban is gazdag halat!
  • Az étkezéseink legyenek nyugodtak, természetesek. Együnk örömmel! Élvezzünk minden falatot! A baba már az első pillanattól érezze, hogy az evés öröm neki is, és az anyának is. ▪ Evés közben csak együnk! Mindig adjuk meg a módját! A szoptatás ideje alatt is tartsuk meg magunk számára is az evésidőket. ▪ Az evéshez kapcsolódó lelkiismeret-furdalás káros. A kisbaba is megérzi, ha az anyja attól szorong, hogy milyen lesz a külseje a szoptatástól. A testünk csodálatos dolog, képes könnyen regenerálódni, nem kell aggódnunk emiatt, de oda kell figyelnünk a helyes táplálkozásra.
  • A kismamák egyik legnagyobb gondja, hogy nem tudják kipihenni magukat. Egészségünk és alakunk érdekében is vegyük ezt komolyan!
  • Az anyatej elapadásának hátterében állhat a stressz vagy a zaklatott lelki állapot. Ezért a stressz elkerülése érdekében kérjünk segítséget családtagtól, alkalmazzunk relaxációs technikákat, sétáljunk sokat a szabadban, sportoljunk és építsünk be napirendünkbe olyan tevékenységeket, amit kifejezetten kedvelünk.

A baba születését követően – főként az első gyermek esetén – rengeteg dolgot kell megtanulnunk a kisbabával kapcsolatosan, így jóval kevesebb idő jut saját táplálkozásunk megtervezésére. Pedig az, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű anyatejjel tudjuk-e táplálni a kisbabánkat, jelentős mértékben azon múlik, megadjuk-e a szervezetünknek mindazt, amire ebben a megváltozott életszakaszban szüksége van.
  • Ne csak kisbabánk táplálására gondoljunk, hanem a saját étkezésünkre is! Igazítsuk étkezéseinket a szoptatás időpontjához. Mivel a baba táplálására különös figyelmet fordítunk, így biztosan nem feledkezünk meg a saját étkezésünkről sem. Ezzel a rendszerezéssel nem csupán a baba, de az édesanya is megkapja, amire szüksége van.
  • Kérjünk szakmai segítséget dietetikustól az étrend megfelelő összeállításához!
  • Kérjük édesanyánk, nagymamánk, anyósunk segítségét a főzésben, vagy rendeljünk olyan ételszállítótól, aki kifejezetten szoptatós édesanyákra szabott menüt készít! Együnk többet, de mennyivel? Az anyatej termelődéséhez, illetve a táplálék anyatejjé alakításához is több energiára van szükségünk. Ezek egy részét testünk a várandósság ideje alatt felhalmozott (ideálisan 2-4 kg) zsírraktár fokozatos felhasználásával tudja fedezni. Így szoptatáskor a várandósság előtti időszakhoz képest kb. 500 kcal-val, míg a várandósság időszakához képest kb. 200 kcal-val több energiára van szükségünk.
TIPP:
  • 200 kcal-val egyenértékű: 3 dl tej, 2 db banán vagy 10 dkg sovány sajt.
  • 500 kcal-val egyenértékű: 3 dl tej egy szelet zsírszegény sajt Graham kenyérrel vagy 2 db banán 50 g dióval. Igyunk minden nap 2,5–3 liter folyadékot! Naponta átlagosan 850 ml anyatej termelődik, amelyhez ugyanennyi mennyiségű többlet folyadékra van szükségünk.
  • Főétkezéskor együnk 2 dl zöldségekben gazdag levest, melynek jelentős a víztartalma, ám ez a mennyiség még nem „veszi el a helyet” a második fogástól. Nyáron akár hideg zöldséglevest is készíthetünk különböző idényzöldségek (paradicsom, uborka, zöldpaprika, újhagyma) pürésítésével.
  • Turmixoljunk össze idénygyümölcsöket (pl.: narancs, grapefruit, banán, őszibarack stb.) hígítsuk ivóvízzel vagy szódával. Az így kapott gyümölcsital nagyon ízletes, mégsem kell félnünk kalóriáktól!
  • Leginkább vizet (csapvíz, ásványvíz) fogyasszunk, kerüljük a cukrozott italokat! Fontos, hogy naponta 15-20 grammal több fehérjét fogyasszunk. Együnk kalciumban gazdag élelmiszereket, ugyanis naponta 300-400 mg-mal több, összesen 1200 mg kalcium bevitelére van szükségünk ahhoz, hogy megelőzhetővé váljon az anyai csontveszteség. Ha ezekből keveset veszünk magunkhoz, akkor a szervezetünk a baba érdekében saját magától vonja el a számára szükséges anyagokat.
  • 20 g fehérjével egyenértékű: 5 dl tej, 9 dkg félzsíros vagy 7 dkg sovány sajt, 4 dl natúr joghurt, 10 dkg csirkemell.
  • 400 mg kalciummal egyenértékű: 3,5 dl tej, 10 dkg sovány sajt, 330 ml joghurtban, 60 g szezámmagban .
  • A tej és a tejtermékek egyben a fehérje és a kalcium tökéletes forrásaiként is szolgálnak, így például a 20 g fehérjével egyenértékű tejben a szükséges kalciumtöbblet is megtalálható.
forrás: Foodmanager.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!