Fémallergia krém

2011. 05. 13.
Szerző: Szimpatika
Forrás: allergiakozpont.hu
Fémallergia bármely életkorban jelentkezhet. Különösen, ha az allergiás hajlam jelen van, csak idő kérdése, mikor és minek hatására alakulnak ki az első tünetek – magyarázza dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológusa. A panaszok leggyakrabban a fülbevaló viselése kapcsán, a fül környékén jelentkeznek, de gyakoriak a nyakláncok által okozott tünetek is. A jellegzetes bőrvörösség, viszkető, égő érzés és kiütések kialakulhatnak a hason is, ahol az övcsat vagy gomb közvetlenül érintkezik a bőrrel, vagy a csukló részen az óracsat, a háton a melltartócsat miatt. Fémallergiát több fém is okozhat, azonban a legtöbb panasz a nikkel kapcsán jelentkezik.

A fémallergia nem újkeletű betegség, habár a modern kor vívmányai kétségkívül hozzájárultak nagyfokú elterjedéséhez. Az 1930-as és 1960-as évek idejében a fémallergiás panaszokat főként a hölgyek körében gyakran viselt harisnyakötő okozta. A későbbiekben a fémallergiás tünetek legfőbb forrása a fülbevaló lett. A modern időkben egyre nőtt azon eszközök, használati tárgyak száma, melyek nikkeltartalmuknál fogva elősegíthetik az allergia megjelenését.


A bizsuk, piercingek, szemüvegkeretek, mobiltelefonok, pénzérmék mellett az autókban is találhatunk különböző nikkelötvözeteket. Táplálkozási szokásaink is megváltoztak, több olyan élelmiszert fogyasztunk, melyek nikkelt tartalmaznak. Számos, egyébként egészséges étel nikkeltartalma igen magas. E csoportba tartozik például a mogyoró, a zab, kakaó, lencse, a margarin, a korpás kenyér, a burgonya, a mandula és a dió is.
A nikkelallergia-szindróma néven ismert tünetegyüttes a tápcsatornából felszívódó nikkel hatására alakul ki, és az arra érzékenyeknél fejfájást, fáradékonyságot, vérszegénységet is okozhat.
Korábban is történtek már próbálkozások olyan krémek kifejlesztésére, melyek megoldást jelenthetnének a nikkelallergiások számára. Működési elvük szerint még azelőtt megkötötték volna a nikkelt, mielőtt az a bőrben felszívódhatott volna. A betegek többségénél azonban egyik készítmény sem bizonyult igazán hatásosnak. A Nature Nanotechnology folyóiratban közölt kutatásban amerikai kutatók olyan megoldást kerestek a nikkelallergia tünetei ellen, amely egyszerűen alkalmazható, toxikus hatóanyagot nem tartalmaz, és megakadályozza a nikkel felszívódását. Vizsgálataik alapján a megoldást egy nanorészecskéket tartalmazó, kalciummal dúsított készítmény jelenti. A nanorészecskék áthatolhatatlan felületet biztosítanak a bőrfelszínen, megkötik és így megakadályozzák a nikkel bőrbe jutását. A krém az egészségre ártalmatlan, használata praktikus, vízzel könnyedén lemosható. A krém jelenleg kereskedelmi forgalomban még nem kapható, a további kutatásoktól függően a jövőben feltehetőleg eredményesen alkalmazható majd a nikkelallergia bőrtüneteinek megelőzésére. A nikkelallergia-szindróma által okozott panaszok ellen azonban továbbra sem jelenthet megoldást. Mivel a nikkeltartalmú élelmiszerek listája igen hosszú, ezért ez esetben a kizárásos diéta, vagyis az adott ételek elkerülése nem kivitelezhető. Létezik azonban a nikkelallergia-szindróma általános tüneteitől szenvedők számára is egy olyan kezelés, amely szájon át, szigorúan ellenőrzött, emelkedő dózisban adagolt nikkelt tartalmazó készítmény szedésével hozzászoktatja az allergiás beteg immunrendszerét az allergiás tüneteket kiváltó nikkel elviseléséhez. Ilyen típusú kezelés a pollen-, atka- és állatszőr-allergiás betegek kezelésében is sikerrel alkalmazható. A kezelés megkezdése előtt meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a panaszokat valóban nikkeltúlérzékenység okozza, szükséges tehát a nikkelallergia igazolása, és esetleg terheléses vizsgálattal bizonyítani a tünetek és a szájon át történő nikkelbevitel közötti összefüggést.

www.allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!