Mikor mutatható ki a HIV fertőzés?

Szerző: Szimpatika
Az AIDS-el foglalkozó szakemberek egyetértenek abban, hogy a betegséget okozó HIV vírus felfedezésekor elkövetett kommunikációs hibát, máig sem sikerült orvosolni. A legtöbb ember ma is azt hiszi, hogy a fertőzés a homoszexuálisok, drogosok és prostituáltak körében terjed csupán, s hogy aki elkapja, megérdemli. Tévedés. Sokat tudunk a betegségről, de biztosan nem eleget. A legfontosabb az, hogy veled is megtörténhet.

Néhány alapvető tudnivaló

Mit jelent az hogy HIV?
A HIV az angol Human Immundeficiency Virus szó rövidítése. Magyarul: emberi immunhiányt (előidéző) vírus

Mit jelent az, hogy AIDS
Az AIDS betűszó is az angol nyelvből eredő rövidítés: Acquired Immune Deficiency Syndrome. Magyarul: szerzett immunhiányos tünetegyüttes, amelyet a HIV vírus okoz.

Mi a kettő közötti különbség?
A HIV-fertőzöttség azt jelenti, hogy a vérben megjelentek azok az antitestek, amelyekkel a szervezet a vírusra reagál. Sok HIV-pozitív emberen évek múltán sem jelentkeznek az AIDS tünetei, de szervezetükben ott van a vírus. Idővel a HIV legyengíti az immunrendszert, ami eddig védett minden fertőzéstől. Így a szervezet sokkal sebezhetőbb lesz minden betegséggel szemben. Orvosi szempontból akkor nevezhető valaki AIDS-betegnek, ha szervezetében a T sejtek száma 200 alá csökken, vagy egy vagy több opportunista betegséget diagnosztizálnak az orvosok.

Hogyan terjed?
A HIV csak bizonyos testnedvekkel, hüvelyi, orális vagy anális szex és vér-vér érintkezés útján, illetve a fertőzött anyáról gyermekére terjedhet. A következő testnedvekkel viheti át a fertőzött személy:
- vér (a menstruációs vér is)
- ondó
- izgalmi előváladék
- hüvelyváladék, beleértve a hüvelyi folyásokat
- méhnyakváladék
- anyatej.
Tehát a HIV-nek be kell kerülnie a véráramba.

Kik a leginkább veszélyeztettek?
Az ma már nem helytálló kijelentés, hogy az AIDS a melegek betegsége. Nő vagy férfi egyaránt fertőzötté válhat orális, hüvelyi vagy anális szex során, ha a partnere HIV-fertőzött. Mivel a fertőzés vér-vér útján is terjed, azt, aki fertőzött tűt vagy fecskendőt használ, a HIV-fertőzés komoly veszélye fenyegeti. Fertőzött tűt használó személy közvetlenül a véráramba fecskendezi be a vírust!

Mik a tünetei a HIV-pozitivitásnak?
A HIV-pozitivitásnak önmagában az égvilágon semmilyen látható vagy érzékelhető tünete nincsen. Bárki lehet tünetmentesen HIV-fertőzött illetve vírushordozó, ezt csak laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni.

Érezheti-e valaki, hogy megfertőződött?
Nem. A HIV-vel történő fertőződés néha járhat enyhe, átmeneti tünetekkel, de ezek annyira nem jellegzetesek, hogy bárki figyelmét elkerülheti, illetve hétköznapi „megfázásnak”, „rosszullétnek” vélheti.


Gyógyítható?
Nem. Eddig egyetlen esetben fordult elő, hogy AIDS-es beteg meggyógyult. A Berlinben élő amerikai Timothy Ray Brownból orvosi csoda lett. Ő az első HIV-fertőzött ember a Földön, akit  egy német orvoscsoportnak sikerült meggyógyítania. Kemoterápián és őssejt-transzplantáción is átesett. Az AIDS gyógyítására jelenleg nem áll rendelkezésre gyógyszer és a HIV vírus ellen sincsen oltóanyag. Az AIDS-betegeknek adott gyógyszerek lelassítják az AIDS kialakulását, az immunrendszer leépülését, valamint segítik megelőzni azokat a fertőzéseket, amelyekkel szemben a szervezet nem tud már megfelelően védekezni.

Miből áll a kezelés?
Jelenleg a leghatásosabb kezelési módszer az úgynevezett koktélokkal történik. Magyarországon, csakúgy mint a legfejlettebb országokban, az AIDS terápiájára úgynevezett kombinált kezelést alkalmaznak. A terápia minden esetben személyre szabott, az orvosok számos tényező figyelembevételével és gondos mérlegelésével döntik el az adott betegnél szükséges gyógymódot.

Mikor mutatható ki a HIV fertőzés?
A fertőzést követően leghamarabb 4 hét után, de kb. 12 hét elteltével mindenképpen kimutatható megfelelő laboratóriumi vizsgálattal.

Létezik e ellen védőoltás?
Sokan foglalkoznak vele, időnként felröppen a hír, hogy van vakcina, de ez később nem bizonyul igaznak.
Vagyis egyelőre nincsen.
https://www.szimpatika.hu/cikkek/1550/karnyujtasnyira_az_aids_elleni_vedooltas/

Elkapható-e testékszer (piercing) behelyezésekor vagy tetováláskor?
Amennyiben az eszközöket nem, vagy nem a megfelelő módon fertőtlenítik, sterilizálják, akkor fennáll a lehetősége bármilyen fertőzés átvitelének. Tetoválást csak jól képzett szakemberrel, legálisan működő tetováló szalonban vagy kozmetikusnál végeztessünk, házilagos módszerekkel soha!

Elkapható-e szúnyogtól, kullancstól, egyéb élősditől?
Bár az emberi vérrel táplálkozó élősdiek számos fertőzést, köztük súlyos, életveszélyes betegségeket is terjeszthetnek, nincs arra bizonyíték, hogy a HIV vírusát át tudnák vinni egyik emberről a másikra.

Elkapható-e háziállatoktól?
Bár a háziállatok számos fertőzést terjeszthetnek, nincs arra bizonyíték, hogy a HIV vírusát háziállatoktól el lehetne kapni.

Sérülés, baleset során?
Amennyiben a sérült bőrfelület más, esetleg fertőzött személy vérével érintkezik, akkor elvileg a fertőzés átvihető.

Elkapható-e étteremben, vendéglőben, menzán?
Nem.

Elkapható-e csókolózás által?
Általában nem. Ennek ellenére nem kizárható a fertőzés átvitele, hiszen a nyálban lévő vírusok a száj nyálkahártyáján lévő apró, akár láthatatlan sérülésen keresztül átjuthatnak a partner szervezetébe.

Remény van?
Annak az embernek, aki ma megtudja, hogy elkapta a fertőzést, nem kell a halált várnia. Amikor a betegek megkapják a pozitív teszteredményt, pontosan ugyanaz játszódik le bennük, mint bármely más súlyos betegség, vagy veszteség esetén. Legtöbben sokkos állapotba kerülnek. Először nem akarják elhinni, megjelenik a düh, a fertőzést átadó partnerrel szembeni agresszív érzelem, majd az elfogadás. Nagy egyéni különbségek vannak a tekintetben, hogy ki mennyi idő alatt jut el az elfogadásig, és az orvosokkal való együttműködésig. Ma már ez a betegség jól karbantartható. A legnagyobb probléma az, hogy a betegség megítélése rendkívül negatív, pedig a fertőzöttek többsége nem homoszexuális és nem prostituált. A tőlük való félelem pedig indokolatlan, hiszen a HIV vírus tizedannyira sem veszélyes, mint mondjuk a Hepatitis B, amely szintén nemi úton terjed, sokkal agresszívebb, és szintén halálos.
 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!