Az étel elutasítása nem önsanyargatás. Hanem?

Szerző: Szimpatika
Az élővilágban az étel időszakos elutasítása része az ösztönös öngyógyításnak, a beteg állat ugyanis nem táplálkozik. A böjt az élet része, a megújulást szolgálja. A méregtelenítés hatására a tél folyamán lerakódott zsírpárnáktól is könnyebben megszabadulhatunk, közérzetünk javul és számos betegség gyógyulását is elősegíthetjük. A böjtölés módjáról és szabályairól dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus, természetgyógyász orvosa ad felvilágosítást.
Az ókor orvosai, Aszklépiosz, Hippokratész az ember számára is a leghatékonyabb gyógymódnak tartották az időnkénti koplalást. Egyes kultúrákban ma is gyakran élnek a szervezet méregtelenítésének ezzel a módjával, amikor főleg növényi ételt fogyasztanak, s tartózkodnak a hústól, tojástól, haltól és zsírtól.

A méregtelenítő kúra különösen ajánlott túlsúly, magas vérzsírszint, renyhe bélműködés, aknés, ekcémás bőrpanaszok, allergia, reumatikus problémák, meddőség, klimax esetén.
A testet, lelket megtisztító böjt a daganatos betegségek gyógyításában is szerepet kaphat, speciális intézeti körülmények között.
A szervezet télvégi nagytakarításával megalapozzuk a regenerálódást és a tavaszi, élettel teli táplálékok optimális biológiai hasznosulását is.
A meddőség kezelésében fontos lehet a testsúlycsökkentés, az inzulinrezisztencia oldása, a megfelelő pajzsmirigy-működés stabilizálása, melyben a böjt hatékony segítséget nyújt.
A fenti problémák orvoslásában a böjttel megalapozzuk, hogy salakanyagoktól, méreganyagoktól mentesüljön a szervezet, így az élettani funkciók szabályozása egyensúlyba jön. Ez segítheti a menstruációs zavarok oldását, az inzulinrezisztencia javul, megszűnhet.
A szervezet stressztűrő képessége nő. A hangulati élet kiegyenlítettebbé válik, a lelki terhek megoldása elindul, s ezzel a mellékvese, pajzsmirigyműködés napi plusz terhei csökkennek.

A böjtölés aranyszabályai

1. A méregtelenítést bevezető, ráhangoló napokkal kezdjük, amikor csökkentjük a kávét, cigarettát, kevesebb húst, édességet, sajtot, kenyeret, több zöldséget, gyümölcsöt, főtt burgonyát, gyógyteát és vizet fogyasztunk.

2. A kúra megkezdésekor és alatta elengedhetetlen a béltisztítás (a kannás beöntés, intenzív bélfürdőkezelés, a colon-hydroterápia) vagy enyhe hashajtás, másnaponta.

3. Lé-napokon frissen préselt zöldséglevet (cékla, répa) és gyümölcslevet (alma, grépfrút, ananász) fogyasszunk 3-3dl-t, 1,5-1,5 dl vízzel hígítva 3 alkalommal, reggel, délben és este. Ebédre 3 dl passzírozott zöldségleves is fogyasztható. Savtúltengés esetén rizsnyák, zabnyák fogyasztása is ajánlott, 3-4 alkalommal. Szükség esetén a menü kiegészíthető 3 teáskanálnyi mézzel és 4-6 szem szőlőcukorral.

4. Böjti napokon ügyeljünk a rendszeres folyadékbevitelre is. Igyunk bőven vizet, szénsavmentes ásványvizet 8 pohárnyit ( 2liter/nap). 0,5-1.0 liter gyógyteát, 4-5 alkalomra elosztva: ezerjófű, csalán, zsúrló, citromfű, borsmenta, galagonya, salaktalanító, májvédő teakeveréket.

5. Fontos a könnyű, friss levegőn végzett testmozgás: séta, gyógyfürdőzés, masszázsok, meditáció, naponta szárazkefés egésztest ledörzsölés, váltózuhany, relaxálás. A nagy testi megerőltetéstől azonban tartózkodni kell, szaunázás mértékletesen ajánlott.

6. A böjt végeztével, a felépítő napokat is szigorúan meg kell tartani. E napok számát megkapjuk, ha a tiszta böjti napokat elosztjuk kettővel. ( 6 böjtnap = 3 felépítő nap)

7. Betegségek, gyógyszerszedés estén a böjt megkezdése előtt kérje ki orvosa tanácsát! A kúra megtervezésében, és levezetésében böjtkúra szakember is segíthet.

A böjt lezárása: lépésről-lépésre

A böjt befejezése után fontos, hogy fokozatosan térjünk vissza a normál étkezésekhez. A következőkben ezt a folyamatot mutatjuk be a mintaétrend segítségével.
1.nap: Reggeli: egy alma. Ebéd: darabos zöldségleves zsiradékmentesen. Vacsora: 2 közepes szem főtt burgonya, lenmagos joghurttal (1 dl joghurt, 2 teáskanálnyi lenmag)
2. nap: Reggeli: daraleves, lenmaggal vagy szezámmaggal megszórva, 3 szem aszalt szilvával, vagy natúr joghurt 1ek lenmaggal. Ebéd: friss saláták citromos-joghurtos öntettel, magvakkal szórva, egy vékony szelet teljes őrlésű pirítós kenyérrel vagy puffasztott búzával. Vacsora: 1 db alma durvára reszelve +1 evőkanál zabkorpa (búzakorpa)+1 evőkanál pattogatott amaránt mag és 1 teáskanálnyi bázikus por. Megszórhatjuk egy teáskanálnyi lenmaggal vagy szezámmaggal, ízlés szerint fahéjazhatjuk és 1 kávéskanál mézzel édesíthető.
3. nap: Reggeli: natúr müzlis joghurt vagy pirított barnakenyér kevés vajjal, túróval, meghintve pirospaprikával. Ebéd: Gazdag, finoman fűszerzett zöldségleves. Vacsora: két fél sült alma aszalt szilvával, dióval, mogyoróval hintve, két evőkanálnyi barnarizzsel körítve.
A felvezető napok után az ebédeket készíthetjük egyre változatosabban: főzelék, hal, friss saláta bevezetésével. Vacsorára a böjtöt követő egy hétben válasszunk könnyű ételeket: egy pohár joghurt, kefír, reszelt almás, lúgosító étek. Továbbra is fontos 2-2,5 liter napi folyadék bevitele, naponta 2-3 db gyümölcs és 1-2 csésze gyógytea fogyasztása.

www.endokrinkozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!