Jó és rossz hashajtók: székrekedés és bélrenyheség esetén

Szerző: Szimpatika
Székrekedésről orvosi értelemben akkor kell beszélni, ha valakinek csak hetente háromszor vagy kevesebbszer van széklete. Kialakulásában a klinikai okok mellett – műtéti beavatkozás, bélbetegségek, gyermekszülés – elsősorban a helytelen táplálkozási szokásokat és a mozgásszegény életmódot kell megemlíteni. A huzamosabb ideig tartó székrekedéssel mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni, aki a betegség szervi okait megkeresi. Szerencsére a szervi okok ritkák, az esetek többségében a baj oka a helytelen életmód, ezen pedig a beteg maga is könnyen segíthet. A székrekedés többnyire kiválóan orvosolható az étkezési és életmódbeli szokások megváltoztatásával

A székrekedés és bélrenyheség kezelésére egészséges megoldást nyújtanak a gyógyvizek, melyek káros mellékhatások és a hozzászokás veszélye nélkül fejtik ki kedvező hatásukat. A hashajtó típusú gyógyvizek egyike a kíméletes hatású Ferenc József keserűvíz. Két fő alkotója a keserűsó és glaubersó. A gyógyvíz végigöblíti a bélfalat és leoldja a baktériumokat, gyulladásos váladékot, s tovább viszi magával és eltávolítja a széklettel. A bél tisztításának eredményeként csökkennek, megszűnnek a kellemetlen hurutos panaszok, a puffadás és a fájdalmak.


A gyógyvíz étkezések után fogyasztva gátolja a zsírok és fehérjék felszívódását, ezért fogyókúra kiegészítőjeként, vagy elhízás ellen is alkalmazható. Egyszeri hashajtáshoz kb. 2-3 dl gyógyvíz elfogyasztására van szükség. Amennyiben a gyógyvizet töményen fogyasztjuk, a hatás csak 12-24 óra múlva jelentkezik, ha azonban éhgyomorra fele-fele arányban vízzel hígítva, langyosan fogyasztjuk, a hatás már 1-2 órán belül bekövetkezik. Bélrenyheség tartós kezelésére naponta 1-2 dl gyógyvíz fogyasztása ajánlott, szintén éhgyomorra. Fogyókúra esetén, elhízás ellen naponta 3x1-2 dl ajánlott a főétkezések után.
A növényi hashajtók közül eredményesek és egészségesek a széklettömeget növelő, magas rost- vagy nyálkatartalmú lenmag, görög szénamag, bolhafűmag. Ezek a növények a bélben lévő vízzel érintkezve megduzzadnak, és a bél reflexes összehúzódását segítik elő. Elsősorban krónikus székrekedésben szenvedőknek, gyermekeknek és várandós anyáknak ajánlott a használatuk.
A rossz hashajtók közé tartoznak a bélfal izgatásával ható hashajtók. Ilyen a szenna levele, a rebarbara gyökere és a varjútövis, mely olyan vegyületeket tartalmaz, amelyeknek hatása drámai. Ezeket a szereket tartós használatra nem ajánlják, mert rendszeres fogyasztásuk esetén számos kedvezőtlen mellékhatás jelentkezhet. Szintén kevésbé ajánlottak a kémiai hashajtók. Tartós szedését az orvosok elutasítják, csak ritka esetben tartják elfogadhatónak.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!