Kapcsolatgyilkos mondatok

2011. 04. 29.
Szerző: Szimpatika
Az együtt járás, együttélés segít megismerni önmagunkat. A másik ember tükröt tart elénk, azonban a visszajelzéseket meg kell tanulnunk értelmezni. Nem ellenünk szóló támadásként, szabadságunk korlátozásaként kell felfognunk – mondja pszichológus szakértőnk.
Ha társunk folyamatosan kritizál, csak a rosszat látja bennünk, könnyen kétségbeesünk.

Tipikus mondatok:
Nő: Semmit sem teszel a helyére. Egész nap utánad rámolok.
Férfi: Már megint elsóztad a levest. Anyád igazán megtaníthatott volna főzni.

Mi, valamennyien, legyünk nők vagy férfiak, olyan párt keresünk magunknak, akivel jó együtt lenni, aki pont azt látja bennünk szépnek, jónak, fontosnak, amit mi is annak tartunk. Aki elfogad minket. Aki nem macerál minket nap mint nap hibáink miatt, melyek, bár a lángoló szerelem fényében kevésbé látszanak, később, a hétköznapokon egyre feltűnőbbek lesznek. De az sem jó, ha bár a kezdetektől fogva látjuk egymás hibáit, valami rosszul értelmezett kíméletből nem fogalmazzuk meg sem magunknak, sem a másiknak. A sok összegyűjtött és elfojtott sérelem egyszer csak túlcsordul és robban. Ilyenkor apró sérelmek miatt tör ki a vihar.

Tipikus mondatok:
Nő: Már megint nem szóltál, hogy későn jössz. A vacsora tönkrement. Én meg csak várlak.
Férfi: Már megint új cipőt vettél? Hát mit gondolsz, ezért keresem én a pénzt?

Ilyenkor a problémához képest irreális az indulat. Társunk legtöbbször nem is érti, miért kell ilyen apróság miatt veszekedni. Legtöbbször észre sem vesszük, hogy a valódi ok az elfojtott elégedetlenség.

Az ideális partner normális kritikával szemlél bennünket, és véleményét sem titkolja.
Tipikusan jó mondatok:
Nő: Tudom, hogy fáradt vagy, de sokat jelentene nekem, ha elraknád a holmidat magad után.
Férfi: Kérlek, most egy darabig gondoljuk meg, mire költünk, mert sajnos nem kaptam fizetésemelést.

A jó párkapcsolatban nem kell félni a vitától, a konfliktustól. Életünk pontosan ezek megoldásának folyamata. Ez tartja mozgásban a kapcsolatot, nem enged ellustulni. Ha az ember a legkisebb probléma esetén új partnert keres, mert azt hiszi, hogy az új kapcsolatban majd zökkenőmentes lesz az együttélés, téved. Az együttéléshez sok alkalmazkodásra, megértésre, elfogadásra, vagyis nagyon sok szeretetre van szükség.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!