Miért a nyuszi tojja???

2011. 04. 22.
Szerző: Aggod Zsuzsa
A tojás ugyebár „ab ovo” a termékenységet szimbolizálja, a szapora nyúl úgyszintén. Valahol az idők homályába veszve ők ketten egyszer csak, úgy húsvét táján, egymásra találtak. Az angolszász népek hitvilágának közkedvelt alakja, Ostara, a tavasz, a termékenység és az újjászületés ősi istennője tojásokkal és nyulakkal vette körül magát – nevét őrzi egyébként a húsvét német és angol neve is
Ostara állítólag egyszer fergeteges jókedvében az őt körülvevő állatok közül a császármadarat nyúllá változtatta, ez volt az első a nyúl, aki tojást tojt. Egy másik elgondolás nyelvi alapokra helyezi ezt az érdekes metamorfózist: a „Haselhuhn”, a császármadár neve rövidült volna „Hase”-vé, vagyis nyúllá – olyan ez körülbelül, mintha nálunk az ökör tojná az ökörszem aprócska tojását.
De Assisi Szent Ferenc története is lehet a nyúl, a tojás, és a húsvéti kosár ajándékozásának alapja. A a böjt idejét a legenda szerint a szent egy olyan itáliai szigeten töltötte, ahol csak apró állatok éltek. Hű társa, egy nyuszi, egy madárfészekből készült húsvéti kosárral lepte meg őt a böjt befejeztével.
Természetesen akadnak a rátóti csikótojás meséjére emlékeztető, a réten a tojást szedő lányoktól megriadva elszaladó, tojást hátrahagyó nyulakról szóló történetek is.
És mivel a nyuszi tojta húsvéti tojás nem közönséges tojás, szépen fel kell díszíteni: az otthoni tojásfestés fontos része a húsvéti készülődésnek.
Legjobb benne az, hogy a gyerekekkel vagy a barátainkkal együtt lehet pingálni, és keresve sem találhatnánk jobb alkalmat egy kis beszélgetésre, mint egy tojásfestéssel eltöltött délelőttöt vagy délutánt.

Mindig is tisztelettel és némi irigységgel tekintettem a pingáló asszonyokra, akik biztos kézzel írják vagy festik a hagyományos mintákat a törékeny tojáshéjra. A tojáspatkolókról nem is beszélve…
A tojásfestésnek több száz éves hagyománya van: ma már csak kevesen ismerik a színek és minták valódi titkát, rejtett jelentését.
Ha van a környezetedben valaki, akitől a hagyományos festés mikéntjét meg lehet tanulni, feltétlenül ragadd meg az alkalmat – és ha megtanultad, add tovább a tudást!

Most olyan, nem hagyományos módszereket mutatok, ami kevésbé ügyeseket is – például engem, akinek a rajzkészsége egy hároméves gyerek szintjén áll – látványos eredményekkel kecsegtet a tojásfestés terén.ul

Hullámpapír segítségével 
csíkos mintát nyerünk



Régi képeslapokon fel-felbukkanó motívum, hogy a nyuszi pemzliként használva a farkincáját festegeti tojásokat.
Nos, most ecsetre sem lesz szükség, csak az ujjaidra, és a ház körül is megtalálható, furcsa felületű csomagolóanyagokra: lehet ez hullámpapír, gyűrött alufólia, pukkantós zacskó stb.
Első alkalom, hogy igazán hasznát veszem a szelektív hulladékgyűjtésnek, és annak, hogy rendre halogatjuk a sétát, szeméttel megrakodva, a majd’ egy kilométerre található konténerhez. Így hát könnyedén találtam hozzávalókat a kidobásra szánt hulladékok között!

Pukkantós zacskóval
készített pöttyös minta



A díszítendő tojás lehet nyers, főtt (ha gyerekekkel dolgozol, ez kevésbé „balesetveszélyes”) vagy kifújt is (így tartós marad az eredmény).
Az a jó ennél a dekorálásnál, hogy a festék nem hatol át a héjon, így az ünnep elteltével nyugodtan készülhet a tojásból egy jó rántotta vagy rakott krumpli. (Az összegyűjtött tojás a régi időkben sem ment pocsékba!)
Ha alapszínt szeretnél először adni a tojásnak, a főtt vagy kifújt tojást merítsd természetes festékbe vagy ételfestékbe, így színesen is ehető marad.
Ezenkívül szükség lesz még több színű temperára, műanyag alátétre, és kötényre, amivel a ruházatot védjük.
Ha már úgyis kalákában festegetünk, az asztal közepére tegyünk le egy műanyag alátétet, amit nem sajnálunk, és arra nyomjunk ki szigeteket a különféle színű temperákból.

alufólia pöttyözte 
tojás



Alkalmazhatunk ujjfestést is, ezt a gyerekek különösen szeretik, de különleges, modern mintákat hozhatunk ki az összegyűjtött csomagolóanyagok segítségével.

Az ujjal történő
festéssel
érdekes felületet
hozhatunk létre.



A módszer egyszerű: a kiválasztott anyagot mártsuk a festékbe úgy, hogy egyenletesen befedje a kiálló részeket, aztán borítsuk be vele a tojást, vagy hempergessük meg benne, esetleg pamacsoljuk vele körbe a felületet.
Ha több színt szeretnénk, ismételjük meg a műveletet egy másik színnel, míg el nem érjük a kívánt hatást.
A kész tojást állítsuk egy műanyag italos kupakba, vagy egy papírhengerből levágott gyűrűbe, míg meg nem szárad a festék.

Tojásfestésről bővebben itt és itt olvashatsz.

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!