A koplalás nem vezet csodákhoz
2008. 05. 22.
Egyre több a bizonyíték azt illetően, hogy a szigorú koplalásos diéta lelassítja az anyagcserét, és habár csökkenti a szénhidrát- és zsírfogyasztást, az életműködések irányításában részt vevő létfontosságú vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és rostokhoz nem jut hozzá a szervezet. Mindez azért ellentmondásos, mert a megfelelő mennyiségű rostfogyasztás éppen hogy felgyorsítja a fogyást.
A megfelelő mennyiségű rostfogyasztás segíti az emésztést, a méreganyagok és a salakanyagok eltávolítását, ami az egészség védelme mellett felgyorsítja a fogyási folyamatokat is. A rostok vizet szívnak magukba, telítettség-érzést generálnak, ami által csökken az étvágy és emiatt a táplálékbevitel is. Az étkezési rost csökkenti a zsírok felszívódását, javítja az anyagcserét és az emésztési funkciókat is.
A rostban gazdag étrenddel elkerülhetőek a vastagbél különböző rendellenességei, a székrekedés, a vér magas koleszterinszintje, az arterioszklerózis, az epevezeték károsodásai, a vércukorszint ingadozása, és végül, de nem utolsósorban a súlyfelesleg is. A rostokban gazdag étrend tovább javítja a króm felszívódását és hasznosulását a szervezetben. Sajnos, az átlagos étrend csak 30–40 mikrogramm krómot tartalmaz, ami messze elmarad a hivatalosan javasolt napi 50–120 mikrogrammtól. A króm hiányakor, vagy felszívódásának zavarakor nehezebben kontrollálható a vércukor egyensúlyának ingadozása. Az egyensúly felborulása éhségrohamokat okoz, melyek a legelszántabb fogyókúrázó akaraterejét is megtörhetik. A króm segít a szervezet vércukor egyensúlyának stabilizálásában, és megszünteti a néha ellenállhatatlannak tűnő édességevés iránti vágyat.
A rostban gazdag étrenddel elkerülhetőek a vastagbél különböző rendellenességei, a székrekedés, a vér magas koleszterinszintje, az arterioszklerózis, az epevezeték károsodásai, a vércukorszint ingadozása, és végül, de nem utolsósorban a súlyfelesleg is. A rostokban gazdag étrend tovább javítja a króm felszívódását és hasznosulását a szervezetben. Sajnos, az átlagos étrend csak 30–40 mikrogramm krómot tartalmaz, ami messze elmarad a hivatalosan javasolt napi 50–120 mikrogrammtól. A króm hiányakor, vagy felszívódásának zavarakor nehezebben kontrollálható a vércukor egyensúlyának ingadozása. Az egyensúly felborulása éhségrohamokat okoz, melyek a legelszántabb fogyókúrázó akaraterejét is megtörhetik. A króm segít a szervezet vércukor egyensúlyának stabilizálásában, és megszünteti a néha ellenállhatatlannak tűnő édességevés iránti vágyat.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját
- Nőként kisebb eséllyel kapunk segítséget?
- A bőrfiatalítás aranyszabálya az életkornak megfelelő arcápoló
- Van-e összefüggés a pikkelysömörös tünetek és az étrendünk között?
- A tapintás segíti az önfelismerést
- Mit súg a bőrünk? - Bőrtünetek melyek cukorbetegségről árulkodnak
- A gerincproblémák minden korosztályt érintenek
- Nem a korral jár - Szívelégtelenség gyerekeknél
- Amit a D-vitaminról eddig tudunk
- Civilizációs betegség lett a kusza fogazat
- Miért fontos a gyermekközpontú válás?
- Természetes nyugtatók - nem csak szorongásra
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!