Mi minden van a parizerben?

2011. 04. 19.
Szerző: Szimpatika
Az eredetileg bikahús pépesítésével és főzésével készített parizerbe Magyarországon a hatvanas évektől került olcsóbb sertéshús, s ekkor válik önköltségi áron kínált népélelmezési cikké. A nagyipari körülmények, a hosszabb eltarthatóság igénye újabb adalékanyagokat tett szükségessé.
Rémtörténetek keringenek arról, hogy mi kerül az itthon gyártott párizsiba és virslibe. A pépesített állagú felvágott elvileg bármit tartalmazhat, hiszen pépesítve van. Gyakorlatilag persze a Magyar élelmiszer-könyv pontosan szabályozza, hogy milyennek kell lennie a hagyományos párizsinak: a parizer marha- vagy sertéshúsból, vagy a kettő keverékéből, szalonna alapanyagból, jelleg- és ízkialakító anyagokból, esetleg sertés- és marhavágás étkezési melléktermékeiből készülő, műbélbe töltött, főzéssel hőkezelt, füstölt vagy füstöletlen, jól szeletelhető húskészítmény. Ízének jellegét a fehérbors adja.

További alapanyagok
Bőrkeemulzió: eredetileg sertésbőr. Hatvan fok fölé melegítve összetartja a párizsiban nyomokban felfedezhető, húsra emlékeztető alkotóelemeket.
Ipari szalonna. Valószínűleg már formájában sem őrzi egykori állati eredetét.
A prémium parizerben van némi hús is, amelyet karajról, csontról, combról vágnak le. Nátrium-glutamát: a finom, fehér, kristályos pornak önmagában nincs íze, mégis erősíti a húsízt, így az előző két összetevő akár el is hagyható. A vegeta egyik alapanyaga, és olyan elterjedt a használata, mint a sóé.
Szójafehérje: az olcsó párizsit a vegetáriánusok is lelkiismeretfurdalás nélkül fogyaszthatják, mert az húst csak távolról látott. A párizsimasszába kevert szójafehérje megköti a húst helyettesítő vizet.
Kármin: néhány évtizeddel ezelőtt még vért használtak a párizsi színezésére, a mostani helyzet ennél árnyaltabb: színezéket kutyulnak a pépbe, míg el nem érik a vágyott színt. A valódi kármint legalább állatokból (bíbortetvek) nyerik. A rúzsok is ettől vöröslenek.
Szacharóz: rejtély, hogy mit keres az összetevők között, és felesleges is, hiszen az édességet nem lehet érezni - szerencsére. De így legalább elmondható, hogy a párizsi energiát ad, és tartalmaz némi tápanyagot.
Nitrites só: tartósít, bár a nyári szezonban ettől még könnyen kiütköznek a parizeren a zöld hullafoltok. Arról is gondoskodik, hogy a szója-bőrke érése során karakteres pácolt aroma alakuljon ki a pépben.
Fűszeraromák: az élelmiszerkönyv szerint a parizernek borsízűnek és kellemesen sósnak kell lennie. Mivel a valódi fűszerek megdobnák az árát, és nem is tiszták mikrobiológiailag, fűszeraromákat kevernek a pépbe.

forrás. hvg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!